Home Blog Standaard functies verdwijnen door automatisering

Standaard functies verdwijnen door automatisering

Heb jij vroeger ook weleens films gekeken waarin robots de hele wereld overnemen? Om eerlijk te zijn, is dit vandaag de dag eigenlijk best wel de realiteit te noemen. Technologie begint zich de laatste jaren steeds meer te ontwikkelen. Sommige software en robots worden zo slim, dat ze bepaalde werkzaamheden van mensen kunnen overnemen. Best een eng idee… Maar er zitten ook voordelen aan verbonden en er komt op een andere manier vast weer werkgelegenheid voor terug. In deze blog lees je wat de automatisering binnen beroepen inhoudt en wat de voordelen ervan zijn. Je leest ook welke functies er in de toekomst zullen verdwijnen en hoe er toch voor voldoende werkgelegenheid gezorgd kan blijven worden. Payingit biedt je graag een kijkje in de keuken van de automatisering binnen de arbeidsmarkt.

Wat houdt automatisering precies in?

Stel je voor, je werkt op kantoor en dient per dag duizenden handelingen op je computer te doen, die erg veel op elkaar lijken. Eigenlijk zijn het herhalingen van kliks en zou een slimme computer dit makkelijk zelf kunnen uitvoeren. Automatisering betekent dat iets automatisch gedaan wordt, zonder enige moeite en zonder dat jij als mens er iets voor hoeft te doen. Met één druk op de knop, kun je software, AI (Artificial Intelligence) of een robot aan en uit zetten en je hoeft er verder niet eens meer naar om te kijken. Dit zou ideaal zijn, toch? Alleen blijft er dan geen werk voor jou meer over en dat is geen fijn idee.

Automatisering kan binnen veel verschillende branches doorgevoerd worden. Naast automatisering, komt robotisering ook steeds vaker om de hoek kijken. Een goed werkend systeem kan soms nog veel accurater werken dan een persoon van mens en bloed. Een ondernemer hoeft veel minder of zelfs geen werknemers meer aan te nemen. Het werk wordt snel en zonder fouten verricht en er worden vaak zelfs verbeteringen door de robot of de software zelf doorgevoerd. Dit is bizar om je voor te stellen, maar toch echt steeds vaker de norm binnen de huidige moderne arbeidsmarkt.

Wat zijn de voordelen van automatisering op de arbeidsmarkt?

Er zitten een aantal interessante voordelen aan het automatiseren van bepaalde werkzaamheden binnen ondernemingen. Allereerst brengt het vaak structuur in het werkproces aan. Je kunt er namelijk 100% vanuit gaan dat de taken die geautomatiseerd zijn op bepaalde tijdstippen worden uitgevoerd. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat je de software de juiste opdracht geeft en correct instelt. Werknemers kunnen de geautomatiseerde taken loslaten, waardoor ze meer ruimte en tijd hebben om in belangrijkere werkzaamheden te steken, of om het werkproces nog verder te verbeteren. De efficiëntie van je team groeit daarmee hard.

Verder is de kans dat er fouten worden gemaakt kleiner, op het moment dat je de taken automatiseert. Een robot of bepaalde software is niet menselijk. Mensen maken nou eenmaal fouten of zien iets over het hoofd. Technologie loopt hier niet tegenaan, software en robots doen altijd wat hen opgedragen wordt, zonder enige foutmarge. Vandaar dat het zo handig is. Verder kunnen geautomatiseerde processen je meer inzicht bieden in de resultaten die er worden behaald. Alles wat de software, technologie of robot doet wordt bijgehouden. De gegevens die hieruit voortkomen kunnen geanalyseerd en aan de hand daarvan weer verbeterd worden.

Heb je grote dromen voor je onderneming?

Dan helpen geautomatiseerde processen je om sneller door te kunnen groeien. Technologie staat 24/7 voor je klaar, je werknemers alleen tijdens de werkuren die zij voor je maken. Wanneer er iemand op vakantie of ziek is, is de kans dat het werk wat die persoon verricht tijdelijk stil komt te liggen. Bij technologie, software en robots is dit helemaal niet aan de orde. Je onderneming komt in een positieve flow terecht en blijft 24/7 werken aan groei. Hierdoor kun je alles veel beter en sneller opschalen, zodat je meteen ook meer resultaat en dus succes kunt behalen.

Tegenwoordig moet alles goedkoper, sneller en beter dan voorheen. Hierdoor kun je vaak uit veel verschillende partners op het gebied van software, robotisering en technologie kiezen. Dit soort bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, dus er is altijd wel een partij te vinden waar je fijn mee kunt samenwerken en waar jij tevreden over bent. Nu je weet welke voordelen er aan de automatisering van je onderneming zitten, is het niet gek als je begint te overwegen op welke gebieden jouw bedrijf geautomatiseerd kan worden. Je hoeft de werknemers er niet door te vervangen, je zou al het werk wat dagelijks verricht moet worden er alleen sneller en beter mee kunnen uitvoeren. Het is altijd een goed idee om menselijke personen in dienst te houden, aangezien technologie, robots en software niet alles kan, wat een mens wel kan.

Welke banen verdwijnen vandaag de dag?

Wist je dat er vandaag de dag steeds meer banen gevaar lopen om volledig door robots overgenomen te worden? Denk hierbij aan echte robots, software, technologie en nog veel meer andere moderne dingen zoals AI (Artificial Intelligence). Het vervelende is dat vooral de banen waar laagopgeleide mensen terecht kunnen, uit de arbeidsmarkt verdwijnen. Een voorbeeld hiervan is een magazijnmedewerker, iemand die de orders uit het magazijn haalt, de magazijnen vult of zich met de vracht en het tellen van de voorraad bezighoudt. Vandaag de dag kunnen robots dit werk veel vaker en ook nog eens sneller overnemen. Er bestaan slimme magazijnrobots die alle orders vanzelf bij elkaar kunnen zoeken.

En wat dacht je van de kassières bij je plaatselijke supermarkt? Zij worden de laatste jaren voor grote delen al vervangen door zelfscanners en zelfscankassa’s. Nog een aantal jaar en je hebt helemaal geen menselijk contact meer in welke winkel je dan ook spullen komt afrekenen. Er bestaat zelfs al een volledig gerobotiseerde winkel, waar zowel het vakkenvullen en het afrekenen door robots en technologie wordt afgehandeld.

Verder zullen banen die vooral repeterend werk op een computer bevatten verdwijnen

Salarisadministrateurs, belastingconsulenten en vertalers zullen in de toekomst minder makkelijk werk kunnen vinden. Dit komt omdat alles wat zij doen, ook door slimme software en AI opgepakt kan worden. Dit scheelt bedrijven veel geld in loonkosten, vandaar dat het interessant is om in de praktijk uit te proberen.

De klantenservice blijkt ook makkelijk door automatisering te kunnen worden overgenomen. De kans is groot dat je al meerdere keren met een chatbot hebt gecommuniceerd, wanneer je online contact met een klantenservice opnam. Vaak is de chatbot zo menselijk, dat je niet eens doorhebt dat je niet met een echt persoon aan het chatten bent. Best bizar als je er zo over nadenkt toch?

Hoe wordt er voor voldoende werkgelegenheid gezorgd?

Hoewel veel mensen de angst hebben dat hun baan in de toekomst volledig door technologie en robots wordt overgenomen, denken de experts juist dat er een slimme balans tussen technologie en de mens zal ontstaan. De juiste technologie voor je onderneming zou je team niet over moeten nemen, het zou jou en je werknemers juist de kans moeten geven om het werk efficiënter en succesvoller uit te voeren. Wanneer bepaalde hersenloze taken door technologie worden overgenomen, kan je team zich meer op de uitdagingen storten waar jullie dagelijks mee te maken krijgen. Je zou je onderneming en team er dus juist mee naar een hoger niveau kunnen tillen. Denk eens aan de kansen die jullie kunnen grijpen als er meer tijd overblijft voor belangrijke werkzaamheden.

Technologie neemt werk uit handen, maar er zal altijd een mens aanwezig moeten zijn om de technologie in te schakelen, te managen en te controleren. Hoe goed de software of de robot ook is, voor sommige werkzaamheden is er menselijke emotie nodig. En dat is precies iets wat technologie niet van ons af kan pakken. Je kunt je klantenservice voorzien van chatbots, maar sommige mensen zullen toch echt een persoon van vlees en bloed te spreken willen krijgen in bepaalde situaties. Automatisering moet werk minder zwaar maken, maar het zal het werk nooit volledig over kunnen nemen!

Waar er banen verdwijnen, komen er nieuwe mogelijkheden tevoorschijn. De mens hoeft voorlopig dus niet bang te zijn dat robots en technologie hun werk overnemen. Wanneer je echt graag aan de slag wil, kun je altijd wel een passende baan vinden. Het ligt ook aan de drive die je voelt om aan het werk te zijn.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative