Home Blog Betrouwbare vakantiekrachten staan te popelen om tijdens de zomermaanden te werken
Betrouwbare vakantiekrachten staan te popelen om tijdens de zomermaanden te werken

Betrouwbare vakantiekrachten staan te popelen om tijdens de zomermaanden te werken

In de zomermaanden heb je als ondernemer liever wat extra betrouwbare vakantiekrachten in je team rondlopen. Je eigen personeel is grotendeels op vakantie en er zijn handen nodig die het werk in de zomermaanden blijven verrichten. Uit een onderzoek van Tempo Team is gebleken dat 70% van alle jongeren tussen de 15 en 20 jaar oud betaald werk verricht los van school en studie. Dit percentage lag niet eerder zo hoog, uit de cijfers van vorig jaar kwam naar voren dat 60% van die doelgroep een bijbaan had. Wanneer je Nederland met andere Europese landen vergelijkt, hebben bij ons meer jongeren een betaalde baan.

Hoe denkt de jeugd over vakantiewerk in 2023?

In de zomervakantie heeft de jeugd meer tijd over, die zij in hun vakantiewerk kunnen steken. Zeker wanneer zij merken dat er goed gespaard kan worden in die periode. Het is soms wel lastig om betrouwbare vakantiekrachten in de zomer meer uren te laten draaien. Dit komt doordat zij naast het werk wat ze doen, ook een beetje van hun vrijheid willen genieten als school en de studie even niet om aandacht vragen. Hoewel het dus lijkt alsof de jongeren in Nederland niet vies zijn van een beetje werken tijdens hun vakantie, zie je deze zomer duizenden vacatures voor vakantiewerk openstaan.

Wat voor baantjes kunnen de betrouwbare vakantiekrachten uitvoeren?

Kassamedewerkers en vakkenvullers in de supermarkt. Schoonmaakbedrijven zoeken ook veel naar betrouwbare vakantiekrachten. Er kunnen bijvoorbeeld vakantiehuisjes, hotels of kantoren worden schoongemaakt door de jeugd. Verder is er ook veel vraag naar bezorgers en jongeren die de schoolboeken voor het nieuwe jaar kunnen komen inpakken. In de zorg kunnen de jongeren ook terecht. Denk hierbij aan banen om het eten voor patiënten, cliënten of bewoners voor te bereiden. De makkelijkste banen zijn vaak het leukste, omdat je er geen stress bij ervaart. De dag gaat snel voorbij en voor je het weet, heb je alweer een lekker extra zakcentje verdiend.

In de horeca kun je als jongere ook altijd voor vakantiewerk terecht

De evenementenbranche en de horeca zitten al maanden te springen om personeel, dus dit is een perfecte plek om vakantiewerk te gaan doen. Het is nog leuk ook om in de evenementenbranche te werken, want als je op festivals werkt, kun je indirect meteen van het feestje meegenieten. Verder staan de jongeren in grote teams te bikkelen, waardoor hun sociale leven ook een boost krijgt. Je ontmoet in één keer nog meer leuke mensen, waar je nieuwe vriendschappen uit kunt halen. Wanneer je met een leuk en gezellig team werkt, is het ook niet zo erg om in de zomer wat meer uren te maken en lekker wat geld te verdienen.

Welke vakantiebanen zijn onder betrouwbare vakantiekrachten het meest populair?

Er kunnen nog zoveel vacatures openstaan, de jongeren bepalen uiteindelijk natuurlijk zelf welk vakantiewerk zij het leukste vinden. Als zij een paar weken tijdens hun zomervakantie hun vrije tijd opofferen, willen ze dat wel op een leuke manier doen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste jongeren graag logistiek werk verrichten. Tempo Team ziet de meeste jongeren pakketten, maaltijden en boodschappen bezorgen. Jongeren kijken uiteraard naar de hoogte van het salaris dat zij gaan verdienen, dus zorg dat je ze goed beloond, als je ervoor wil zorgen dat de betrouwbare vakantiekrachten ervoor kiezen om bij jou te komen werken.

Verder komt er ook uit het onderzoek naar voren dat het werkplezier zwaar meeweegt. In de horeca is het leuk om met een groot team te werken. Vaak wordt er aan het einde van de lange dag nog een drankje gedaan met het team, dat is natuurlijk wel erg leuk. Jongeren ervaren in de logistieke sector wel wat meer vrijheid, aangezien zij daar vaak op eigen houtje aan het werk zijn. Ze ervaren dan minder stress omdat er niet telkens over hun schouder meegekeken wordt door de managers etc.

Flexibiliteit en vrijheid staat voorop als het op vakantiewerk aankomt

Gen Z is een generatie die zich vooral bezig lijkt te houden met hun eigen ambities, mogelijkheden en bepalen ook graag zelf hoe, waar, wanneer en hoe veel zij werken. Er is bij deze doelgroep sprake van platformisering. Dit betekent dat ze vaak via een uitzendbureau werken, waardoor zij meerdere baantjes tegelijk kunnen uitproberen. De jongeren van nu werken graag bij meerdere werkgevers en niet op vaste dagen, maar alleen wanneer zij hun beschikbaarheid doorgeven. Dit kan heel goed in de schoonmaak en logistiek, vandaar dat die baantjes ook erg gewild zijn.

De jeugd leeft flexibel en wil ook dat het werk wat zij doen, flexibel is. Hoe handig is het als je in de ochtend opeens merkt dat je die dag wil werken en er in de middag of avond een betaald baantje voor je geregeld is? Zo weet je per dag wat je kunt doen en kan je lekker genieten van de zomer, zonder al te veel verplichtingen aan te gaan. Het gaat er uiteindelijk om dat de jongeren wat extra geld verdienen, lol maken en ook blij zijn met het vakantiewerk dat zij doen.

Tips en tricks om betrouwbare vakantiekrachten aan te trekken

Vergeet het niet, de jeugd is dé kracht achter de zomer! Nu je op zoek bent naar betrouwbare vakantiekrachten, is het wel fijn om een paar tips te krijgen over hoe jij het beste vakantiepersoneel binnenhaalt. Hier zijn een paar PayingIt-proof tips om meer topkandidaten in de zomervakantie aan te trekken.

Tip 1. Maak het vakantiewerk leuk!

Toon in je vacature hoe gaaf het is om bij jou te werken. Licht de voordelen uit, zoals de sfeer, leuke collega’s, feestjes en mogelijke kortingen.

Tip 2. Bied concurrentiële lonen

Jongeren zijn dol op een zakcentje bijverdienen. Doe wat onderzoek naar wat andere werkgevers in jouw sector aanbieden en zorg dat je aanbod aantrekkelijk is.

Tip 3. Go social! En vind betrouwbare vakantiekrachten

Plaats je vacature op Instagram, TikTok of andere social mediakanalen die jongeren gebruiken. Maak gebruik van trendy hashtags, uitdagende teksten en sprekende afbeeldingen.

Tip 4. Nogmaals: flexibiliteit is key

Veel jongeren willen werken, maar willen ook van hun zomervakantie genieten. Bied dus flexibele werktijden of -dagen aan.

Tip 5. Bied doorgroeimogelijkheden

Laat zien dat vakantiewerk bij jouw bedrijf een opstapje kan zijn naar een vaste bijbaan of zelfs een carrière als zij hun school of studie hebben voltooid.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative