Home Blog Studie met werk, hoe combineer je het? 6 tips!

Studie met werk, hoe combineer je het? 6 tips!

Studie met werk, hoe combineer je het? 6 tips!

Nog even snel een hoofdstuk doorlezen voordat je naar je werk gaat, je vrienden heb je in geen tijden gezien en oja, vanavond proberen op tijd te gaan slapen, want morgenvroeg heb je een toets. Als je studeert, werkt en hiernaast ook nog een sociaal leven wilt leiden, komt dit je vast bekend voor. Het combineren van je studie met werk en vrije tijd, is niet altijd eenvoudig, maar als student kom je hier vaak niet onderuit.

 

Bij Payingit staan er maar liefst 280 studenten op de payroll, waarvan het grootste deel werkt in de horeca. Daarom hebben wij speciaal voor studenten een aantal tips om studie en werk zo goed mogelijk te combineren.

1. Neem niet te veel hooi op je vork

Stel niet te hoge doelen voor jezelf. Bedenk van tevoren wat haalbaar is. Heb je een tentamenweek op komst? Plan dan niet te veel met vrienden en vraag aan je werkgever of hij hier rekening mee wilt houden. Als je te veel taken en werkzaamheden op je neemt kun je stress ervaren en vermoeidheidsverschijnselen krijgen.

2. Zorg dat je werk op de hoogte is van de ontwikkelingen van je studie

Het is belangrijk om op je werk door te geven wanneer er een drukke periode voor je aankomt. Zo creëer je begrip voor de situatie en kan er rekening met je gehouden worden bij het maken van de planning. Heeft je werkgever hier geen begrip voor? Dan wordt het misschien tijd om een ander baantje te zoeken. Onthoud altijd dat je studie op nummer één komt.

3. Maak een strakke planning

Een goede planning is het halve werk! Je eraan houden is natuurlijk een tweede, maar het is een misvatting dat een planning al helemaal vast moet staan. Alles op een rijtje hebben zorgt er al voor dat je je gedachten op orde brengt. Denk bij het maken van een planning eraan welke punten de meeste prioriteit hebben. Wat moet het eerst af zijn? Wat zijn de grotere projecten? Kun je je beter concentreren in de vroege ochtend? Of juist later op de dag? Zorg er dan voor dat je op die momenten je huiswerkuren inplant.

4. Zorg ook voor ontspanning in je leven

Ondanks je overvolle agenda, blijft het belangrijk om te ontspannen. Maak hier elke dag even tijd voor, al is het maar een kwartiertje. Zorg er wel voor dat je tijdens dit moment niet alleen lichamelijk ontspant, maar zet ook je gedachten even op stil, anders heeft het geen nut.

5. Leer nee te zeggen

Nee zeggen lijkt makkelijk, maar is in de praktijk vaak een ander verhaal. Kan je vandaag twee uurtjes langer blijven? Of: Kan jij dit even voor me uitzoeken? Je hebt snel het gevoel dat als je nee zegt je iemand teleurstelt. Toch is dit belangrijk als je een druk leven hebt. Er zitten maar 24 uur in een dag, waarvan je er al 8 (als het even kan) slaapt. Je merkt als je wat vaker nee zegt, je meer tijd overhoudt voor zaken die je zelf belangrijk vindt.

6. Kies een baan die je leuk vindt

Als het even kan, is het slim om een bijbaantje te zoeken dat gerelateerd is aan je studie. Op deze manier kun je wat je leert toepassen in de praktijk en zo heb je een streepje voor als je straks gaat solliciteren. Maar in zo’n drukke periode in je leven is het vooral belangrijk dat je je baan leuk vindt. Het kost veel energie als je naast je studie, met tegenzin naar je werk gaat.

 

Gylian studeert bij ons af en vertelt hoe hij zijn studie combineert met het werken bij ons:

 

“Hoe ik mijn studie heb kunnen combineren met werken bij Payingit was eigenlijk heel simpel. Vanaf het begin af aan heb ik duidelijke afspraken gemaakt. Op deze manier komt niemand voor verrassingen te staan. Zo is het belangrijk dat je, je werkdagen goed inplant zodat het niet botst met de dagen dat je naar school moet. Helemaal wanneer je tentamens hebt!”.

 

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative