Home Blog Mindful werkgeverschap: Wat is het?
Mindful werkgeverschap: Wat is het?

Mindful werkgeverschap: Wat is het?

Tegenwoordig kun je mindfulness op ieder vlak uit je zakelijke en privéleven toepassen. Slaan we niet door met mindfulness? Het is maar net waar je als werkgever wel en niet voor openstaat. Wanneer jij denkt dat mindful werkgeverschap je business een boost kan geven, kun je dit zeker eens uitproberen. Ben je nieuwsgierig welke effecten mindful werkgeverschap heeft op jezelf, je werknemers en je onderneming? Dan lees je in deze blog meer informatie over mindful werkgeverschap, wat de effecten en voordelen ervan zijn en wat het voor jou en je team kan betekenen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stress op het werk?

Voordat je leest waarom mindful werkgeverschap interessant kan zijn voor je onderneming, is het belangrijk om de oorzaak van stress op de werkvloer uit te diepen. Volgens onderzoek van het Actieteam Goed en Gezond Werken onder staatssecretaris Van Ark, zijn er in totaal 8 oorzaken voor stress op de werkvloer aan te duiden. Allereerst kan werkstress bij werknemers voorkomen omdat zij merken dat de baan die zij hebben, niet goed bij hen past. Blijven hangen in werk dat je niet leuk vindt en waar je geen voldoening uit haalt kan ontevredenheid en stress met zich meebrengen.

Een tweede oorzaak voor stress op de werkvloer is als je team te weinig of juist te veel autonomie ervaart. Het is belangrijk om deze kwestie met je werknemers te bespreken. Is je team wel of niet toe aan meer verantwoordelijkheid? Hoe zien zij de autonomie binnen het team het liefst? Maak dit vooral bespreekbaar. Een derde oorzaak van stress op de werkvloer is een te grote focus hebben op wat er fout gaat. Een negatieve werksfeer, zorgt voor stress. Zorg dat je als werkgever aandacht besteedt aan wat er goed gaat en geef ook complimenten aan je werknemers. Natuurlijk dient er besproken te worden wat er beter kan op de werkvloer en in de teams, maar breng ook positieve boodschappen naar je werknemers en vier samen de successen die jullie behalen.

De vierde oorzaak van stress op het werk is ongewenst gedrag bij collega’s of leidinggevenden. Zorg dus voor een formele werksfeer en kies een vertrouwenspersoon uit waar je team bij terecht kan als zij ongewenst gedrag ervaren. Maak het in ieder geval bespreekbaar, aangezien ongewenst gedrag op de werkvloer voor veel werkstress kan zorgen. De vijfde oorzaak van werkstress is combinatiedruk. Dit gaat om drukte en stress die zowel in het privé- als werkleven wordt ervaren. Dit houdt elkaar in stand en moet ook op tijd besproken worden. De zesde oorzaak van stress op de werkvloer zijn veranderende wet- en regelgeving. Wanneer er van alles wordt veranderd en jij en je team de hele werkwijze moeten omgooien, gaat dit vaak gepaard met stress.

De zevende oorzaak van werkstress is de verharding van de maatschappij. Mensen zijn mondiger, veeleisender, agressiever en hierdoor kunnen er onveilige en stressvolle situaties op de werkvloer ontstaan. Mindful werkgeverschap kan dit soort gedragingen blootleggen en op tijd herkennen. Hierdoor kun je op tijd een stapje terug doen en je rust proberen te bewaren. De laatste oorzaak van werkstress is de diversiteit aan werknemers. Wanneer er te veel verschil zit tussen de leeftijden van werknemers, in de hiërarchie en nationaliteit ligt stress snel op de loer. Houd dus risico met de achtergrond van je werknemers en benader hen hetzelfde. Wees je ook bewust van de verschillen in aanpak die jonge of oud(ere) werknemers nodig hebben.

Waarom is mindful werkgeverschap belangrijk en is het wetenschappelijk bewezen effectief?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het nlp instituut is gebleken dat Mindfulness Bases Stress Reduction (MBSR) een positieve impact heeft op de mentale vaardigheden van je team, productiviteit, onderlinge verhoudingen op de werkvloer en het zorgt er ook voor dat men meer stressveerkracht ervaart. Mindfulness is een evidence based theorie om met stress en drukte op het werk te leren omgaan. Wanneer je mindful werkgeverschap toepast, ondersteun jij je focus op je korte en lange termijn doelen en kan je creativiteit meer tot uiting komen, aangezien jij je hier bewust van wordt.

Wanneer je als werkgever een mindfulness training volgt over mindful werkgeverschap, merk je vanzelf dat je in je kracht gaat staan en je leiderschapskwaliteiten sterker naar voren komen. Op  het moment dat je mindful met je werknemers omgaat, kunnen zij hier een graantje van meepikken. Door met elkaar stress te verlagen, het arbeidsplezier te laten toenemen en prestaties te vieren, houdt je team het langer vol om productief en creatief op hun best te presteren en zal er ook minder ziekteverzuim zijn.

Wat zijn de effecten van mindful werkgeverschap?

Wanneer je als werkgever mindful leert leidinggeven, kun je hier bijzonder positieve resultaten mee behalen. Wanneer jij en je team mindful aan het werk gaan, zal de veerkracht tegenover stress toenemen. Signalen die duiden op stress worden eerder herkend en uitgelicht, zodat er bewust naar een oplossing kan worden gezocht om deze stress te verminderen of geheel weg te nemen. Verder worden de onderlinge banden tussen collega’s positiever ervaren en wordt er beter met conflicten omgegaan op de werkvloer. Een mindful team vertoont minder impulsief en reactief gedrag, aangezien iedereen zelfbewuster is en aandachtiger met de ander omgaat.

Je kunt als werkgever een cursus of training volgen om mindful werkgeverschap toe te passen in de praktijk. Wanneer je merkt dat je team hier ook behoefte aan heeft, kun je ook als teamuitje een mindfulness training aanbieden. Zo komt iedereen meer te weten over mindful werken en mindful met elkaar omgaan op de werkvloer.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative