Home Blog Het uurtarief van medewerkers berekenen, hoe doe je dat eigenlijk?

Het uurtarief van medewerkers berekenen, hoe doe je dat eigenlijk?

Het uurtarief van medewerkers berekenen, hoe doe je dat eigenlijk?

Ben je een ondernemer met medewerkers in dienst?  Dan ben je in Nederland verplicht om een salaris uit te keren wat minimaal gelijk is aan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Dit salaris verschilt per leeftijd van de medewerkers die je in dienst hebt. Zo verschilt de hoogte het loon vanaf 15 tot en met 22 jaar. Vanaf 22 jaar en ouder blijft de hoogte van het minimumloon gelijk. Natuurlijk mag je er altijd voor kiezen om een hoger salaris uit te keren. Dit wettelijk minimumloon is een maandsalaris wat vastgesteld is voor iemand in vaste dienst. Het uurloon wordt lager naarmate het maandsalaris wordt verdeeld over een langere werkweek. Maar hoe kun je nu het best het uurtarief van medewerkers berekenen? Wij leggen het uit.

Het maandsalaris per week, dag en uur berekenen

De arbeidsuren die je medewerkers maken kunnen verschillend zijn per branche waar je werkzaam in bent. Om het uurtarief van medewerkers te berekenen, raden we daarom aan om eerst het maandsalaris per week te berekenen. In de meeste organisaties vind je een werkweek van 32, 34, 26, 38 of 40 uur.

 

De eerste stap om het maandsalaris van je medewerker per week te berekenen is dat je het bruto maandsalaris 3 keer vermenigvuldigd. Verdient een medewerker €2.000,- bruto? Dan kom je uit op €2.000,- x 3 = €6.000.- per 3 maanden. Waarom we aangeven dat je het best het brutosalaris kunt vermenigvuldigen met 3? Omdat 3 maanden altijd 13 weken hebben! Wanneer je de €6.000.- uit het voorbeeld deelt door 13 weken, kom je uit op het maansalaris per week van de medewerker. Dit is €6.000 / 13 = €461,54 euro per week.

 

Wil je het salaris per dag berekenen? Deel dan het bedrag door het aantal dagen dat je medewerkers per week werken. Het uurtarief van medewerkers bereken je tenslotte door het weekloon te delen door het aantal arbeidsuren per week. Werkt je personeel 40 uur per week? Dan kun je uit op een uurtarief van: €461,51 / 40 = €11,54.

 

 

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over het berekenen van het uurtarief van je werknemers? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative