Home Blog De voor- en nadelen van een 36-urige werkweek
De voor- en nadelen van een 36-urige werkweek

De voor- en nadelen van een 36-urige werkweek

Ben je gewend om fulltime te werken, maar merk je dat je zelfs meer dan 40 uur per week werkt en je te weinig tijd overhoudt voor het leiden van je privéleven? Dan kan het een uitkomst zijn om je vaste aantal werkuren per week omlaag te brengen. Dit is niet in iedere functie mogelijk, dus bespreek dit altijd met je werkgever. Verder zou je kunnen proberen om 40 werkuren in een 36-urige werkweek te stoppen. In deze blog lees je wanneer een 36-urige werkweek bij je past. Je komt er ook achter wanneer je beter niet voor een 36-urige werkweek kunt kiezen.

Wanneer komt een 36-urige werkweek van pas?

Hoewel werk uit een groot deel van je leven bestaat als je 40 tot 50 uur per week op de werkvloer te vinden bent, is werken niet het belangrijkste onderdeel van je leven. Naast je werk dien je ook vrije tijd te hebben. Sporten, met vrienden en familie afspreken, leuke dingen inplannen, schoonmaken of even tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk. Als je dit alles in één week met elkaar wil combineren, is de kans groot dat jij jezelf voorbijloopt en je niet uitgerust aan je nieuwe week kunt beginnen. Vandaar dat je erover na kunt denken om minder te gaan werken. Als je minder tijd in je werk steekt, houd je logischerwijs meer tijd over voor jezelf en je privéleven.

Het grootste voordeel van een 36-urige werkweek is een gezondere werk-leefbalans!

Wanneer je een extra middag of ochtend voor jezelf hebt, heb je net wat meer ruimte om quility time met je familie, mogelijkheden om te sporten, huishoudelijke taken uit te voeren of wat je er dan ook mee wil doen. Door iets meer vrije tijd, heb je de kans om tot jezelf te komen en energie op te doen. Hoe meer energie je opbouwt, hoe productiever je vervolgens weer aan het werk kunt gaan. Als jij je minder oververmoeid voelt, kun je op werk beter presteren dan wanneer je op je tandvlees loopt. Op de lange termijn is de 36-urige werkweek beter voor het personeel én de werkgever.

Wanneer je meer rust hebt, kun je meer tijd met je familie en vrienden doorbrengen of activiteiten inplannen waar je blij van wordt en baad bij hebt. Dit heeft een positief effect op je mentale gezondheid, aangezien je minder stress zal ervaren als je meer rust vindt. Als je de vrije ochtend slim op een maandag plant, of je vrije middag op een vrijdag zet, heb je altijd een lang weekend. Dit biedt je de mogelijkheid om eens een weekendje weg te gaan, zonder dat je vrije dagen moet inleveren. Als laatste is een voordeel van de 36-urige werkweek de mogelijkheid om je overige uren in freelance werk te steken. Hierdoor kun je zelf wat extra geld bijverdienen.

Wanneer zou je beter niet voor een 36-urige werkweek kiezen?

Wanneer je in loondienst werkt, kun je vaak voor fulltime of parttime werk kiezen. Wat nou als je liever 36 uur maakt in een week in plaats van 40 uur? Dan heb je net wat meer vrije tijd, dat je in je privéleven kunt steken. Een 36-urige werkweek klinkt aantrekkelijk en nu je weet wat de voordelen ervan zijn, wil je vast ook weten of er nadelen aan zitten. Allereerst is een 36-urige werkweek niet geschikt voor persoenen die maandelijks geen 10% van hun fulltime nettoloon kunnen missen. Daarnaast zullen er dagen van 9 uur werk per dag tussen zitten, klinkt dit niet aantrekkelijk? Zie er dan gerust vanaf en blijf de 8 uur per dag maken die je gewend bent.

Bespreek je mogelijkheden met je werkgever

Wanneer een 36-urige werkweek een andere functie of geen uitzicht op een promotie betekent bij je huidige werkgever, dan is dit af te raden. Verder dien je vaak harder te werken om al je werkzaamheden die je normaal in 40 uur stak, in 36 uur te steken. Bedenk van tevoren goed of je meer waarde hecht aan een extra vrije dag, of een werkschema dat minder druk op je legt?

Verder kan het zo zijn dat een werkgever een verandering van 40 uur per week naar 36 uur per week als een gebrek aan toewijding voor je carrière ziet. Bespreek daarom wat de mogelijkheden zijn en waar jij of je werkgever op zal inleveren als je deze keuze maakt.

Op welke manier kun je de kosten van minder werkuren per week berekenen?

Wanneer je erachter wil komen wat je gaat verdienen als je 36 uur in plaats van 40 uur werkt, dien je eerst je brutosalaris erbij te pakken. Bekijk wat je brutoloon is bij 40 uur werken. Dit totale bedrag, dien je dan voor 36 uur werken te berekenen. Dit doe je door 90% van het bruto maandloon voor een werkweek van 40 uur te pakken. Rekenvoorbeeld: stel je verdient bij 40 uur werken per week €2460 euro bruto per maand. Wanneer je hier 90% van pakt bij werkweken van 36 uur per week, kom je uit op €2214 euro bruto per maand.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative