Dit zijn je rechten als uitzendkracht
Ben jij van plan om je als uitzendkracht bij een uitzendbureau aan te melden? Dan heb je vanaf dat moment verschillende rechten waarvan je misschien nog niet wist dat je ze als uitzendkracht had. Payingit heeft voor je uitgezocht welke punten voor jou van belang zijn op het moment dat je als uitzendkracht aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan een marktconform salaris en het recht op bepaalde toeslagen. In deze blog krijg je tips en lees je meer over waar je als uitzendkracht allemaal recht op hebt.
Wat is een uitzendkracht precies?
Een uitzendkracht is een werknemer die via een uitzendbureau tijdelijk bij een opdrachtgever aan de gang gaat. De uitzendkracht is door een uitzendbureau in dienst genomen en wordt ingehuurd door de tijdelijke werkgever. Je staat dus ingeschreven als werknemer bij jouw uitzendbureau, alle zaken rondom het salaris en personeelsadministratie zijn de verantwoordelijkheid van het uitzendbureau.
Waarin zitten dan de verschillen tussen een uitzendkracht en werknemer in vast dienst?
Vaak denken mensen dat je als uitzendkracht minder verdient dan de mensen die direct bij je tijdelijke opdrachtgever in dienst zijn. Gelukkig is dit helemaal niet waar. Je krijgt namelijk gewoon hetzelfde uitbetaald voor dezelfde werkzaamheden die je verricht als de mensen die direct bij de opdrachtgever zijn aangenomen. Dit wordt ook wel de inlenersbeloning genoemd. Wanneer je dezelfde functie en dezelfde ervaring als je collega’s hebt, krijg je ook hetzelfde salaris uitbetaald. Het kan voorkomen dat er een verschil zit in het verloonde inkomen, dit kan komen door een verschil in functie, ervaring of vooropleiding.
Op welke toeslagen heb je eigenlijk recht als uitzendkracht?
Wist jij dat je als uitzendkracht recht hebt op bepaalde toeslagen? Dit kunnen toeslagen op onregelmatige uren, overwerk en ploegendiensten zijn. Verder heb je ook recht op een reiskostenvergoeding als je tijdelijke opdrachtgever dit ook aan je andere collega’s aanbiedt. Het is niet zo dat je deze vergoedingen overal kunt krijgen omdat je er als uitzendkracht werkzaam bent. Het moet wel om vergoedingen gaan die de tijdelijke werkgever waarbij je werkzaam bent, voor iedereen in het bedrijf hanteert.
Wanneer er nooit sprake is van overwerk of ploegendiensten, kun je daar vanzelfsprekend ook geen toeslag voor krijgen. Het is goed om uit te zoeken welke toeslagen de opdrachtgever hanteert, dan kun je zien of je deze ontvangt of dat je er achteraan kunt gaan omdat je ze zou moeten ontvangen. Je kunt dit bijvoorbeeld checken door de cao op te vragen, want daar liggen alle afspraken over arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in vastgelegd.
Je hebt net zoals iedereen recht op vakantiedagen en pensioen
Wanneer je bij een bedrijf aan het werk gaat, bouw je altijd vakantiedagen op. Dit verschilt dus niet op het moment dat je er als uitzendkracht aan de slag gaat. Vakantiedagen bouw je over elk gewerkt uur op. Op basis van een geheel werkjaar is een minimumaantal vakantiedagen vastgesteld. Dit heten de wettelijke vakantiedagen en deze worden berekend aan de hand van hoeveel uren per week je werkzaam bent.
Verder bouw je als uitzendkracht na een half jaar aan gewerkte weken automatisch pensioen op. Dit recht op pensioen kun je meenemen op het moment dat jij je bij een ander uitzendbureau inschrijft. Wanneer je tussendoor van uitzendbureau wisselt, hoef je dus niet opnieuw een half jaar aan gewerkte weken op te sparen voor je pensioen opbouwt. Houd dit wel goed in de gaten op het moment dat je wisselt van werkgever aangezien dit vrijwel altijd apart moet worden aangevraagd.
De voordelen van het werken als uitzendkracht op een rijtje
Verder heb je een aantal voordelen wanneer je een tijdje als uitzendkracht aan het werk gaat. Zoals je eerder kon lezen, kan je als uitzendkracht bij verschillende opdrachtgevers aan de slag. Dit betekent dat je, gedurende de periode dat je als uitzendkracht werkt, veel werkervaring in verschillende branches en dus bij uiteenlopende bedrijven op kunt doen. Hierdoor leer je veel nieuwe vaardigheden aan en ben je breed inzetbaar, wat voor je toekomstig opdrachtgever dubbel zo interessant kan zijn als iemand die nog niet echt werkervaring heeft opgebouwd. Dit vergroot dus je kans op een baan wanneer je als uitzendkracht stopt.
Daarnaast bouw je als uitzendkracht ook een groot netwerk op. Je werkt op verschillende plakken en komt dus ook met verschillende mensen in aanraking. Hierdoor kun je sneller en vaker interessante connecties maken, waar je later in je leven misschien nog wel iets aan gaat hebben. Vooral op momenten dat je zonder een baan komt te zitten, zou je in dat opgebouwde netwerk naar mogelijkheden kunnen zoeken om zo snel mogelijk weer ergens aan de slag te gaan.
Ben je snel verveeld en zoek je uitdaging in je werk? Dan is het werken als uitzendkracht je op je lijf geschreven. Doordat je vaak korte opdrachten of projecten toegewezen krijgt, ervaar je uitdaging en dynamiek in je werkzaamheden. Geen dag is hetzelfde en net als je ergens verveeld begint te raken is er misschien alweer een nieuwe opdracht vanuit het uitzendbureau voor je. Dit zorgt ervoor dat je een bepaalde mate van vrijheid en flexibiliteit ervaart die reguliere werknemers niet kennen. Werken als uitzendkracht heeft dus allerlei voordelen en wanneer het je leuk lijkt om het te proberen, kun jij je vandaag nog bij een uitzendbureau inschrijven.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of zijn er nog dingen onduidelijk schroom dan niet om contact op te nemen met Payingit of neem nog een kijkje op de rest van onze website.