Home Blog Hoe staat het ervoor met de evenementenbranche als de coronamaatregelen verder worden versoepeld?

Hoe staat het ervoor met de evenementenbranche als de coronamaatregelen verder worden versoepeld?

Grootschalige evenementen zijn al meer dan een jaar verboden. Dit heeft de evenementenbranche in Nederland enorm hard geraakt. Hoe het er nu naar uitziet, is het per eind juni toegestaan om evenementen te organiseren. Hoe hebben ondernemers uit deze branche de afgelopen maanden ervaren? Wat ging er goed en welke initiatieven blijven na de coronacrisis voortbestaan? Wat heeft de evenementenbranche geleerd en wat kunnen andere ondernemers daarvan leren? Payingit besloot hier onderzoek naar te doen en je leest de resultaten en bevindingen in deze blog terug.

Wat ging er nu goed en wat wordt er behouden na de coronacrisis?

Ondernemers uit de evenementenbranche hebben creatieve oplossingen bedacht, waardoor klanten en bezoekers tijdens de lockdown toch nog leuke virtuele uitjes konden hebben.. Deze online evenementen sloegen meerdere keren aan bij het grote publiek. Daarnaast kozen eigenaren van evenementenlocaties ervoor om hun ruimtes open te stellen voor andere ondernemers als flexibele werkplek of bijvoorbeeld fotostudio. Op die manier kregen de locaties een andere functie, maar hoefden de ondernemers hun locaties niet maandenlang gesloten te houden.

Welke lessen heeft de evenementenbranche geleerd en wat kunnen andere ondernemers daarvan leren?

Door de coronacrisis hebben vrijwel alle culturele instellingen de deuren moeten sluiten. Denk hierbij aan musea, concertzalen, theaters, evenementen- en sportorganisatoren en festivals. De evenementenbranche stond van de ene op de andere dag stil. In een rap tempo werden kaartjes terug geboekt of ingeruild voor cadeaubonnen aangezien alle activiteiten van de speellijst werden geschrapt. Om een doorzetting van deze trend te voorkomen is in 2021 een initiatief opgezet. Dit initiatief zorgt ervoor dat je voor een kaartje nu maar een klein bedrag betaald, waarna je de rest van het geld pas betaald als het zeker is dat het evenement doorgaat en plaats mag vinden. Wordt het evenement gecanceld? Dan krijg je het kleine bedrag dat je betaalde gewoon terug. Hierdoor hoeven de organisaties minder hoge bedragen aan de klanten terug te geven. Het is belangrijk dat er in mogelijkheden en oplossingen wordt gedacht, zodat de ondernemers uit de evenementenbranche weer aan de slag kunnen gaan en de samenleving weer kan uitkijken naar leuke uitjes en evenementen.

Wat doet het kabinet eraan om de evenementenbranche te steunen?

Wanneer je het stappenplan van het kabinet mag geloven, is er per 1 juli 2021 weer ruimte voor evenementen in de samenleving. De Rijksoverheid heeft besloten dat zij ondernemers en organisatoren uit de evenementenbranche financieel bij zullen staan, op het moment dat zij kosten maken voor het plannen van een evenement, maar dit door de coronamaatregelen na 1 juli 2021 niet door kan gaan. Dit zal ervoor zorgen dat ondernemers opnieuw risico’s durven te nemen. De organisaties die evenementen organiseren kunnen namelijk 80% van de gemaakte kosten van een geannuleerd evenement als gift vergoed krijgen. De overige 20% van de gemaakte kosten kunnen zij dan vergoed krijgen door er een lening voor aan te vragen.

Wat is een fieldlab?

Fieldlab-evenementen zijn proefevenementen op locatie waarbij er praktijktesten kunnen worden uitgevoerd omtrent de eventuele verspreiding van het coronavirus. Het is belangrijk om fieldlabs in te zetten binnen de evenementenbranche, aangezien onderzoekers op dat moment het gedrag en de gezondheid van grote groepen mensen die bij elkaar komen tijdens de coronacrisis kunnen testen. Het uiteindelijke doel van de Fieldlab-evenementen is erachter komen hoe er op de meest veilige manier evenementen kunnen worden georganiseerd. Door deze testevenementen te organiseren, leren ondernemers uit de evenementenbranche waar zij rekening mee dienen te houden om de verspreiding van het coronavirus tijdens evenementen tegen te gaan. Wanneer er meer duidelijkheid over ontstaat, kan het kabinet ook andere onderdelen van de samenleving op deze veilige manier openstellen voor bezoekers.

Waarom kiest het kabinet pas voor evenementen vanaf 1 juli 2021?

Voordat de samenleving opnieuw van meer vrijheden kan genieten, is het belangrijk dat het coronavirus onder controle is. Hier moet het vaccinatieprogramma voor het grootste deel aan bijdragen. Volgens de experts zal in het begin van augustus 2021 iedereen van 18 jaar en ouder, die het vaccin graag wil krijgen, in ieder geval de eerste vaccinatieprik hebben ontvangen. Om de gezondheid van de burgers te bewaken, dient er met evenementen gewacht te worden tot het vaccinatieprogramma voltooid is of in ieder geval ver gevorderd is.

Voor het grootste gemak kies je voor uitbesteed werkgeverschap

Werkgeverschap is een grote verantwoordelijkheid en vergt ook de nodige aandacht en tijd van jou als ondernemer. Werknemers in dienst zorgen ervoor dat jij je onderneming kunt laten groeien, doordat je bepaalde werkzaamheden aan een team kunt uitbesteden. Juridisch werkgeverschap heeft alles te maken met de administratieve kant van werkgeverschap, zoals het opstellen van arbeidscontracten en uitbetalen van lonen. Wist je dat je het juridische werkgeverschap aan Payingit kunt uitbesteden? Wij nemen daarbij alle verantwoordelijkheid voor de administratieve werkzaamheden van je over. Daarnaast nemen wij ook een aantal werkgeversrisico’s van je over, zoals de doorbetaling bij langdurige ziekte van je werknemers. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative