Home Blog De Ruimte: een plek waar alles kan part 2

De Ruimte: een plek waar alles kan part 2

De Ruimte: een plek waar alles kan part 2

Afgelopen woensdag kon je lezen wat de mannen van John Pastinaak eerlijk eten vinden en hoe zij van een cateraar naar een restaurant zijn gegroeid. Vandaag gaan we van de culinaire kant naar de culturele kant, De Ruimte. Of Café De Ruimte?

#1 De Ruimte, op jullie website staat: Ceci n’est pas un café. Pourquoi?

Robert: ‘Ja, dat vinden we leuk. Vanuit een marketing perspectief is het totaal waardeloos. Maar het is zo dubbelzinnig dat ik er blij van word. Laat mensen maar een beetje in de war zijn.’

#2 Waar komt jullie concept vandaan?

Robert: ‘Bart en ik hebben lang samengewerkt bij bioscoop Kriterion. We kwamen er vrij snel achter dat we geen baas meer wilden hebben. Daarbij kwam dat we heel graag een plek wilden bieden aan wat meer experimentele cultuur. En ja, hoe doe je dat? Daar moesten we een verdienmodel voor hebben. In ons geval was dat een leuke plek waar we een café om creëerden. Zodat mensen niet ergens heen gaan voor een concert of een lezing, maar dat ze wel op een plek zijn waar van alles gebeurt. En dat die plek zo leuk is dat ze blijven hangen. Plus, van een bar kan je geld verdienen. We willen graag onze eigen broek op houden en in deze constructie zijn we van niemand afhankelijk.

 

Intussen is het uitgegroeid tot iets dat eigenlijk best op een café en restaurant begint te lijken haha. Dat is helemaal niet erg, maar het is heel veel meer dingen. En daar herinneren we mensen graag aan.

#3 Jullie hebben een podium voor o.a. muziek, poëzie en literatuur. Staan jullie zelf ook wel eens in de spotlights?

Robert: ‘Nou we treden zelf niet op.’

 

Tim: ‘Eigenlijk wel een leuk idee!’

 

Robert: ‘Ik kan plaatjes draaien, maar verder wil je dat niet! Wat wij doen is mensen die ideeën hebben en mooie dingen missen in Amsterdam, samen neerzetten. Zo kennen we Tim ook. Hij programmeert nu al anderhalf jaar improvisatie muziek bij ons. Hij heeft veel ideeën over mensen die ergens zouden moeten spelen en wij maken deze plek graag voor ze vrij. Op een manier dat ze er nog een beetje wat op kunnen verdienen ook. Daarbij is er een fijne sfeer waardoor mensen zich op hun plek voelen.

 

En zo doen we met andere mensen weer andere dingen. Er is nog heel veel wat we niet doen, maar potentieel wel kan. Kijk we zijn in een dijkhuisje begonnen met een pizza oven en het idee dat we hele mooie dingen een plaats willen geven. We geloven erin dat aan de hand van de personen die aan komen waaien en of ze matchen bij wat wij willen, we ergens naar toe kunnen groeien. Zo is er een platenlabeltje uit Haarlem waarvan we op een gegeven moment een bakje platen kregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we er 10 labels bij vroegen en inmiddels hebben we een platenzaak. De mensen van de labels treden vervolgens weer op. Kijk dat gaat ergens heen! Dat hadden we niet kunnen bedenken toen we pizza’s aan het bakken waren.

 

En ik geloof wel dat het zo werkt. Op een bepaald moment kom je achter een behoefte en dat het interessant is om daarop in te spelen. Daarbij denk ik dat er heel veel disciplines zijn die lang gesubsidieerd zijn geweest en waar mensen geld konden verdienen met iets dat eigenlijk heel weinig mensen trekt. Dat is allemaal zo weggevallen dat deze plek gewoon nodig is. En als we daar een rol in kunnen spelen, graag.

 

Ik weet niet meer wat je vraag was hahaha! Oja, of we zelf op het podium staan. Nee dus. Maar we hebben inmiddels best een grote groep van muzikanten en mensen die dingen programmeren. Die kunnen aandragen wat ze tof vinden en dan proberen we daar een publiek voor te vinden. Dat is het grootste deel van wat we doen en daarnaast hebben we een café.’

#4 Hoe ziet jullie gemiddelde stamgast eruit?

Robert: ‘Een gemiddelde stamgast… Er zijn behoorlijk wat mensen die binnen het pand werken en mensen die bij ons op kantoor zitten en dingen organiseren. Het idee is dat die allemaal hun eigen publiek trekken en dat dat samensmelt. Dus een gemiddeld persoon lijkt mij lastig. En dat maakt het juist zo leuk! Maar het is in ieder geval een plek voor mensen die houden van wat alternatiever. We merken langzaam dat de mensen die via de koks komen een leuke combinatie maken. Dat hadden we ook maar even moeten zien!’

 

#5 Wat hoop je dat mensen denken na een bezoek aan jullie?

Robert: ‘Ik vind het sowieso fantastisch dat mensen die 2 trappen op komen, het café in gaan en totaal verbaasd zijn dat het er zo uit ziet. Ik wil mensen graag verrassen en dingen laten zien die ze niet verwachten. Maar wel op een manier die laagdrempelig is, en die fijn en warm voelt.

#6 Hoe is de samenwerking tussen De Ruimte en John Pastinaak begonnen?

Tim: ‘Ik kende De Ruimte een beetje omdat ik hier in de buurt woon. Mikko en ik organiseerden toen maandelijks etentjes op verschillende locaties. Toen ik hoorde dat De Ruimte hier ook voor open stond heb ik hen benaderd. Vervolgens kreeg ik de vraag of ik wilde programmeren omdat ik een jazz achtergrond heb. Zo begon ik met bandjes programmeren en het organiseren van etentjes. Op een gegeven moment wilden Bart en Robert naar een nieuwe plek met een serieus restaurant erbij. Toen hebben ze gevraagd of wij dat wilden doen.’

 

Robert: ‘Het is voor ons belangrijk dat de mensen met wie we samenwerken een beetje feeling hebben met de dingen die wij organiseren. Tim erbij vragen was dus heel logisch. Daarnaast draait deze plek ook om het terugdringen van verspilling en hergebruiken, dus dat sluit goed aan bij het concept van John Pastinaak.’

#6 Wat vinden jullie het leukste aan jullie samenwerking?

Tim: ‘ Persoonlijk zou ik niet zomaar een restaurant zijn begonnen. Ik ben het aangegaan omdat de combinatie met natuur en de jazzmuziek mij aansprak. Mijn grootste passies, muziek en koken, komen hier samen. Ik denk dat dit ook voor Mikko geldt. Hij programmeert hier en is ook DJ.’

 

Robert: ‘Ik vind dit een heel goed antwoord haha! Het is vooral de wisselwerking. Fantastisch zoveel ideeën op 1 plek.’

#7 Jullie hebben je flink ontwikkeld de afgelopen jaren, wat doen jullie nu anders dan bij de start?

Robert: ‘Wij doen echt alles anders. Echt alles.’

 

Tim: ‘Het is constant in ontwikkeling en dit blijft denk ik ook zo. We blijven dingen leren en anders doen. Doordat er zoveel mensen bij betrokken zijn is het heel dynamisch. Dat maakt het soms ook een beetje moeilijk. Je kan niet constant met alle neuzen dezelfde kant op staan.’

 

Robert: ‘Onze opening betekende dat we 15 kratten bier hebben gekocht, dat we mensen hebben gevraagd om te spelen op het dak van de schuur in de tuin waar we toen aan het bakken waren en dat we de hele dag gratis pizza uitdeelden. Nu zijn we een organisatie met personeel en zijn er weken dat er elke avond veel te doen is. De sauna is aan, boven staat een bandje en op het terras staan mensen te draaien. Dat is een heel ander niveau. En het is nog maar het begin!’

#8 Ten slotte: waar zijn jullie het meest trots op?

Tim: ‘ Het kan nog beter, maar het draait allemaal. We serveren goed eten voor een, naar onze mening, schappelijke prijs. Financieel kan het nog veel beter maar we kunnen ons personeel betalen en onszelf ook een beetje. Dat dat kan op een plek waar veel alternatieve muziek is, vind ik heel gaaf. Als mijn grote muzikale helden ineens in mijn keuken staan en die net lekker hebben gegeten, kan ik dat soms niet bevatten.’

 

Robert: ‘ Het moment dat jij hier aan het crowdsurfen was bij onze opening in januari, met een band die dankzij jou hier stond, in een plek waar ze net jouw eten hadden gegeten. Er zijn ergere dingen.

 

Voor mij is het vooral al die mensen hier samen weten te binden. Een paar jaar geleden zaten we om tafel met de eigenaar van het pand met een idee van ja dit gaat iets worden. Nu zijn we een halfjaar verder, zie je mensen in elkaars atelier staan en je ziet dingen gebeuren dat is fantastisch.’

Red deze dynamische plek!

Na de verhuizing begin dit jaar, moest De Ruimte 3 maanden haar deuren sluiten. Gelukkig zijn ze weer open. Maar de kosten van zo’n tijd dicht zijn in combinatie met een huur die doorloopt, vallen zwaar. Vind jij het belangrijk dat er ruimte is voor experiment en ongesubsidieerde cultuur en dat jonge kunstenaars en muzikanten naast doorgewinterde namen een podium krijgen? Help dan nu De Ruimte!

 

Samen met Voordekunst zijn zij een crowdfunding gestart. Op Voordekunst vind je meer over deze actie. Wij dragen in ieder geval ons steentje bij? Jij ook?

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative