Home Blog Handige tips om je eigen uitzendbureau te starten
Handige tips om je eigen uitzendbureau te starten

Handige tips om je eigen uitzendbureau te starten

Ben je geïnteresseerd in de uitzendbranche en wil je een eigen uitzendbureau starten? Dan heb je in ieder geval inleners en uitzendkrachten nodig om je bedrijf draaiende te houden. De inleners worden jouw klanten en komen bij jou terecht op het moment dat zij op zoek zijn naar medewerkers. Voordat je een succes kunt maken van je eigen uitzendbureau, is het belangrijk dat je alle administratieve, financiële en overige praktische zaken regelt en op orde brengt. In deze blog lees je waar je aan dient te denken en kom je erachter op welke manier je voor een vliegende start van je eigen uitzendbureau kunt zorgen.

Hier dien je over na te denken voordat je een eigen uitzendbureau start

Will je graag je eigen uitzendbureau opzetten? Dan is het belangrijk dat je jouw bedrijf volgens de regels opzet. Zodra je een onderneming start, dien je deze te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je in het handelsregister bent ingeschreven, ontvang je een KvK-nummer én btw-nummer dat je op al je facturen dient weer te geven. Verder kun je ervoor kiezen om een ondernemingsplan te schrijven. Dit is niet verplicht, maar helpt je om een uitgedacht stappenplan te volgen. Hieronder lees je handige tips terug over waar je over na dient te denken op het moment dat je een eigen uitzendbureau gaat starten.

Kies je doelgroep zorgvuldig uit

Wanneer je net je eigen uitzendbureau start, is het belangrijk dat je voor een bepaalde doelgroep of niche kiest. Je kunt bijvoorbeeld een uitzendbureau in de horeca, ICT, zorg of speciaal voor studenten starten. Kies een doelgroep uit die je zelf goed kent. Wanneer je al over enige vakkennis beschikt, is het makkelijker om je uitzendbureau uit te bouwen. Wanneer je voor één duidelijke doelgroep kiest, kun je sneller aan je netwerk bouwen en waardevolle connecties maken. Verder kom je als specialist betrouwbaarder over, waardoor je sneller naam kunt maken in de branche waar je actief bent.

Leg je bedrijfsnaam, domeinnaam en rechtsvorm vast bij de Kamer van Koophandel

Heb je een branche gekozen? Dan is het tijd om een passende bedrijfsnaam voor je uitzendbureau vast te leggen. Je kunt het beste voor een naam kiezen, waaruit potentiële klanten direct kunnen opmaken wat je doet en waar zij bij jou voor terecht kunnen. Een duidelijke bedrijfsnaam doet het ook goed op Google, zodat je online makkelijker gevonden kunt worden. Op het moment dat je een bedrijfsnaam hebt gekozen, is het belangrijk dat je de naam in de KvK laat vastleggen. Koop ook direct je domeinnaam op voor je website en socials. Is je bedrijfsnaam niet beschikbaar als domeinnaam? Dan kun je beter een nieuwe mogelijkheid kiezen.

Verder is het belangrijk dat je over de rechtsvorm van je uitzendbureau nadenkt. Wil je een eigen uitzendbureau starten? Dan kun je uit drie verschillende rechtsvormen kiezen, namelijk een eenmanszaak, vof of een bv. Een eenmanszaak is de makkelijkste rechtsvorm om mee te beginnen. Zeker op het moment dat je het uitzendbureau alleen opzet. Houd er wel rekening mee dat je bij een eenmanszaak aansprakelijk bent voor alle risico’s inclusief faillissement. Start je het uitzendbureau met andere ondernemers op? Dan kun je beter voor een vof kiezen.

Een bv past bij je als je verwacht om veel omzet en winst te maken met je uitzendbureau. Je dient dan wel over startkapitaal te beschikken. Heb je geen of onvoldoende startkapitaal? Dan kun je voor een flex-bv kiezen. Je dient je nog steeds aan fiscale regels te houden, zoals het uitbetalen van je eigen salaris, maar je hoeft geen verplicht startkapitaal te hebben.

Kun je een uitzendbureau vanuit huis starten?

Zeker, wanneer je net je eigen uitzendbureau opzet, kun je gewoon vanuit je eigen woning werken. De kans is groot dat je alleen begint en langzamerhand een team om je heen bouwt. Het gaat pas lonen om een kantoorpand te huren als je voldoende omzet draait en je geld over hebt om de huur mee te betalen. Het is logisch om op een later moment pas voor een kantoorpand te kiezen, aangezien je eerst wil uitproberen of je er een winstgevende onderneming van kunt maken. Wanneer je op een professionele plek wil afspreken met zakelijke relaties, is het belangrijk dat je voor een kantoorpand of een tijdelijk kantoor kiest.

Zakelijke relaties of mogelijke nieuwe klanten nemen je bedrijf een stuk serieuzer wanneer je hen op een zakelijk adres kunt uitnodigen. Het is een overweging die je zelf moet maken, aangezien jij weet of je de financiële middelen hebt om meteen een kantoor te huren of niet. Je zou de kosten voor de huur van een bedrijfspand ook in je budgetplan kunnen opnemen, zodat je hier tijdens het rondkrijgen van je financiering meteen aan werkt. Zodra je investeerders of sponsoren vindt die je financieel willen bijstaan gedurende de eerste periode, kun je overwegen of een bedrijfspand tot de mogelijkheden behoort.

Er bestaan ook mogelijkheden om flexplekken te huren. Je kunt dan een zakelijke omgeving huren voor een dagdeel naar keuze, voor een afspraak of vergadering, zodat je personen op een zakelijk adres en in een professionele omgeving kunt ontvangen.

Handige tips om de financiering voor je uitzendbureau rond te krijgen

Wanneer je ervoor kiest om een eigen uitzendbureau te starten, dien je de financiën vanaf het begin goed te regelen. Je zal in het begin namelijk extra kosten maken, aangezien je de uitzendkrachten waarmee je werkt door voorfinanciering dient uit te betalen. Zodra je een uitzendbureau start, ligt de wettelijke betaaltermijn voor jouw klanten vast op 30 dagen, in de uitzendbranche zie je vaak dat de betaaltermijn tot wel 60 dagen kan zijn. Dit houdt in dat jij als uitzendbureau bijna 2 maanden loon voor je uitzendkrachten dient voor te financieren, voordat je er iets van terugziet. Daarnaast dien je een positieve financiële buffer op te bouwen om risico’s, zoals wanbetalers, tegen te gaan.

Het is dus niet zomaar een bedrijf dat je opzet, waarbij de opstartkosten een pand, laptop of bedrijfsauto zijn. Je dient manieren te bedenken, waarmee je aan extra financiering en startkapitaal kunt komen. Verder is het een goed idee om een g-rekening te openen. Naar deze speciale geblokkeerde rekening kun je jouw klanten de reserveringen voor de omzetbelasting laten overmaken. Je kunt de Belastingdienst hierna de benodigde bedragen voor premies, omzetbelasting en loonbelasting vanaf de g-rekening betalen. Op die manier bewapen jij jezelf tegen eventuele wanbetalers en kom je zelf niet in de financiële problemen terecht.

Aan welke eisen dient je eigen uitzendbureau te voldoen?

Je kunt geen eigen uitzendbureau beginnen zonder aan bepaalde wet- en regelgeving te voldoen. Alle Nederlandse uitzendbureaus dienen zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij het StiPP pensioenfonds en je dient ook een samenwerking met een gecertificeerde arbodienst aan te gaan. Verder kun je professioneel en betrouwbaar op je klanten overkomen als je ervoor kiest om een keurmerk aan je uitzendbureau toe te laten kennen. Je kunt dan het beste voor het Stichting Normering Arbeid (SNA) keurmerk kiezen. Dit keurmerk helpt om de risico’s van inleners te beperken. Wanneer je een SNA-keurmerk hebt, weten de inleners met wie je samenwerkt dat je regelmatig wordt gecontroleerd, wat vertrouwen biedt aan je klanten.

Verder kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie. Dit is vooral waardevol voor jezelf en je onderneming. Je kunt ervoor kiezen om met de Nederlandse Bond van Bemiddeings- en Uitzendondernemingen (NBBU) of de Alegemene Bond Uitzend ondernemingen (ABU) samen te werken. Zij beantwoorden alle vragen die je hebt en stellen je in de gelegenheid om hun keurmerken aan je uitzendbureau te koppelen. Verder dien je verschillende zakelijke verzekeringen af te sluiten. Aangezien je werkgever bent en je met werknemers in contact komt, dien je zowel voor jezelf als je werknemersverzekeringen af te sluiten. Denk hierbij aan een rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, pensioenverzekering voor je personeel en een verzuimverzekering.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative