hybride ondernemen

Hybride ondernemen, wat is dat en waarom is het interessant?

Bij Payingit gaan wij graag op onderzoek uit en leren wij graag meer over werkgeverschap in welke vorm dan ook. Dit keer hebben wij hybride ondernemen onder de loep genomen. Het hybride ondernemerschap is een plek waar de stabiliteit van een vaste baan en de vrijheid van ondernemerschap samenkomen. Voel je ondernemerskriebels, maar ben je nog niet klaar om je 9-tot-5 baan gedag te zeggen? Dan is dit precies waar je naar op zoek bent. Ontdek hoe hybride ondernemen je de kans geeft om je dromen na te jagen zonder de zekerheid van je huidige baan op te geven. Interessant? Wij vinden van wel! Lees snel verder en ontdek waarom hybride ondernemen steeds populairder wordt in Nederland.

Wat is hybride ondernemen?

Hybride ondernemen, dat klinkt best futuristisch, maar de toekomst is hier! Dit is een ondernemersstijl die de balans vindt tussen de zekerheid van een vast salaris en de flexibiliteit en vrijheid van een eigen bedrijf. Deze leuke mix, zorgt ervoor dat je uiteindelijk meer uit je professionele carrière kunt halen. Denk aan de veilige basis van je baan in loondienst. Je hebt in loondienst een stabiel inkomen, pensioenopbouw en misschien zelfs een paar mooie extra’s zoals een bedrijfswagen of een fitnessabonnement. Je weet wat je hebt en wat je kunt verwachten. Dat is comfortabel! Een baan in loondienst biedt voor veel mensen zekerheid en rust.

Aan de andere kant, wie droomt er tegenwoordig niet van om eigen baas te zijn? Je eigen ding doen, je creativiteit laten vloeien en je passies nastreven. Dat is de aantrekkingskracht van ondernemerschap. Ja, het kan riskant zijn, maar het kan ook lonend zijn, zowel op financieel als persoonlijk gebied. Wanneer je in dubio zit en niet goed weet of je voor een baas wil werken, of eigen baas wil worden, komt hybride ondernemen om de hoek kijken. Deze onderneemstijl combineert het beste van beide werelden. Je behoudt de stabiliteit van je baan in loondienst, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om je eigen baas te zijn en je eigen ideeën te realiseren.

Welke voordelen zitten er aan hybride ondernemen?

Wat maakt hybride ondernemen aantrekkelijk? Voordat je de knoop doorhakt, wil je natuurlijk wel weten wat het je precies kan brengen. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en te testen in een veilige omgeving. Je kunt experimenteren en innoveren zonder het risico te lopen om alles wat je hebt opgebouwd te verliezen. Daarnaast biedt hybride ondernemen de mogelijkheid om je inkomen te verhogen. Hoe lekker is het om een beetje extra geld over te houden aan het eind van de maand? Het mooie is dat je dit extra inkomen, naast je baan in loondienst, kunt verdienen door iets te doen waar je gepassioneerd over bent.

Op het moment dat je de ondernemerskoorts voelt, maar nog niet helemaal klaar bent om de sprong te wagen, is hybride ondernemen misschien wel de perfecte oplossing voor je! Het geeft je de kans om te proeven van het ondernemerschap, zonder dat je de veiligheid die je vaste baan je biedt op te geven. En wie weet, misschien ontdek je wel dat je een echte ondernemer in je verscholen hebt zitten.

Zitten er ook nadelen aan hybride ondernemen?

Hybride ondernemen klinkt als de ultieme balans, lijkt het wel toch? Maar laten wij eerlijk zijn, er zitten altijd haken en ogen aan. Eén van de grootste uitdagingen van hybride ondernemen is timemanagement. Je balanceert tussen twee werelden, die van je werk in loondienst en de wereld waarin jij je eigen bedrijf van de grond probeert te krijgen. Dat betekent dat jij je tijd moet verdelen tussen je vaste baan en je eigen bedrijf. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat tijd een schaars goed is. Het kan een uitdaging zijn om je volledig te richten op je onderneming zonder je prestaties bij je vaste baan in gevaar te brengen.

Verder kan het zijn dat jij je beperkt voelt in je mogelijkheden om te groeien en je eigen onderneming uit te breiden. Je kunt niet volledig opschalen als je ook nog een baan in loondienst hebt. Er zijn maar een bepaalt aantal uren in een dag. Het is niet de bedoeling dat jij jezelf een burn-out inwerkt. Het risico van overbelasting ligt op de loer. Het bijhouden van twee banen kan stressvol zijn, zowel mentaal als fysiek. Het is belangrijk om hier een balans in te vinden en goed voor jezelf te zorgen. Maar op het moment dat dit je lukt, kun je al mooi extra geld vanuit je eigen onderneming gaan verdienen naast je baan in loondienst.

Waar dien je rekening mee te houden als je dit naast je baan in loondienst gaat doen?

Ben je helemaal enthousiast over hybride ondernemen en kun je niet wachten tot je hier zelf mee aan de slag kunt gaan? Dan is het belangrijk om een aantal dingen in je achterhoofd te houden, voordat je ermee begint. Tijd, tijd en nog eens tijd. Het managen van je tijd gaat cruciaal zijn. Je hebt namelijk nog steeds verantwoordelijkheden bij je baan in loondienst. Die ene presentatie voor je baas wacht niet, ook al moet je voor je eigen bedrijf nog offertes opstellen. Vergeet niet naar de kleine lettertjes in je contract te kijken. Controleer even of je huidige werkgever er geen bezwaar tegen heeft dat je een side hustle hebt. Het laatste wat je wilt, is een conflict op je werk omdat je naast je baan in loondienst een onderneming runt.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede work-life balance. Ja, je hebt misschien twee banen, maar je hebt ook een leven buiten je werk. Laat dat niet schieten! Ontspanning en tijd voor jezelf zijn essentieel om zowel in je vaste baan als in je eigen onderneming te kunnen excelleren. En vergeet de belastingen niet. Houd er rekening mee dat je nu twee inkomstenbronnen hebt. Al je cijfertjes, omzet en inkomen moet je bij de hand hebben en houden als jij je belastingaangifte gaat doen.

Handige tips om met deze vorm van ondernemen te starten

Adem diep in en neem je tijd. Ondernemerschap is geen korte sprint, het is een marathon die je rent op karakter en uithoudingsvermogen. Je hoeft je niet te haasten om de volgende miljonair te worden. Met een vaste baan in the pocket, heb je de vrijheid om je onderneming langzaam te laten groeien. Ontspan, de kosten voor je hypotheek, huur of boodschappen zijn al gedekt. Als het geld dan begint binnen te stromen, denk dan slim na over wat je ermee doet. Zie het als een kans om je vermogen te laten groeien. Investeren in je pensioen, aandelen, crypto of vastgoed kan een geweldige manier zijn om je geld voor jou te laten werken.

Blokkeer ook het geluid van de buitenwereld. Laat niemand je vertellen dat parttime ondernemers niet serieus zijn. Je stopt evenveel hart en ziel in je bedrijf als een fulltime ondernemer. Dus, trek je niks aan van het lawaai. Jij weet wat je waard bent. Geloof in wat je doet en hou ervan. Als je iets doet waar je gepassioneerd over bent, is de kans groter dat het iets geweldigs wordt. Dus ga ervoor, geniet van het avontuur en wie weet waar je uitkomt!

 

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak