Home Blog Auto of fiets van de zaak?

Auto of fiets van de zaak?

Sommige werkgevers bieden zowel een leaseauto, voor de lange zakelijke afstanden, als een leasefiets, voor de korte afstanden aan hun werknemers aan. In deze blog vertellen wij je graag wat de verschillen en overeenkomsten voor een fiets of auto van de zaak zijn.

Wat houdt bijtelling precies in en op welke manier wordt dit berekend?

Bijtelling houdt de fiscale kosten van het privégebruik van een zakelijke leaseauto in. Bijtelling wordt pas berekend als de werknemer per jaar meer dan 500 km privé rijdt. De hoogte van de bijtelling wordt berekend door een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage kan tussen de 0-25% liggen. Hoe milieuvriendelijker de auto is, des te lager het percentage zal zijn. De netto bijtelling kun je berekenen door het bedrag, dat uit het percentage van de auto komt, te vermenigvuldigen met het tarief voor de inkomstenbelasting dat voor de werknemer geldt.

Welke uitzonderingen zijn er op het gebied van bijtelling?

Kiest je er als werkgever voor om een zakelijke bestelauto te leasen? Dan hoeft het personeel aan wie de bestelauto ter beschikking wordt gesteld geen bijtelling te betalen. Een bestelauto wordt namelijk in principe alleen zakelijk en door meerdere werknemers tegelijk gebruikt. Wil de werknemer er toch privé mee gaan rijden? Dan moet er kilometerregistratie worden bijgehouden. Het aantal privé gereden kilometers moet worden vastgelegd en hierna wordt er bijtelling voor de werknemer gerekend. Wil je een auto ouder dan 15 jaar leasen voor zakelijk gebruik? Dan wordt de bijtelling niet berekend over de cataloguswaarde van de auto, maar over de meest recente dagwaarde. Hierdoor zal de bijtelling lager uitkomen.

Hoe zit het met de bijtelling van een leasefiets van de zaak?

De hoogte van de bijtelling voor een zakelijke leasefiets is altijd 7% over de nieuwwaarde van de fiets. De bijtelling voor de leasefiets wordt op de loonstrook van de werknemer verrekend. Op die manier heeft de werknemer er geen omkijken naar en zorgt de werkgever ervoor dat de bijtelling voor de leasefiets correct wordt betaald. Houdt er rekening mee dat onbelaste reiskostenvergoeding soms interessanter kan zijn dan de bijtelling voor een leasefiets. Gaat de werknemer dagelijks op de fiets naar het werk? Dan is het voor de werknemer voordeliger om zelf een fiets te kopen.

De werknemer zou de werkgever kunnen vragen om een renteloze lening voor de aanschaf van een fiets, waarna de werknemer de lening kan terugbetalen met het fiscaal voordeel via de kilometervergoeding.

Wat zijn de voordelen van een leasefiets voor je werknemers?

Als werkgever geef je je werknemers de kans om lekker gezond en fit te worden door naar hun werk te fietsen. Dat is ook goed voor het welzijn op de werkvloer! Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu Een leasefiets is een alternatief voor het ov en zorgt ook voor minder filevorming op de weg. Verder is een leasefiets een stuk goedkoper dan een zakelijke leaseauto. De bijtelling voor een leasefiets is makkelijk te berekenen en vereist geen extra kosten door mogelijk privégebruik. Nieuwe medewerkers kunnen de regeling omtrent een leasefiets een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde vinden, waardoor ze graag bij je komen werken. Denk dus vooral eens over deze lease optie voor je werknemers na.

Mag een werknemer zowel over een auto als fiets van de zaak beschikken?

Ja! De bijtelling voor de leasefiets is standaard 7% over de consumentenadviesprijs. Het maakt dan niet uit hoeveel kilometer de werknemer per jaar op de leasefiets aflegt. Het is geen probleem om naast een leasefiets ook een leaseauto te hebben. Wanneer je minder dan 500 km per jaar privé rijdt met een zakelijke leaseauto, betaal je geen bijtelling.

Hoe zit het met de terbeschikkingstelling van een zakelijke auto of fiets?

De terbeschikkingstelling van een leasefiets van de zaak is volgens de wet direct van kracht als de leasefiets voor woon-werkverkeer wordt ingezet. Een zakelijke leasefiets is altijd belast met bijtelling, het maakt dan niet uit of de zakelijke fiets ook privé wordt gebruikt. Bij een leaseauto daarentegen moet de belastingdienst controleren of de auto van de zaak wel echt ter beschikking is gesteld door de werkgever aan de werknemer. Kun je dit niet aantonen? Dan zal er geen bijtelling worden gerekend.

Schakel Payingit in voor jouw complete loonadministratie

Payingit is gespecialiseerd in verschillende diensten zoals ZZP factoring, uitzendservices, uitbesteed werkgeverschap en salarisadministratie. Wanneer jij je salarisadministratie aan onze professionals uitbesteedt, zorgen wij voor de correcte verloningen, loonstroken en jaaropgaven voor je werknemers. Wij verwerken ook looncomponenten zoals de bijtelling voor een zakelijke auto of fiets. Zo kan jij doen waar je goed in bent én blij van wordt; ondernemen! Wil je meer weten over wat wij precies voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative