De 30% regeling van 8 naar 5 jaar?
Het belastingvoordeel voor expats in Nederland, de 30% regeling, wordt hoogstwaarschijnlijk verkort met een duur van 8 naar 5 jaar. Dit staat in het in 2017 gepubliceerde regeerakkoord van de VVD, CDA, D66, en ChristenUnie. Het plan hiervoor is verder uitgewerkt in een in april 2018 gepubliceerde evaluatie met betrekking tot dit onderwerp.
Het argument voor het verkorten van dit voordeel? 8 op de 10 buitenlandse werknemers die gebruik maakt van dit voordeel past het sowieso tot maximaal 5 jaar toe. De overige 20% wil langdurig in Nederland blijven, voor hen is dit voordeel niet bedoelt. Tenslotte wordt aangegeven dat de meeste omringende landen óók een voordeel van maximaal 5 jaar bieden.
De 30% regeling
Vóór 2012 konden expats die in aanmerking komen voor het voordeel maximaal 10 jaar gebruik maken van de regeling. Per 2012 is de duur teruggebracht naar 8 jaar. Nu lijkt het erop dat de maximale duur van de regeling teruggedrongen wordt naar 5 jaar. De 30% regeling is een belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers met het doel om hoogopgeleide medewerkers met een bepaalde expertise naar Nederland te halen. Indien een expat aan de voorwaarden voldoet, houdt de regeling in dat er over 30% van het brutosalaris géén belasting betaald hoeft te worden.
De voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden waar je als expat aan moet voldoen om gebruik te maken van de 30%-regeling. De voorwaarden op een rijtje zijn:
- Je komt niet uit Nederland, maar werkt wel in Nederland;
- Je biedt een bepaalde deskundigheid die minimaal of niet te vinden is onder de Nederlandse beroepsbevolking;
- Je hebt een geldige beschikking voor de regeling;
- Je hebt op meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens gewoond;
- Je woonde van de 2 jaar vóór de 1e werkdag in Nederland minimaal 16 maanden in het buitenland.
Payingit International
Onze Internationale afdeling Payingit International doet de aanvragen voor expats die in aanmerking komen voor de 30% regeling. Heb je vragen of opmerkingen over de 30% regeling of over het plan om de regeling te verkorten? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.