Personeel plannen met of zonder tool

Personeel plannen met of zonder tool? Het verschil

Personeel plannen met of zonder tool? Het verschil

Als werkgever met personeel in dienst ben je verantwoordelijk voor het creëren van goed gestroomlijnde arbeidsprocessen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je personeel tevreden is en blijft, er geen al te hoge werkdruk is en dat er niet inefficiënt gewerkt wordt? Wij denken dat dit alles begint bij een goede werkplanning. Met een goed ingerichte werkplanning zorg je er namelijk voor dat iedereen op de hoogte is van zijn werkplek en -tijd per dag. Een werkplanning kan je zelf maken, maar je kunt er ook voor kiezen om een planning tool te gebruiken. Maar wat is eigenlijk het handigst? Personeel plannen met of zonder tool? Wij leggen de verschillen uit.

 

Personeel plannen met of zonder tool

 

Plannen zonder planning tool

Plannen zonder tool betekent dat je handmatig een schriftelijke of digitale planning maakt. Veel ondernemers gebruiken hier Excel voor. Met Excel werk je met kolommen waarin je de planning kunt verwerken. Best handig, maar dit is erg foutgevoel en kost daarnaast veel tijd. Wat als er bijvoorbeeld een wijziging in de weekplanning gedaan moet worden? Als je dit handmatig doet, dien je de planning aan te passen of opnieuw te maken. Heb je alles aangepast? Dan wordt er ook nog van je verwacht dat je dit met iedereen communiceert. Werken met Excel is makkelijk, maar niet erg handig als je veel medewerkers hebt en er vaak wijzigingen plaatsvinden.

Plannen met een planning tool

Plannen met een online planning tool werkt in de basis hetzelfde als plannen zonder tool. Je medewerkers zien wanneer ze werken, waar ze werken en met wie ze werken. Het grote verschil zit hem in de volgende punten:

 

  • Wijzigingen worden automatisch verwerkt. Iedereen die met de tool werkt ziet deze wijziging direct in het systeem;
  • Medewerkers hebben de mogelijkheid om zelf aan te geven waar en wanneer zij willen werken;
  • Vakanties en afwezigheid (ziekte en ander verlof) worden automatisch bijgehouden;
  • De tool houdt bij hoeveel uur iedereen per maand werkt. Handig om misverstanden over arbeidsuren te voorkomen;
  • Ook leveranciers of andere externe stakeholders zien wie er wanneer beschikbaar is.

 

Daarnaast zijn veel tools vandaag de dag beschikbaar via een mobiele applicatie. Zo kunnen medewerkers ook via hun mobiel de planning inzien.

Vragen?

Heb je vragen over het verschil tussen plannen met of zonder tool? Wij helpen je graag verder! Stel je vraag door te reageren onder deze blogpost, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak

Sabri van Damme, Accountmanager