Home Blog Het modaal inkomen in Nederland, wat is de verwachting?
Het modaal inkomen in Nederland, wat is de verwachting?

Het modaal inkomen in Nederland, wat is de verwachting?

Ter vergelijking van door de overheid doorgevoerde financiële wijzigingen, wordt het modaal inkomen in Nederland gebruikt als een vergelijkingspunt om eventuele wijzigingen in de inkomens van Nederlanders te meten. Het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) schat 4 keer paar jaar in hoe hoog dit bedrag is. Dit gebeurt in maart, juni, september en tenslotte in december. Let wel op dat het modaal inkomen een ander bedrag is dan het gemiddeld inkomen. Het modaal inkomen in Nederland is het meest voorkomende inkomen, en het gemiddeld inkomen is het totaal van alle inkomens gedeeld door het totaal aantal personen die een inkomen hebben. Een duidelijk verschil dus.

Hoe hoog is het modaal inkomen in Nederland?

Volgens de meest recente schattingen van het CPB is het modaal inkomen in 2017 € 36.500. Dit komt neer op een bruto maandbedrag van € 2.816. Verwacht wordt dat het modaal inkomen in 2018 met € 1000,- stijgt naar € 37.500. Dit door de aantrekkende Nederlandse economie. Goed nieuws dus.

Hieronder vind je een overzicht van het bruto modaal inkomen per maand in de periode van 2000 tot 2018.

(Bruto modaal inkomen per maand in de periode 2000-2018)

Wat gelijk opvalt is dat in 2005 het modaal inkomen omlaag is gegaan. Ook is na het begin van de financiële crisis in 2007 het modaal inkomen 3 jaar op rij (2008-2010) gelijk gebleven. Na de crisis in 2011 is het modaal inkomen rustig gestegen. Sinds het weer beter gaat met de economie stijgt het inkomen dus ook steeds meer! De economie en het modaal inkomen in Nederland hebben logischerwijs een positief op elkaar.

Wat vind jij!?

Hoe kijk jij naar de stijging van het modaal inkomen in Nederland na de financiële kredietcrisis van 2007-2011? Wij zijn benieuwd naar wat jij vindt. Deel je mening door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of door te reageren onder de post op één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative