Je uurloon berekenen, hoe doe je dat? - Payingit legt uit

Categorie: Blog, Kennis

Auteur:

12 december 2018

Je uurloon berekenen, hoe doe je dat?

Ben je actief op de Nederlandse arbeidsmarkt? Dan verdien je maandelijks een salaris wat minimaal gelijk is aan het wettelijk minimumloon. Wel verschilt het wettelijk minimum maandsalaris per leeftijd. Ook varieert het uurloon op basis van het aantal fulltime uren per werkweek. Zo heb je een lager uurloon als je maandsalaris over meer uren verdeeld worden. Klinkt logisch toch? Om je uurloon te berekenen kun je gemakkelijk een online tool gebruiken. Je uurloon berekenen zonder tool kan ingewikkeld zijn. Wij leggen uit hoe je dit het best kunt doen.

 

Je uurloon berekenen, hoe doe je dat?

 

Je maandsalaris per week

Omdat de arbeidsuren per week verschillend kunnen zijn per bedrijf en branche, raden we aan om eerst het weekloon te berekenen. Wel heb je bij de meeste organisaties een werkweek van 32, 34, 36, 38 of 40 uur.

 

Het weekloon bereken je door je bruto maandsalaris 3 keer te vermenigvuldigen. Heb je een bruto maandsalaris van €1.600,-? Door dit 3 keer te vermenigvuldigen kom je uit op €1.600 x 3 = €4.800. Je vermenigvuldigt je maandsalaris 3 keer om het salaris voor 3 maanden te berekenen. Drie maanden hebben namelijk altijd 13 weken, waardoor je het salaris per 3 maanden kunt delen door 13 om je weeksalaris te berekenen. Wanneer je de €4.800 uit het voorbeeld deelt door 13, kom je uit op een weeksalaris van €369,23.

Van je weeksalaris naar uurloon

Tenslotte kun je je uurloon berekenen door je weeksalaris te delen door het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 40 uur? Dan deel je het weeksalaris van €369,23 uit het voorbeeld door 40. Hierdoor kom je uit op een uurloon van €9,23. Heb je geen vast uurloon? Deel je weeksalaris dan door het gemiddeld aantal uren dat je werkt per week.

In het kort

De berekening om je uurloon te berekenen in het kort is als volgt:

 

Maandsalaris x 3 = je salaris per 3 maanden.

 

Je salaris per 3 maanden / 13 = je weeksalaris

 

Je weeksalaris / je arbeidsuren per week = je uurloon.

 

Lukt het niet om zelf je uurloon te berekenen? Gebruik dan alsnog een tool!

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Deel het met ons! Je kunt reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

De VAR is verdwenen. 5 Punten voor zzp’ers

De VAR is verdwenen. 5 Punten voor zzp’ers Per 1 mei 2016 is de VAR…

Lees artikel
aricle-image

Payingit International: een oplossing voor expats in Nederland

Payingit International: een oplossing voor expats in Nederland Begonnen als marketing stagiair in januari 2016,…

Lees artikel
aricle-image

Mijn vijf maanden als stagiair bij PayingIT

Mijn vijf maanden als stagiair bij PayingIT Aanstaande donderdag 30 juni is het zo ver….

Lees artikel

Schrijf een reactie