Hoe kom je erachter welke payroll partner bij je past?
Door payroll in te schakelen, kies jij ervoor om jouw juridisch werkgeverschap uit handen te geven. Dit zorgt ervoor dat je flexibeler wordt, minder werkgeversrisico’s overhoudt en dat je een deel van je administratie uit handen kunt geven aan de door jou gekozen payroller. Het is vanzelfsprekend dat je een werkgeverschapspartner zoekt die kundig en betrouwbaar is. In deze blog legt Payingit je uit hoe je de perfecte payroll partner kunt uitzoeken!
Waar begin jij je selectie?
Een groeiend bedrijf snakt naar personeel. Het is een grote stap om van zelfstandig-ondernemer naar werkgever met personeel te gaan. Wil je ervoor zorgen dat jij je, ondanks het feit dat je personeel in dienst neemt, toch volledig op het ondernemerschap kunt blijven focussen? Dan kan de juiste payroll partij je daarbij helpen en ervoor zorgen dat al je personeelszaken vlekkeloos verlopen. Wanneer je online naar een geschikte payroll partner zoekt, raak je al snel overspoelt met het grote aantal payrollbedrijven dat Nederland rijk is. Hoe weet jij nou welke partij het beste bij je past? En wie voor jouw onderneming een verrijking gaat zijn? Wij bij Payingit hebben een aantal interessante tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij in alle rust en met vertrouwen de juiste payroll partner voor jouw onderneming kunt uitkiezen.
Een kleine opfriscursus: wat is payroll ook alweer precies?
Een payrollbedrijf helpt je bij het managen van je werkgeverschap. Je kunt ervoor kiezen om een deel, of zelfs al je medewerkers op papier in dienst te schrijven bij je payroll partner. Dit wordt in de praktijk ook wel ‘op de payroll zetten’ genoemd. De medewerkers die jij voor je onderneming wil hebben werken, krijgen een contract van het payrollbedrijf en worden ook door de payroll partner uitbetaald. Jij bent hierdoor alleen verantwoordelijk voor het bepalen van het uurloon, het rooster en of de werknemer op zijn/haar gewenste moment vakantie of verlof kan opnemen. Daarnaast blijf jij als ondernemer en feitelijk werkgever verantwoordelijk voor de leiding en toezicht op de werkvloer.
Makkelijk gezegd, kun je stellen dat de payroll partner al je administratie met betrekking tot je personeel van je overneemt. Hier horen ook een aantal werkgeversrisico’s bij, zoals de kosten en uitbetaling bij ziekte van een werknemer. De payroll partner is ook verantwoordelijk voor de pensioenregelingen van je personeel dat bij hen op de loonlijst staat. Verder kun je altijd bij je payroll partner terecht voor advies op het gebied van HR en nieuwe wet- en regelgeving. Verder weet Payingit precies welke procedure er gevolgd dient te worden als een medewerker ziek is en houden zij je op de hoogte van belangrijke juridische informatie.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een payroll-partner?
het belangrijk dat je naar de certificering van de payroll partner kijkt. Payingit is bijvoorbeeld NEN 4400 gecertificeerd en dit houdt in dat wij betrouwbaar zijn en door een extern bureau gekeurd en gecertificeerd zijn. Het is dus belangrijk om na te gaan of de partij die je op het oog hebt een keurmerk heeft, zodat je zeker weet dat je personeel goed terecht komt. Voldoet de partij die je op het oog hebt aan je eisen? Dan is het goed om te vragen of zij met een G-rekening werken. Een G-rekening zorgt ervoor dat jij als ondernemer niet aansprakelijk kunt worden gehouden, aangezien het btw-bedrag dat voor de belastingdienst bedoeld is, op de G-rekening terechtkomt. Wil je meer weten over welke certificaten en extra’s Payingit beschikt? Dan kun je al deze informatie op onze website terugvinden.
Wat valt er precies onder het verzuimrisico dat je als werkgever hebt?
Eerder in deze blog hebben wij je al verteld dat Payingit werkgeversrisico’s bij je uit handen kan nemen. Eén van die risico’s is het verzuimrisico. Dit is het financiële risico dat jij als ondernemer loopt op het moment dat een personeelslid ziek wordt. Wanneer jij voor een payroll partner kiest en je juridisch werkgeverschap aan de payroll partij overdraagt, komen alle kosten rondom (langdurige) ziekte bij de werknemer voor de rekening van de payroll partij. Wanneer jouw medewerker langdurig ziek is, werkt Payingit samen met het UWV om de medewerker toch uit te betalen.
Bedenk goed wat je zelf wil halen uit de samenwerking met je payroll-partner
Als laatste is het belangrijk dat jij voor jezelf duidelijk op een rijtje zet wat je wens is en wat de behoeften zijn voordat je een definitieve keuze maakt. Wil je al je administratieve werkzaamheden rondom je personeel uitbesteden? Of zoek je alleen een partner die je helpt om de gewerkte uren te verwerken en aan je personeel uit te betalen? Verder kan het zijn dat je alleen flexkrachten op de payroll wilt zetten, of juist wat personeelsleden met een vast contract. Wanneer jij precies weet wat je uit de samenwerking met een payroll partner wil halen, kun je verschillende partijen direct afstrepen of juist aan je lijstje toevoegen.
Ga in ieder geval nooit zomaar een samenwerking aan en vraag eerst een gesprek over jouw mogelijkheden bij de payroller aan. Op deze manier leer je het bedrijf beter kennen en kom je erachter of de payroll partner bij jouw personeel en onderneming past. Kun je ze alles vragen wat je wil weten, komen ze transparant en gespecialiseerd over en heb je er een goed gevoel bij? Wanneer je overtuigd bent en je rustig de tijd hebt gekregen voor je een definitieve keuze maakt, weet je zeker dat het goed zit.
Mocht je nog vragen hebben over uitbesteed werkgeverschap, payroll of uitzenden, schroom niet om contact op te nemen met ons. Wij helpen je graag verder!