Home Blog Meerdere banen hebben: statussymbool of noodzaak?

Meerdere banen hebben: statussymbool of noodzaak?

Werkenden hebben steeds vaker meer dan één baan. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP). Op dit moment heeft 10% van de werkende mensen een tweede baan, terwijl dit percentage twintig jaar geleden nog 3% was. De voornaamste reden hiervoor is dat één baan simpelweg te weinig inkomsten oplevert. Daar tegenover staat een groep die bewust kiest voor meerdere banen. Wat is de oorzaak van deze ontwikkeling?

Generatie Z

Een groep die bewust kiest voor twee of meer banen is generatie Z, geboren tussen 1990 en 2000. Kenmerkend aan deze generatie is het online werken en meer vraag naar plaats- en tijdsonafhankelijk werk. Daarnaast is deze generatie prestatiegericht en besteden zij meer aandacht aan status.

Een manier om die status hoog te houden is door werkzaam te zijn bij meer dan één werkgever. Werk kan status opleveren doordat het wordt gezien als ‘een steentje bijdragen aan de maatschappij’, en hoe meer werk, hoe meer ‘steentjes’ er worden bijgedragen.

Daarnaast zijn mensen die werkzaam zijn bij meer dan een werkgever over het algemeen gezonder. Dit komt doordat deze medewerkers vaak tevredener en gelukkiger zijn dan andere werknemers, bijvoorbeeld doordat ze meer werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. En dat is iets waar deze prestatiegerichte generatie veel belang aan hecht.

Flexcontracten

Daarnaast heeft generatie Z meer met flexwerken te maken. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in het eerste kwartaal van 2016 1,7 miljoen werknemers met een flexcontract, twee jaar geleden waren dat er nog 1,6 miljoen. Momenteel ligt het aantal personen met een flexibel arbeidscontract in Nederland tussen de 30 en 35%. Feit is dat het aantal flexwerkers nog steeds stijgt.

Uit een onderzoek van Young Capital is gebleken dat jongeren het prima vinden om te werken op basis van een tijdelijk contract. Veel jongeren vinden het nu nog acceptabel om een tijdelijk contract te hebben, maar geven wel aan in de toekomst een voorkeur te hebben voor een vast contract. Dit komt door de praktische voordelen op lange termijn die een vast contract biedt, zoals het verkrijgen van een hypotheek om een huis te kopen.

Scholing

Voor iedere werknemer is het belangrijk om te blijven leren. Mensen die beter geschoold zijn maken namelijk meer kans op een nieuwe baan als ze werkloos raken. Eind 2014 volgden 40% van de werknemers een cursus of een andere vorm van opleiding, hetzelfde percentage als in 2004.

Uit verdere gegevens van het SCP blijkt dat mensen die uit noodzaak meerdere banen hebben, het vooral de laagopgeleiden zijn die lange werkweken maken. Voor deze groep is het dus extra belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Op dit moment komt hier nog weinig van terecht. Ook ouderen en mensen met een flexcontract doen weinig aan scholing.

Mijn mening over het hebben van meerdere banen

Voor sommige mensen is het hebben van meerdere banen dus een bewuste keuze. De nieuwe generatie is klaar voor meer flexibiliteit. Ze zijn het gewend. Ze willen afwisseling en werken aan een persoonlijke ontwikkeling. Meer werken betekent naast meer geld ook meer aanzien en dat geeft status. Meerdere banen hebben wordt dan ook een statussymbool.

Anderzijds heb je mensen die uit financiële noodzaak meer banen hebben. Om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te genereren, kunnen deze mensen het beste een cursus of opleiding volgen. Wat mij betreft; ik houd het liever bij een baan, aangezien ik mijn vrije tijd ook als waardevol beschouw. 😉

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative