Home Blog Sociale premies in Nederland, welke zijn er?
Sociale premies in Nederland, welke zijn er?

Sociale premies in Nederland, welke zijn er?

Ben je als ondernemer met personeel in dienst actief in Nederland? In dat geval ben je verplicht om sociale premies af te dragen. Hoeveel je moet afdragen, hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de branche waarin je werkzaam bent, de omvang van je onderneming en tenslotte je eigen verzuimverleden. Het kan voorkomen dat je een korting krijgt als deze in het verleden is aangevraagd. Maar welke sociale premies in Nederland zijn er eigenlijk allemaal?

Sociale premies in Nederland

Sociale premies zijn premies die je als werkgever verplicht afdraagt om je medewerkers te verzekeren voor sociale verzekeringen. Dit is verplicht en medewerkers hoeven hier zelf géén verzekering voor af te sluiten. Sociale premies in Nederland worden onderverdeeld in twee categorieën: volksverzekeringen en werknemersverzekeringen.

Volksverzekeringen

De volksverzekeringen op een rijtje zijn:

  • De AOW (Algemene Ouderdomswet);
  • De Anw (Algemene nabestaandenwet);
  • De Wlz (Wet langdurige zorg).

Iedereen die in Nederland woont en werkt, is verplicht een bijdrage te leveren aan volksverzekeringen.

Werknemersverzekeringen

De werknemersverzekeringen op een rijtje zijn:

  • De WW (Werkloosheidswet);
  • De WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering);
  • De WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen);
  • ZW (Ziektewet).

De werknemersverzekeringen moeten verplicht afgedragen worden door de werkgever. Hierdoor wordt er meestal een deel van het loon van de medewerker ingehouden voor sociale premies. Dit is altijd terug te vinden op de loonstrook.

Sociale premies en payrolling

Maak je als ondernemer gebruik van payrolling? Dan is het payrollbedrijf verplicht om sociale premies voor jouw onderneming af te dragen. De kosten voor het afdragen van deze premies worden (bijna altijd) meegenomen in het tarief dat je betaalt voor de payrolldienstverlening. Worden de premies niet meegenomen in het tarief? Vraag hier dan naar.

Vragen?

Heb je vragen over de sociale premies in Nederland? Stel ze door te reageren onder de blogpost op onze website, of door een reactie te plaatsen via één van onze social media kanalen. Wij helpen je graag verder.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative