Barbara Jansen

Maak kennis met bedrijfscoach Barbara Jansen

Maak kennis met bedrijfscoach Barbara Jansen

Bij kennis over payroll denk je al snel aan tips over cao’s, loonstroken en wetswijzigingen. Maar laten we niet vergeten dat payroll ook gaat over het werken met mensen. Als juridisch werkgever vinden wij het belangrijk om deze menselijke kant in beeld te houden. En wie kan ons hier beter bij helpen dan een ervaren bedrijfscoach?

 

Wij stellen je graag voor aan onze tweede kennispartner. Wederom een dame. Eén die haar repertoire aan skills graag uitbreidt, die onze relaties onder andere tips gaat geven over de communicatie bij een re-integratie traject en die een carrière als fitnessprofessional ook wel ziet zitten. Wij stellen je graag voor aan de veelzijdige …

Even voorstellen

Naam: Barbara Jansen

 

Geboortedatum: 2 oktober 1966

 

Woonplaats: Amsterdam

 

Werkzaam bij: Masters at Work

 

Functie: bedrijfscounseling, therapeutisch & mental coaching bij re-integratie

 

Hobby’s & Passie: fitness, spinning, yoga, skiën, paardrijden.

 

Waar droomde je van als kind?

Veelzijdig was ik als kind al. Vaak was ik te vinden in het zwembad: diploma’s halen. Verkocht plantenstekjes bij ons aan de straat, reed paard in de bossen van Austerlitz, maakte mijn eigen kleding en speelde als juf voor een denkbeeldige klas. Mijn droom was schoonspringster worden, stylist of iets met de psyche van de mens.

Hoe was je in je studententijd?

In mijn studententijd studeerde ik mode en kleding in Utrecht. Daar woonde ik op kamers in het hartje van de stad. Ik herinner mij dat ik veel in het nachtleven te vinden was! Om de hoek bij de Woelemeloe en het Roze Wolkje. Ik was 18. Al vlot ben ik gaan werken als intercedente bij een Uitzendbureau. Naast mijn full-time werk heb ik altijd gestudeerd. Geen universiteit, want ik ben geen wetenschappelijk type. Als iets werkt, dan werkt het. Het hoeft van mij niet wetenschappelijk bewezen te zijn. Ik ben erg gecharmeerd in HOE ik mijn communicatie kan verbeteren om nog meer rapport te maken met de ander. Hoe meer skills ik heb, des te groter mijn gedragsrepertoire. Dit geeft mij meer vrijheid in mijn handelen!

 

Daarbij ben ik dol op werkbare technieken zoals oplossingsgericht werken, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) of EMDR (trauma- en angstverwerkingstechniek). Ik houd van veelzijdigheid.

Hoe ben je begonnen met Masters at Work?

Vanaf 1997 werk ik in de begeleiding van mensen. Ik ben begonnen als trajectbegeleider en trainer voor mensen met een uitkering en ben uitgegroeid tot psychosociaal therapeute en mental coach. Ik ben niet echt te vangen in één functie. Het is een soort dakpanneneffect. Mijn werk verdiept en verbreedt zichzelf steeds meer.

 

In 2005 ben ik na een reorganisatie vanuit een loondienstfunctie als bedrijfsmaatschappelijk werker overgestapt naar het zelfstandig ondernemerschap. Mijn beste keuze ooit! Zo kon ik mijn marketing- en PR-kennis, ondernemingsdiploma, ervaring als commercieel medewerker/secretaresse en kennis van mijn vakgebied perfect combineren. Uit iets ‘slechts’ komt vaak iets ‘goeds’.

Je bent gespecialiseerd in verzuimbegeleiding en mental coaching. Waarom heb je hiervoor gekozen?

In het kort zijn mijn specialisaties:

  1. Verzuimbegeleiding van verzuimende medewerkers: Versnellen en verstevigen van re-integratie bij (of dreigende) arbeidsongeschiktheid;
  2. Mental coaching/counseling (soort therapeutisch coaching) van medewerkers met vragen op het gebied van time management, stress/ontspanning, assertiviteit, loopbaan oriëntatie, verslavingsherstel. Dit kunnen coachings- en/of ‘verbetertrajecten’ zijn.

 

Sinds 1997 verzorg ik mentale begeleiding van verzuimende werknemers terug naar het werk. Denk aan werknemers die een andere baan zoeken, in een herstelproces van ziekte zitten of (dreigende) verzuimende medewerkers. Het motto is: blij terug naar werk.

 

Medewerkers kunnen zeer uiteenlopende problemen hebben en ik merkte dat ik met mijn Psychosociale Therapie opleiding te weinig in huis had om de doelgroep die ik aantrok te kunnen bedienen. Daarom ben ik verder gaan studeren en ben mezelf na mijn vierjarige NLP-counselors opleiding mede gaan specialiseren in traumabegeleiding (EMDR). EMDR is een methode om kleine en grote trauma’s te behandelen. In mijn werk kwam ik vaak werknemers met forse problemen tegen die ik moest doorverwijzen. Ik wilde deze groep zelf een passende behandeling kunnen aanbieden en heb mij in deze techniek gespecialiseerd. Deze methode zet ik ook in bij verzuimbegeleiding: Bijvoorbeeld iemand die naar behandeld is door zijn leidinggevende en zich mede daardoor ziek heeft gemeld. Met één sessie lukt het vaak om de medewerker weer op de been te krijgen zodat hij het gesprek aan kan gaan met zijn leidinggevende, zonder te veel in de emotie te schieten. Vlotte werkhervatting is het resultaat.

 

Anderzijds zet ik EMDR in om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen bij iemand te versterken. In 30 minuten vindt er meestal een ‘boost’ plaats. Als de persoon binnen een paar dagen een taak gaat uitvoeren waarbij hij deze krachtbron nodig heeft, vindt er een positieve ervaring plaats. Dit werkt versterkend op de persoonlijke kracht van iemand.

 

Uiteindelijk werk ik eclectisch, vanuit het hart, eigenzinnig en resultaatgericht en houd ik het ondernemersbelang van de opdrachtgever ook in gedachte.

Wat is het gekste probleem dat je voorgelegd hebt gekregen in je carrière?

Over deze vraag heb ik lang nagedacht. Elk vraagstuk van een cliënt ervaar ik als uniek. Nooit gek eigenlijk. Ik merk dat ik onbevooroordeeld in mijn werk sta. Dit krijg ik ook terug van cliënten.

 

Maar als ik dan toch een voorbeeld noem, dan schiet mij een casus te binnen waarbij ik met een chauffeur heb gewerkt aan het verminderen van zijn depressieve klachten en aan zijn identiteit. Hij wisselde steeds van identiteit door zich ’s avonden te verkleden als vrouw. Hij liep in de kleding van zijn partner die hem uiteindelijk verliet. Emotioneel zat hij met zichzelf in de knoop.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Op het schrijven van een HBO scriptie dit jaar en dat ik mij in vertrouwen mag verbinden met de vraagstukken van een cliënt of opdrachtgever. De hoeveelheid ‘oogst’ en de daaruit voortvloeiende gedragsveranderingen maken mij blij en trots.

Wat is een ding in je leven dat je niet doet, maar wel graag wil doen?

• Door een microfoon spreken voor een groep mensen;
• Het kitesurfen weer oppakken en over de golven heen duiken;
• Stemacteur voor commercials of een film;
• Fitnessprofessional.

 

Een bucketlist heb ik niet. Het najagen van iets in de toekomst wat nog ‘moet’ spreek mij niet aan. Ik doe of plan een activiteit vanuit het moment. Iets waar ik van kan leren of wat inspiratie geeft. Bijvoorbeeld een training in het bos waarbij ik leer op sensitieve wijze te verbinden met paarden en daarin mijn leiderschap ontdek.

Wat kan je betekenen voor de zakenrelaties van PayingIT?

Na een lange periode van het opbouwen van kennis en kunde wordt het tijd dat ik mijn kennis en ervaring meer mag gaan delen. Dat ik mezelf laat zien. Ik ben tenslotte een soort assistent van de leidinggevende bedrijfsarts en vertaal vaak de behoeften van de (verzuimende) medewerkers naar een werkbare situatie als het gaat om re-integratie. Vaak hoor ik dat leidinggevenden het lastig vinden om hun verzuimende medewerker aan te spreken. Ook hoor ik vaak veel frustratie over de houding van een medewerker. De onkunde om met bepaalde gedragingen zoals ‘slachtoffergedrag’ om te gaan bijvoorbeeld. Mijn blog kan iets betekenen voor de leidinggevende in zo’n situatie.

 

Voor de groep medewerkers van PayingIT denk ik aan onderwerpen als: hoe ga ik om met stress en piekeren? Hoe kan ik mij ontspannen? Hoe ga ik om met teleurstellingen? Wat kan ik doen om mijn tijd in te delen en mijzelf hierin te begrenzen? “Wat je aandacht geeft gaat leven”. Door het delen van ervaringen als het gaat om stresshantering, verzuimbegeleiding, re-integratie naar werk, aanpak van verschillend ‘negatief’ gedrag, kan dit een inspiratie zijn voor anderen. Mensen vragen vaak om handvatten om beter met zaken om te gaan. Wellicht kan deze blog een aanleiding zijn om dat wat niet werkt om te zetten in wat wel werkt!

Ten slotte: heb je vast tips voor de te drukke jeugd van tegenwoordig?

Er zijn mensen die denken dat als ik mijn huisje heb, een vaste baan, een partner of … DAN ben ik gelukkig. Dus ‘iets’ wat jouw geluk geeft wordt op de buitenwereld geprojecteerd. ‘Iets’ moet mij gelukkig of blij maken, fixen, van mijn pijn afhelpen …. Alleen mocht het dan even tegenzitten omdat je op veel dingen geen directe invloed hebt, dan raken sommige mensen (over)gespannen.

 

Het gaat eigenlijk vaak over één ding: De aandacht naar jezelf verleggen. Wat bezielt je? Wat zijn jouw verlangens en behoeften? En hoe ga jij daar zorg voor dragen? Ofwel: Hoe kan je het huidige moment toelaten? Hoe kan je je verlies nemen als iets jou tegenzit? De jeugd is altijd druk, wordt wel eens gezegd. Dat is niet iets van “deze tijd”, volgens mij. Het hebben van een kinderwens, het vormgeven van ambities en eigen waarden en het appèl van werk. Het leren managen van dit alles. Inzicht hebben in hoe je de zaken aanpakt, wat jouw (belemmerende) overtuigingen zijn, daarin kan je al veel oogsten. Het versterkt jouw autonomie.

 

Kun jij wel wat tips over communicatie op de werkvloer gebruiken? Of zoek je handvatten om beter met zaken om te gaan? Barbara Jansen gaat regelmatig bij ons bloggen met hulpbronnen c.q. tips voor zowel werkgevers als werknemers. Houd onze blog dus goed in de gaten!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak