Home Blog Een plek waar alles kan, in combinatie met eerlijk eten

Een plek waar alles kan, in combinatie met eerlijk eten

Een plek waar alles kan, in combinatie met eerlijk eten

Bij de één begon het avontuur met 15 kratten bier, bandjes op het dak van een schuur en het uitdelen van gratis pizza’s. De ander startte met cateren op familieverjaardagen en de naam Sexy Koken. Dat klinkt een beetje gek, een beetje chaotisch en een beetje van alles wat.

 

En dat klopt ook wel. Want de mannen van De Ruimte en John Pastinaak bieden een restaurant, een café en een podium voor muziek, literatuur en poëzie. En dan omschrijven we nog niet eens alle keuzes…

 

Deze plek in Amsterdam Noord verrast, vervreemdt, schokt en verbaast. Namens PayingIT was ik op bezoek bij deze relaties, die na 3 maanden sluiten weer open zijn. Tijd om jullie te verbazen!

Een plek waar altijd iets gebeurt

Wanneer je de verkeerstoren op de Distelweg binnenkomt, loop je door de kantoren heen. Een deur en 2 trappen verder en je staat ineens middenin een café. Of nee een podium? Een restaurant? Een platenzaak? Eigenlijk voelt het als een huiskamer, zo heerlijk knus is het.

 

Wat het precies is, dat weet ik nog niet. Wel weet ik dat het bloedheet is. Gelukkig stellen de heren voor om het gesprek buiten voort te zetten. Want ja een terras (inclusief opblaasbad), dat hebben ze ook!

 

We strijken neer in de schaduw. Mikko: ‘Kan je met John Pastinaak beginnen? Ik moet zo de keuken weer in, anders staan die jongens zo alleen.’ Dus zo geschiedde.

#1 Wie is John Pastinaak?

Mikko: ‘ Nou dat zijn ik en Tim. Tim en ik. Wij zijn 5 jaar geleden begonnen. Maar toen waren we nog niet meteen John Pastinaak.

 

Tim: Haha nee toen waren we nog Sexy Koken! Wat het overigens niet lang heeft volgehouden…

#2 Hoe zijn jullie begonnen?

Mikko: ‘We zijn er een beetje ingerold omdat we opdrachten kregen om te cateren. Op een gegeven moment besloten we om dat samen te gaan doen, toen om het een naam te geven en toen om ons in te schrijven bij de KVK.

 

Tim: ‘ We hadden nooit het idee om een restaurant te beginnen.’ ‘Maar ook niet om een catering bedrijf te beginnen’, zegt Mikko.

 

Tim: ‘Nee dat is waar. Maar we zijn echt als cateraar begonnen en door De Ruimte gevraagd om de keuken te gaan doen. Dat was best een behoorlijke stap. Maar het voelde toch als een hele logische. We groeiden en waren wel toe aan een nieuwe uitdaging.

 

Mikko: ‘Daarbij hadden we twee vrienden die om een mooie uitdaging verlegen zaten en die hebben we er toen meteen bij gevraagd voor de opening van het restaurant in januari. Inmiddels zijn we uitgebreid met nog een keukenprinses en zelfs een afwasser. Nu begint het echt leuk te worden, haha!

#3 Op jullie website staat veel over eerlijk eten, wat is dat voor jullie precies?

Mikko: ‘Eerlijk eten is voor ons in ieder geval eerlijk zijn over wat je gebruikt. Het is een beetje een illusie om alles tot in de puntjes biologisch en verantwoord te doen, omdat je ook niet altijd weet wat je precies krijgt. Daarbij worden niet alle producten die je wilt hebben biologisch verbouwd. Deze insteek proberen we in alles door te voeren, zodat we alleen dingen doen waar we achter staan. Concreet betekent dit dat we nooit bio industrie vlees gebruiken. En altijd groente naar het seizoen.’

 

Zoveel mogelijk groente en zo weinig mogelijk vlees en vis. Daar komt het wel een beetje op neer bij John Pastinaak. De meeste gerechten zijn vegetarisch, of er zit iets kleins van vis of vlees bij. Zoals Tim zegt:’ Het is niet dat je er een bal gehakt bij krijgt. Wij vinden sowieso dat we met zijn allen wel wat minder vlees kunnen eten.’

 

Anderzijds vinden de heren dat je beter een goed gemaakte worst kan eten van een nek die anders wordt weggegooid, dan dat je allemaal soja gaat halen uit Zuid – Amerika. Mikko: ‘Ja zo is er altijd wel weer iets. Wij geloven er gewoon in dat als we er over nadenken en als het goed voelt, we dan ook gewoon goed bezig zijn.

#4 Waar halen jullie je producten vandaan?

Tim: ‘We werken met diverse leveranciers, bijvoorbeeld met de tuin van Het Leger des Heils. Dat zit hier om de hoek en zij hebben prachtige biologische groentes. Maar we hebben ook een jongen hier die een bedrijfje heeft dat biologische voedselpakketten aan mensen geeft waar ze een week mee kunnen koken. Als hij producten over heeft, dan kopen wij die weer over.

 

Daarnaast hebben we een vaste groenteleverancier: Dick. Dick heeft al een paar generaties lang zo’n groentekraam die door de wijken rijdt. Voornamelijk in Amsterdam Noord en Oostzaan. Dat zijn niet lokaal geteelde producten, maar hij houdt het wel allemaal klein en we steunen kleine bedrijfjes. Dat vind ik persoonlijk heel erg belangrijk.’

#5 Sushi met haring en Rendang van Tims oma. Hoe komen jullie op je gerechten?

Tim: ‘Dit doen we door vooral heel veel te koken en door soms in een kookboek te kijken. Maar de meeste dingen die we maken, maken we echt op intuïtie’.

 

Om de 2 weken wisselt de kaart. Om en om zijn de heren aan de beurt om de gerechten te bedenken. En dan wisselt alles. Mikko: ‘We hebben nu wel al een paar weken de gazpacho erop staan, omdat die gewoon lekker is met dit warme weer weet je wel. Maar de hoofdgerechten wisselen. Absoluut. Hoe we er op komen? Meestal kijken we gewoon naar welke groente er zijn. Hoe meer beperkingen je jezelf oplegt, hoe makkelijker het is om een kaart samen te stellen. Dat gezegd hebbende, ik ga maar weer eens de keuken in!’

#6 Snel, de laatste vraag! Wat is jullie favoriete restaurant?

Restaurant BAK. Wat zij met groente doen dat is wel echt op een heel ander niveau dan wij. Zij werken alleen maar met groente, soms zelfs met 1 groente als gerecht. Heel inspirerend.

Dit was nog niet alles!

Meer weten over De Ruimte en hun samenwerking met John Pastinaak? Houd onze website in de gaten voor het vervolg van ons interview!

 

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative