Hoe zit het met jouw vakantiegeld en vakantiedagen in tijden van COVID-19?

Hoe zit het met jouw vakantiegeld en vakantiedagen in tijden van COVID-19? Payingit helpt je graag om meer duidelijkheid te krijgen rondom jouw vakantiedagen en vakantiegeld tijdens de coronacrisis. Waar heb je recht op, en in hoeverre kan jouw werkgever je verplichten tot het opnemen van vakantiedagen? In deze blog krijg je tips en geven wij je meer informatie over dit onderwerp.

Wat mag jouw werkgever wel of niet besluiten?

Wanneer het niet mogelijk is om jouw werkzaamheden vanuit huis te doen, mag jouw werkgever in ieder geval nooit verlofuren van je afschrijven. Wel mag de werkgever je verzoeken om vrijwillig verlofuren in te leveren ten goede van het bedrijf, bijvoorbeeld bij een mogelijk faillissement. Verder is jouw werkgever ertoe verplicht om jouw salaris aan je door te betalen, ook als je jouw werkzaamheden thuis niet kunt uitvoeren. Zoals waarschijnlijk al bekend is, heeft de overheid hier een steunpakket voor opgesteld waarmee ze getroffen ondernemingen steunen. Met de vergoeding uit dit steunpakket kan jouw werkgever in ieder geval de salarissen van haar medewerkers uitbetalen. Lees hier meer over het coronasteunpakket.

Wat kun je doen als je vakantie hebt opgenomen maar je door het virus niet op vakantie kunt?

Keek jij al lang naar jouw geweldige vakantie of rondreis uit? Had je alles al gepland en wist je precies welke landen jij wilde bezoeken? Dan weten wij zeker dat je teleurgesteld bent en flink baalt door het virus dat nog steeds veel beperkingen oplevert. Veel landen hebben nog steeds grenzen gesloten, vliegtuigen staan al maanden aan de grond en jouw vakantie zie je aan je neus voorbij glippen. Jouw vakantiedagen had je al aangevraagd, maar je vindt het zonde om nu een aantal weken op te nemen, terwijl je eigenlijk nergens heen kunt. Eigenlijk wil jij jouw vakantiedagen terugdraaien, zodat je ze op een later moment kunt inzetten.

Mag jij ervoor kiezen om je vakantiedagen terug te geven aan de werkgever omdat je ze op een later moment wil opnemen? Het antwoord op deze vraag is: ja! Het is wel belangrijk dat dit in overleg met jouw werkgever gebeurt. Wanneer zij akkoord gaan, kun jij jouw vakantiedagen op een ander moment opnemen. Het lastige is dat jouw werkgever het recht heeft om jouw aanvraag af te keuren. Je kunt jouw vakantiedagen dan niet teruggeven en op een later moment opnemen. Je bent dan verplicht om jouw vakantiedagen te gebruiken op de data die je ze eerst had doorgegeven.

Mag jouw werkgever je verplichten om niet opgenomen vakantiedagen op te nemen?

Stel dat je nog niet weet waar je dit jaar naartoe op vakantie wil. Jij hebt jouw vakantiedagen voor 2021 nog niet aangeraakt en wacht door corona liever tot je weer naar meerdere landen kunt afreizen. Mag jouw werkgever in deze situatie van je vragen om toch jouw vakantiedagen op te nemen?

Als werknemer bouw jij wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen op. De werkgever mag je er nooit toe verplichten om deze dagen op te nemen. Zij mogen het wel aan je voorstellen en je vragen of je misschien een aantal dagen op wil nemen. Jij bepaalt zelf of je dit doet of niet. Voor de werkgever kan te weinig werk een reden zijn om sommige mensen hun vakantiedagen op te laten nemen. Dit is nooit jouw probleem of verantwoordelijkheid, dus als je dit niet wil doen, hoef je er niet mee in te stemmen. Jouw werkgever moet gewoon jouw vaste uren blijven uitbetalen. Jij bepaalt zelf wanneer je jouw vakantiedagen opneemt. Uiteraard gaat jouw vakantieaanvraag altijd in overleg met jouw werkgever, maar hij/zij mag je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Het is wel verplicht om in ieder geval jouw wettelijke vakantiedagen binnen een jaar op te nemen. Deze wettelijke vakantiedagen zijn dagen waarop je echt vrij moet zijn. Je kunt deze wettelijke vakantiedagen niet laten uitbetalen. De bovenwettelijke vakantiedagen mag je bijvoorbeeld meenemen naar de eerste 6 maanden van het volgende jaar. Je mag er bij de bovenwettelijke vakantiedagen wel voor kiezen om deze in geld aan je uit te laten keren. Dit gaat wel altijd in overleg met jouw werkgever.

Hoe zit het met de uitbetaling van jouw vakantiegeld in de maand mei?

Sommige mensen kijken altijd uit naar de maand mei. In mei wordt normaal gesproken het vakantiegeld aan de medewerkers uitbetaald. Je bouwt vakantiegeld op en je hebt ook recht op de uitbetaling van jouw vakantiegeld. Werkgevers mogen nooit zomaar besluiten om het vakantiegeld niet aan hun werknemers uit te betalen. Volgens de Nederlandse wet is jouw werkgever verplicht om jouw vakantiegeld uiterlijk 30 juni 2021 uit te laten betalen. Sommige bedrijven hebben onderling de regel met hun werknemers dat het vakantiegeld op een ander vast moment per jaar wordt uitbetaald. Dit moet dan wel in de cao en de arbeidsovereenkomsten duidelijk zijn opgenomen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak