Gemiddeld inkomen van twintigers naar beneden

Gemiddeld inkomen van twintigers naar beneden

Het gemiddeld inkomen van twintigers is de afgelopen tien jaar gedaald, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dit terwijl het inkomen van werkenden in alle andere leeftijdscategorieën in deze periode wél is gestegen. Zo ging het gemiddelde inkomen van dertigers tussen 2004 en 2014 omhoog van ongeveer €25.000 naar €26.000. Het inkomen van twintigers daalde van  €24.000, naar €23.000. Maar hoe komt het dat het gemiddeld inkomen van twintigers gedaald is? Wij zochten het uit.

Waarom is het gemiddeld inkomen van twintigers gedaald?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt

Om te beginnen speelt de flexibilisering van de arbeidsmarkt een grote rol. Twintigers werken steeds vaker via een flexibel arbeidscontract. Is er geen werk? Dan hebben zij dus ook geen inkomen. Dit levert hen vervolgens minder salaris op dan wanneer zij een vaste baan hebben.

Langer doorstuderen

Daarnaast lijkt het langer doorstuderen van twintigers ook invloed te hebben. Want als je later start met werken, start je ook later pas met het opbouwen van een carrière. Hierdoor begint je ontwikkeling op hogere leeftijd en start je ook dan pas met het verdienen van meer geld.

De crisis

De derde en laatste reden die wordt gegeven, is dat veel twintigers van nu op de arbeidsmarkt kwamen tijdens de crisis. Veel mensen vonden tijdens die periode namelijk geen baan. Lukte het wel om een baan te vinden? Dan was deze in veel gevallen onder hun niveau.

Het verschil tussen man en vrouw

Nieuwssite nu.nl meldt in een gerelateerd artikel dat het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen groter wordt naarmate zij ouder worden. Bij personen onder de twintig is dit verschil nog erg klein. Daarna blijkt het verschil met ieder levensjaar groter te worden. De oorzaak hiervan? Volgens het CBS komt dit doordat vrouwen na de geboorte van hun kind korter gaan werken. Bij mannen is dit niet het geval.

Wat vind jij?

Ben je verbaasd over het feit dat het gemiddeld inkomen van twintigers is gedaald? Of vind je het juist logisch? Laat het ons weten! Je kan je mening delen door te reageren onder onze blogpost op de website, of door een reactie te schrijven via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak