Home Blog Planten op de werkvloer goed voor de gezondheid?

Planten op de werkvloer goed voor de gezondheid?

Wist je dat planten op kantoor de werkruimte niet alleen vrolijker, aantrekkelijker maar vooral ook gezonder maken? Wageningen Environmental Research en Fytogas hebben onderzoek gedaan naar de invloed van planten op de werkvloer. Planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, beïnvloeden het humeur van je werknemers positief en zorgen uiteindelijk voor minder ziekteverzuim. In deze blog lees je waarom je meer planten op je kantoor wil hebben en welke invloed planten op de werkomgeving hebben. Verder lees je wat de positieve effecten van planten op kantoor zijn en uit welke planten je het beste kunt kiezen om de voordelen optimaal te benutten.

Waarom zou je meer planten op je kantoor willen hebben?

Wanneer je voor planten op kantoor kiest, creëer je een fijne werkplek, een betere luchtvochtigheid en kunnen de planten bijdragen aan een beter humeur bij je werknemers. Verder hebben planten een positief effect op de concentratie van personen en wordt de verdeling van de temperatuur in de ruimte waarin de planten staan een stuk beter. Dit zorgt volgens Wageningen University voor 20% minder ziekteverzuim onder je werknemers, dan wanneer je geen planten op kantoor zou hebben. Hoewel de aanschaf van kantoorplanten duur kan zijn, kun je de investering binnen één jaar terugverdienen met het lagere ziekteverzuim. Doordat planten de temperatuur en de luchtvochtigheid op kantoor reguleren, zal het in de zomer zelfs koeler aanvoelen en hoef je minder vaak de airco te gebruiken!

De positieve effecten, in cijfers:

Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research en Fytagoras is gebleken dat de luchtvochtigheid in werkruimten met planten tot 5% hoger is dan in de werkruimten waar je geen planten terugvindt. In de wintermaanden ging het zelfs om een verbetering van de luchtvochtigheid met 17%, ten opzichte van ruimten zonder planten. Uit het onderzoek van Wageningen Environmental Research en Fytagoras zijn zes interessante voordelen van planten op de werkvloer naar voren gekomen.
1. De luchtvochtigheid in een kantoor met planten is hoger dan in een kantoor zonder planten. Dit zorgt voor een fijnere en gezondere werkomgeving voor jezelf en het werknemers.

2. Wanneer er planten op kantoor aanwezig zijn, geven werknemers aan dat de werkplek als aangenaam wordt ervaren. Nadat de planten werden neergezet, steeg het percentage dat dit als bevindingen had met 26%.

3. Het onderzoek wijst uit dat ondervraagden na het plaatsen van de kantoorplanten 15% vaker zeiden dat hun gemoedstoestand positiever werd ervaren dan wanneer er geen planten aanwezig waren.

4. De planten op kantoor zorgen ervoor dat je werknemers productiever en creatiever aan het werk kunnen. De situatie werd voor en na het plaatsen van de planten gemeten en hieruit bleek dat werknemers hun functioneren, creativiteit en concentratie 15% positiever beoordeelden dan zonder planten.

5. Doordat kantoorplanten de verdeling van de temperatuur op de werkplek reguleren, geven medewerkers in het onderzoek aan dat zij het minder snel koud of juist warmer hadden dan voorheen.

6. Verder leiden kantoorplanten tot minder ziekteverzuim. Dit kan zelfs oplopen tot 1,6 minder dagen ziekte per medewerker. Dit komt uiteindelijk uit op 20% minder ziekmeldingen per jaar. En dat alleen door wat planten op kantoor te plaatsen!

Uit welke kantoorplanten kun je kiezen?

Het mooie aan kiezen voor meer planten op kantoor, is het feit dat ieder type plant weer andere voordelen heeft. Zo zijn er planten die de lucht kunnen zuiveren. Onder deze plantensoorten vallen de: stokpalm, Dracaena, Sanseveria, Arecapalm, Spathiphyllum en de Aglaonema Crispum. Deze planten zorgen ervoor dat fijnstof uit de lucht wordt opgenomen en gezuiverd wordt. Onder fijnstof kun je roetdeeltjes en uitlaatgassen verstaan. Het fijnstof dat je op kantoor tegenkomt, komt uit kopieermachines, schoonmaakmiddelen, gipsplaten, printers en geverfde muren. Wanneer je voor luchtzuiverende planten op kantoor kiest, zorg je ervoor dat bijvoorbeeld Ammoniak, Touleen, Benzeen en TCE uit de lucht gezuiverd wordt. Een veiligere en gezondere werkomgeving voor je werknemers dus!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative