Home Blog Tellen met de fasetelling

Tellen met de fasetelling

Tellen met de fasetelling

Hoe werkt dat eigenlijk? De fasetelling – ook wel fasesysteem genoemd – is een telling in de payroll- en uitzendbranche die aangeeft hoe lang je als werknemer in dienst bent. Werk je al langere tijd voor een opdrachtgever en zit je dus verder in de fasetelling? Dan krijg je als werknemer meer rechten. Maar hoe weet je op welk punt in de telling je zit?

De verschillende fasen in de NBBU CAO

Beide collectieve arbeidsovereenkomsten in de uitzendbranche (de ABU en de NBBU) kennen ieder een eigen fasensysteem. Het fasensysteem uit de CAO van de ABU telt 3 verschillende fasen (A, B & C). Die van de NBBU CAO telt er 4.

 

Wij werken met de NBBU en zijn daarom gebonden aan de fasetelling uit deze cao. De fases zijn verdeeld in de volgende stappen:

  • Fase 1: De eerste fase duurt 26 gewerkte weken. Bij de telling maakt het niet uit hoeveel uren je per week werkt. In deze fase is sprake van uitsluiting loondoorbetalingsplicht, wat betekent: geen werk, geen loon. Ook is pensioenopbouw in deze fase niet verplicht.

 

  • Fase 2: Na 26 weken ga je over naar fase 2. Vanaf dit moment heb je als werknemer recht op het StiPP Basis pensioen. Deze fase duurt in totaal 52 gewerkte weken. Werk je 26 weken of langer niet op basis van een uitzendovereenkomst? Dan begint je telling weer bij fase 1.

 

  • Fase 3: In de derde fase ga je over op een uitzendovereenkomst met een bepaalde tijd. Je contract heeft dan een begin- en einddatum. De derde fase duurt maximaal 4 jaar. In deze 4 jaar mogen maximaal 6 bepaalde tijdscontracten aangeboden worden. In fase 3 moet er doorbetaald worden op feestdagen, bij het wegvallen van werk en bij ziekte. Daarbij heb je recht op het StiPP plus pensioen. Indien je 6 maanden niet voor dezelfde uitzendonderneming werkt, begin je weer bij fase 1.

 

  • Fase 4: Tenslotte kom je na fase 3 in fase 4 terecht. In deze fase krijg je een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Hierbij heb je wederom recht op loondoorbetaling op feestdagen en bij ziekte. Als je werk wegvalt in fase 4 is de uitzendonderneming verplicht om vervangend en bij jou passend werk aan te bieden.

 

Volgens het fasensysteem heb je na maximaal 5,5 jaar recht op een arbeidscontract met een onbepaalde tijdsduur. Dit geldt ook voor de CAO voor uitzendondernemingen van de ABU.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative