De belangrijkste wetswijzigingen voor 2018
De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, de goedheiligman is het land uit en de kerstbomen staan mooi versierd in woonkamers en kantoren. Dat betekent maar één ding, het einde van het jaar nadert. Naast dat er op 31 december oliebollen worden gegeten, betekent het ingaan van het nieuwe jaar ook dat er wetswijzigingen plaatsvinden. Zo zijn er ook een aantal veranderingen met betrekking tot de arbeidsmarkt. Hieronder vind je de belangrijkste wetswijzigingen voor 2018.
Het wettelijk minimumloon
Het wettelijk minimumloon wordt elk jaar tweemaal gewijzigd. Zo ook op 1 januari 2018. Na deze dag gaat het salaris dat een werknemer in Nederland minimaal moet verdienen omhoog. Een persoon van 22 jaar en ouder die fulltime werkt, moet volgens deze verhoging minimaal €1.578,00 verdienen. Hoeveel dit per week en dag is, lees je hier.
Vakantiegeld over overuren
Als ondernemer met personeel ben je verplicht om vakantiegeld uit te keren aan je medewerkers. Dit is een toeslag van 8% over het brutoloon. Echter, dit geldt op dit moment alleen voor loon dat opgebouwd is over reguliere arbeidsuren. Vanaf 1 januari 2018 wijzigt dit. Vanaf het nieuwe jaar moet er namelijk óók vakantiegeld over overuren uitgekeerd worden.
Langer meerlingenverlof
Op 1 april 2018 gaat er een maatregel in waardoor vrouwen die eerder bevallen van een meerling (tweeling of meer) langer verlof krijgen. Deze maatregel zorgt ervoor dat het bevallingsverlof wordt verlengd met het aantal dagen of weken dat het zwangerschapsverlof korter heeft geduurd dan 10 weken. Voorheen was dit 6 weken.
Leeftijdsonderscheid vacatures verboden
Vanaf de jaarwisseling is het verboden om vacatures aan te bieden die specifiek gelden voor jongeren tot 27 jaar, of ouderen vanaf 50 jaar. Dit mag in 2017 nog wel. Wel moeten deze vacatures aangeboden worden ter bestrijding van jeugd- of ouderenwerkloosheid. Maak je in 2018 leeftijdsonderscheid in je vacature? Dan kan dit worden gezien als leeftijdsdiscriminatie.
Vragen of toevoegingen?
Heb je vragen of toevoegingen aan bovengenoemde wetswijzigingen? Laat het ons weten! Je kunt reageren door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.