Home Blog Multitasken, hoe pak jij dat aan?
Multitasken, hoe pak jij dat aan?

Multitasken, hoe pak jij dat aan?

Heb jij weleens het gevoel dat je van alles tegelijk moet doen? Niet iedereen kan zich op verschillende taken tegelijk focussen en deze dan ook nog eens succesvol uitvoeren. Multitasking is een fenomeen waar zelfs op je sollicitatiegesprek naar gevraagd kan worden. Tegenwoordig is het belangrijk dat je verschillende werkzaamheden tegelijk kunt uitvoeren, zonder gestrest te raken. Helaas kunnen onze hersenen zich maar op één taak richten, om deze zo perfect mogelijk uit te voeren. Toch zijn er een aantal tips en trucjes waarmee je kunt leren om je aandacht te verdelen. In deze blog lees je hoe je beter kunt worden in multitasken en wat de voordelen ervan zijn.

Zet je automatische piloot wat vaker in tijdens multitasken

Merk je tijdens het werk dat bepaalde werkzaamheden je wel erg makkelijk afgaan? Dan is dit een eerste mooie mogelijkheid om multitasking uit te proberen. De werkzaamheden waarbij je minder na hoeft te denken, gunnen je ruimte om tegelijkertijd een iets uitdagendere taak uit te voeren. Het mooie aan de automatische piloot is, dat je de handelingen zonder na te denken kunt uitvoeren. Heb jij weleens je brood gesmeerd terwijl je tegelijkertijd je e-mails bijwerkte? Dat valt ook al onder multitasking omdat je meerdere handelingen tegelijk uitvoert. Multitasken zal je beter afgaan als je handelingen uitvoert die met elkaar te maken hebben. Wanneer je twee totaal verschillende taken tegelijk wil uitvoeren, zal dit je niet gaan lukken.

Zorg dat jij je to-do lijst zichtbaar op je werkplek hebt liggen

Maak jij to-do lijsten of een prioriteitenlijst wanneer je een drukke periode op werk hebt? Uit onderzoek is gebleken dat je er extra gemotiveerd mee aan de slag gaat, op het moment dat jij je to-do lijst een plekje in het zicht geeft. Maak de lijst op je computer en plaats hem op je bureaublad, of schrijf je lijsten uit op papier en leg ze op de hoek van je bureau. Je ziet de lijst ergens liggen en telkens als je een taak afrondt, voelt het afstrepen van de prioriteit als een beloning. En als er iets is waar je brein goed op reageert, zijn het beloningen.Als je ergens blij van wordt, komt er serotonine vrij in je hersenen en dit wordt ook wel het geluk hormoon genoemd.

Daarnaast kun je door stress meer adrenaline door je lijf voelen gieren en als je dan door je to-do lijst heen vlamt, krijg je daar ook een boost van en zal je aan het einde van de dag een heerlijk voldaan gevoel hebben.

Oefening baart kunst als het op multitasken aankomt

Hoe meer je oefent met multitasken, des te beter je erin zal worden. Je kon als baby toch ook niet in één keer praten of lopen? Het is belangrijk om jezelf uit te blijven dagen en door te zetten als het minder goed lijkt te gaan. Wanneer je begint met multitasken tijdens werkzaamheden die je wel kunt dromen, kun je er steeds meer taken aan toevoegen. Probeer tijdens een telefoongesprek eens belangrijke punten uit het gesprek op te schrijven. Dit lijkt een kleine stap maar als je oefent kun je vanzelf steeds meer taken met elkaar combineren om je werk een stuk efficiënter af te krijgen.

Probeer niet alle taken met elkaar te combineren

Zoals je eerder al kon lezen, is het verstandig om alleen taken die op elkaar lijken tegelijk uit te voeren. Wanneer je totaal verschillende dingen moet doen die je volledige aandacht opeisen, helpt multitasking je niet om er een succes van te maken. Je kunt bijvoorbeeld niet met een klant aan de telefoon zitten en een bepaald onderwerp bespreken, terwijl je een mail naar een andere klant over een ander onderwerp typt. Je moet dus vooral ook weten wanneer je niet moet multitasken om het succes van je taak te kunnen waarborgen. Vaak kun je makkelijk aanvoelen of bepaalde werkzaamheden wel of totaal niet samengaan. Ga op zulke momenten af op je gevoel. Erg belangrijke taken dien jij met je volle focus uit te voeren, anders is de kans op het maken van fouten te groot en dat wil je juist niet!

Neem je rust na het multitasken

Multitasken vergt veel energie. Wanneer je een gedeelte van je werkdag inzet om op deze manier te werken, is het belangrijk dat je ook voldoende rust inplant. Heb je een aantal taken van je prioriteitenlijstje kunnen strepen? En heb je daar een paar keer gebruik gemaakt van multitasking? Zorg er dan voor dat je brein rust krijgt en dat je een koffiepauze houdt, of een gezellig praatje met je collega maakt. Op die manier geef jij je brein rust en kun je er de rest van de dag tegenaan, zonder dat jij je opeens uitgeput voelt.

Multitasken is leuk als je het onder de knie krijgt, maar het kost wel energie en het is niet de bedoeling dat jij je s ’avonds na werk uitgeput voelt. Dan kan je sociale leven of je sport en hobby eronder gaan lijden, omdat je al je energie al in het multitasken op werk hebt gestoken.

De voordelen van multitasking op een rijtje

Multitasking kun je op allerlei manieren inzetten. Op kantoor heeft deze manier van werken bepaalde voordelen. Multitasken helpt je namelijk om je taken sneller af te ronden, doordat je sommige werkzaamheden tegelijk op kunt pakken. Denk maar eens aan het schrijven van een artikel, terwijl je direct ook je collega belt om hem/haar over de voortgang ervan in te lichten. Je voorkomt dat je collega’s op je moeten wachten, want je kunt ze snel tussen het afronden van je werkzaamheden door te woord staan of ergens mee op weg helpen. Het is in ieder geval belangrijk om de grens te trekken op het punt dat je fouten begint te maken, jij je gestrest begint te voelen of wanneer je productiviteit eronder komt te lijden.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative