Home Blog Flexplekken geen garantie voor hogere productiviteit
Flexplekken geen garantie voor hogere productiviteit

Flexplekken geen garantie voor hogere productiviteit

Werkplekken die werknemers zelf kunnen aanpassen, ook wel flexplekken genoemd, bieden géén verzekering voor verhoogde productiviteit binnen je organisatie. Dit meldt nieuwssite Rendement in een recentelijk gepubliceerd artikel. Wel blijkt dat de productiviteit wordt verhoogd wanneer personeelsleden mogen meedenken en -beslissen over hoe hun werkplek wordt ingericht bij een herinrichting. Medewerkers hechten dus waarde aan een vaste werkplek en zitten er niet op te wachten om elke dag op een andere plek te moeten werken.

Flexplekken worden niet gebruikt hoe ze bedoeld zijn

Uit onderzoek blijkt ook dat flexplekken niet worden gebruikt op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. Tijdens dit onderzoek werden gedurende anderhalf jaar twee groepen werknemers tijdens een herinrichting gevolgd. De ene groep ging over op flexplekken, terwijl de andere groep hun oude werkplek behield. Uiteindelijk bleek dat de overstap naar flexibele werkplekken weinig effect had. Werknemers gebruikten de plekken verkeerd en gingen op korte termijn een vaste werkplek zoeken.

Verhoogde stress bij gedeelde werkplekken

Het is populair onder werkgevers om diverse werkplekken te creëren binnen de organisatie. Hierbij moet je denken aan stilteruimtes, vergaderruimtes en zithoeken waar een informeel gesprek kan plaatsvinden. Uit het onderzoek blijkt dat gedeelde en open ruimtes kunnen leiden tot hogere stress en werkdruk. Daarnaast wordt het continu wijzigen van werkplek als storend ervaren. Tenslotte worden ook de factoren geluidsoverlast en het gebrek aan privacy als vervelend ervaren bij de overgang naar flexplekken binnen een bedrijf.

Wat werkt wel?

Zoals eerder genoemd, wordt de productiviteit wel verhoogd wanneer medewerkers mogen meedenken en -beslissen over de inrichting van hun werkplek. Ook blijkt het blokkeren van afleiding de productiviteit te verhogen. Werknemers vinden het dus belangrijk om hun eigen plekje te hebben en niet gestoord te worden. Wel willen we graag de mogelijkheid hebben om gebruik te kunnen maken van gedeelde ruimtes voor een eventueel overleg of om samen te werken.

Onze mening

Bij Payingit hebben alle medewerkers een eigen plek op hun afdeling. Wij vinden het van belang dat iedereen onverstoord zijn of haar werk kan doen. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om een informeel gesprek te voeren op onze hoekbank, of om een potje te poolen om de werkstress te verlagen. Met deze combinatie van privacy, focus, én ontspanning vind je naar onze mening de juiste balans op werkplek.

Hoe denk jij als ondernemer over het werken met flexibele werkplekken?

Ben jij ondernemer en heb je wel eens overwogen om over te stappen op flexibele werkplekken? Of wordt er al gewerkt met flexplekken binnen je organisatie? Wij zijn benieuwd naar jouw mening en ervaring. Deel deze door te reageren onder de blogpost op onze website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative