Home Blog Blockchain: wat kun je ermee als ondernemer?
Blockchain: wat kun je ermee als ondernemer?

Blockchain: wat kun je ermee als ondernemer?

Ben je zelfstandig ondernemer en vind je het interessant om de laatste technologische ontwikkelingen te volgen? Dan is blockchain techniek wellicht iets voor jou en je onderneming! In deze blog lees meer over wat blockchain precies is, waarom het interessant kan zijn voor ondernemers en op welke manier je dit kunt inzetten om vertrouwelijke documenten te beschermen. Verder zie je wat de mogelijkheden voor startende ondernemers en blockchain zijn en lees je op welke manier je Bitcoin als betaalmiddel kunt inzetten.

Wat is blockchain?

Wanneer je erachter wil komen wat blockchain is, kun je het beste een voorbeeld gebruiken waarmee je naar blokjes of een ketting verwijst. De blokjes losse informatie worden door de ketting aan elkaar geregen. De informatie die in alle losse blokjes zit, kun je als internetgebruiker zelf invulling geven. Het mooie aan blockchain technologie is dat alleen de mensen die in de specifieke chain zitten er toegang tot hebben. Op doe manier zou je dus heel veilig informatie van de ene internetgebruiker naar de ander kunnen doorspelen. Dit zou je eventueel ook op bedrijven kunnen toepassen.

Waarom is blockchain interessant voor ondernemers?

Blockchain kun je op verschillende manieren inzetten binnen je onderneming. Je zou het los kunnen laten op je administratie, vertrouwelijke data of de transacties die met je klanten regelt. Doordat blockchain fraudebestendig is, heeft dit de toekomst. Het is een veel veiligere omgeving om zaken in te doen. In de toekomst kunnen zelfs de overheid en andere partijen zoals banken of hypothekers gebruikmaken van blockchain. Er wordt nu vooral veel getest en bekeken wat de mogelijkheden zijn. Sommige verzekeraars en pensioenfondsen proberen uit of blockchain ook iets voor hen kan zijn.

Voordat je blockchain voor je eigen onderneming wil inzetten, is het belangrijk dat je snapt op welke manier je een blockchain kunt bouwen. Je kunt cursussen volgen waarin je uitgelegd krijgt hoe je dit doet. Heb je een grotere onderneming en wil je een stap richting blockchain zetten? Zorg dan dat je een team van IT’ers verzamelt en hen de cursus voor het creëren van deze technologie laat volgen. Wanneer je deze technologie op de juiste manier inzet, kun je er in de toekomst veel uithalen. Vandaar dat het interessant is om je mogelijkheden als ondernemer te bekijken en alvast te oriënteren op het inzetten van blockchain binnen je eigen organisatie.

Zet blockchain in om vertrouwelijke documenten te beschermen

Een blockchain is altijd vertrouwelijk en alleen de personen of bedrijven die er toegang tot hebben gekregen kunnen erbij komen. Iedere losse gebruiker binnen de chain krijgt een melding als er nieuwe informatie toegevoegd wordt en dient hier eerst mee akkoord te gaan, voordat de informatie wordt toegevoegd. Blockchain is zo uniek omdat er alleen nieuwe informatie kan worden toegevoegd. Bestaande informatie kan nooit gewijzigd worden. Dit maakt van deze technologie een betrouwbare optie.

Werk je met privacygevoelige documenten en informatie? Dan is blockchain bij uitstek geschikt om de documenten en informatie in vast te leggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met contracten, vertrouwelijke data maar ook met geld.

Wat zijn de mogelijkheden voor startende ondernemers en blockchain?

Ben je een startende ondernemer en wil je blockchain vanaf het begin binnen je onderneming inzetten? Dan kun je deze techniek voor verschillende zaken inzetten. Werk je met processen waar een werknemer veel dient te checken? Dan kun je deze taak overlaten aan de blockchain technologie. Dit bespaart jezelf en de medewerker tijd, waardoor zij zich met andere belangrijke taken kunnen bezighouden. Wanneer je blockchain inzet voor je administratie, kun je fraude direct voorkomen. Dit komt doordat veranderingen in je administratie dan eerst door meerdere computers in hetzelfde netwerk goedgekeurd dienen te worden.

Wil je als startende ondernemer met personeel gaan werken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de arbeidscontracten in de blockchain op te bergen. Dit is handig omdat dit ervoor zorgt dat hackers de informatie in je documenten niet kunnen lezen. Een encryptie zorgt ervoor dat alleen personen met de juiste virtuele sleutel in je documenten kunnen komen en kunnen lezen wat erin vermeld staat.

Kies voor Bitcoin als betaalmiddel

Blockchain zorgt ervoor dat een netwerk van computers transacties opslaat en controleert. Bitcoin is de meest bekende cryptomunt die gebruikmaakt van blockchaintechnologie. Er komen geen banken bij transacties in Bitcoin te pas. De technologie houdt zichzelf in stand door computers de taak te geven om rekensommen te maken, waaruit Bitcoins ontstaan. Dit worden ook wel miners genoemd. Heb je een sterke computer? Dan zou je miner kunnen worden. Tegenwoordig kun je ervoor kiezen om je klanten te laten betalen in Bitcoins. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je een online webshop hebt. Door de miners is er weinig kans op fraude, waardoor je de transacties veilig, snel en controleerbaar kunt houden.

Houd er wel rekening mee dat de waarde van Bitcoins per dag en soms ook per dagdeel kan veranderen. Verkoop je online producten voor 50 euro, wat je ook in Bitcoins aanneemt? Dan kan het zijn dat je product de volgende dag maar 30 euro waard is. Door dit grote risico kiezen nog niet veel ondernemers voor transacties in Bitcoins. Daarnaast zijn de Bitcoins zo in trek, dat er vaak cyberaanvallen worden gepleegd op personen die er bekend om staan veel Bitcoins in bezit te hebben. Bitcoin en blockchain hebben zeker een toekomst voor ondernemers, maar de systemen zijn op dit moment nog niet waterdicht genoeg om nu al een overstap te maken.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative