Home Blog Pensioenleeftijd niet omhoog in 2016
Pensioenleeftijd niet omhoog in 2016

Pensioenleeftijd niet omhoog in 2016

Een jaartje of langer doorwerken dan de ouderen van nu, dit zit er waarschijnlijk ook voor jou in. De gemiddelde pensioenleeftijd is de afgelopen jaren namelijk -zoals je vast niet ontgaan is – gestegen. Vorig jaar is dit voor het eerst in een aantal jaar niet gebeurd. Maar waarom moeten we eigenlijk steeds langer doorwerken? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Waarom stijgt de pensioenleeftijd?

De stijging van de pensioenleeftijd is van kracht sinds er vanuit de politiek nieuwe regels over zijn opgesteld. Vanaf dit moment is het aantal personen dat voor hun 65e van hun pensioen geniet gehalveerd. Daarnaast is sinds 2013 de AOW-leeftijd omhoog gegaan. Het resultaat van beide stijgingen? Volgens nu.nl was 62% van de mensen die in 2016 met pensioen gingen 65 jaar of ouder. Tien jaar eerder was dit nog 15%. Een verschil van ruim 47%.

Gemiddelde pensioenleeftijd sinds twee jaar niet omhoog

In 2016 is de gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken voor het eerst in 10 jaar niet gestegen. Net als in 2015 was dit gemiddeld een leeftijd van 64 jaar en 5 maanden. Begin 2000 was dit 61 jaar.

Hoewel het gemiddelde vorig jaar op 64 jaar en 5 maanden lag, was de grootste groep met nieuwe pensioengangers alsnog 65-jarigen. Wel blijkt dat in elke arbeidssector de gemiddelde pensioenleeftijd stijgt. De sectoren waarin de gemiddelde leeftijd het meest is gestegen is, zijn de vervoer-, opslag- en communicatiesector. Werknemers met een functie bij de overheid en het openbaar bestuur gaan het vroegst met pensioen. Daar ligt de gemiddelde leeftijd op 63 jaar en 7 maanden.

De verwachting

De verwachting is dat de gemiddelde pensioenleeftijd in de toekomst verder stijgt. Volgens een nieuwsbericht van NRC gaat de AOW-leeftijd in 2022 op 67 jaar en drie maanden liggen. In de wet waarin is opgenomen dat de AOW-leeftijd stijgt, is namelijk vastgelegd dat dit gebeurd op basis van de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Dit houdt in dat hoe ouder verwacht wordt dat mensen worden, hoe langer men moet doorwerken. Op zich geen rare regel, want als dit niet zou gebeuren zouden mensen over 50 jaar veel langer van hun AOW kunnen genieten dan mensen van nu.

Jouw mening!?

Ben jij van mening dat het stijgen van de AOW- en pensioenleeftijd een goede ontwikkeling is? Of ben je het hier totaal niet mee eens? Laat het weten! Je kan reageren via onze social media kanalen of onder de blogpost op onze website.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative