Nieuwe ontslagrecht niet sneller en goedkoper

Nieuwe ontslagrecht niet sneller en goedkoper

In juni 2015 veranderde het ontslagrecht. Doel van de nieuwe regeling was het ontslaan van werknemers eenvoudiger, sneller en goedkoper maken. Of dit is gelukt? Volgens rechters en advocaten niet. Het nieuwe ontslagrecht maakt het moeilijker en duurder voor werkgevers.

Waarom is het nieuwe ontslagrecht niet succesvol?

Ten eerste moet een werkgever net zoals voorgaande jaren bewijzen dat een ontslag terecht is. Maar de eisen die aan een dossier worden gesteld zijn bij het nieuwe ontslagrecht veel hoger. Het resultaat is dat het lastiger is voor werkgevers om ontbinding van het arbeidscontract te krijgen. Hierdoor regelen werkgevers het nu liever direct met de werknemer.

 

Daarbij is het ook duurder geworden om een werknemer te ontslaan. Waar eerst een ontslagvergoeding aangevraagd kon worden, krijgen werknemers bij ontslag nu een transitievergoeding mee. Deze vergoeding heeft een maximum van €75.000. Maar in de praktijk blijkt toch dat na onderhandeling een werkgever vaak meer betaald om maar van de werknemer af te komen.

Wat wij vinden van het nieuwe ontslagrecht?

In de ontslagwet wordt weinig ondersteuning geboden bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Het gaat voornamelijk om geld. Wellicht moeten we ons meer richten op de mogelijkheid om een opleiding te volgen en om begeleiding te bieden bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Vooral voor starters die een kleiner netwerk en minder werkervaring hebben. Zij verdienen een kans om door te groeien.

Heeft u vragen over het nieuwe ontslagrecht?

PayingIT beantwoordt ze graag. Bel ons op 020-7717236 of vul ons contactformulier in en laat ons contact met u opnemen.

 

Bron: Hr Praktijk

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak