Home Blog Tips om de kostprijs te berekenen

Tips om de kostprijs te berekenen

Wil jij je kostprijs berekenen maar heb je nog geen idee waar je kunt beginnen? Geen paniek, want wij helpen je graag op weg. In deze blog lees je allereerst wat een kostprijs is, daarna wordt er ingezoomd op de invloed van voorzieningen, reserveringen en werkgeverslasten op de kostprijs. Verder vind je een handig en kort 8 stappenplan terug over hoe je de kostprijs kunt berekenen. Aan het einde van de blog vertellen wij je graag wat Payingit allemaal voor je kan betekenen. Na het lezen van deze blog heb je bruikbare handvaten gekregen, die jij kunt inzetten tijdens je kostprijs berekenen.

Wat houdt de kostprijs in?

De kostprijs is dé graadmeter voor de kosten die gepaard gaan met je payroll-constructie. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat er bij de kostprijs komt kijken, maar ook waarom het gehanteerd wordt en wat je ermee moet doen.

Maar wat is een kostprijs precies? De kostprijs is de som van alle directe en indirecte kosten die je maakt om een bepaald product of dienst aan te bieden. Bij payroll bedrijven betekent dit dat er rekening wordt gehouden met kosten zoals salarissen, sociale verzekeringen, werkgeversbijdragen en eventuele bijkomende kosten. De reden waarom er een kostprijs gehanteerd wordt is om de winstgevendheid van het bedrijf te bepalen. Door de kostprijs te kennen, kun je bepalen of je een product of dienst tegen een rendabele prijs aanbiedt.

Maar wat moet je doen met een kostprijs? Het is belangrijk om regelmatig de kostprijs te bekijken en te analyseren. Op deze manier kun je vaststellen of er sprake is van een hoge of lage kostprijs en of er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Als de kostprijs te hoog is, kun je bijvoorbeeld werken aan kostenreductie door bijvoorbeeld effectiever in te kopen of processen te optimaliseren.

Een hoge of lage kostprijs betekent niet automatisch dat je bedrijf winstgevend of niet-winstgevend is. Het is echter wel een belangrijke aanwijzing die je kunt gebruiken om verbeteringen door te voeren. Payingit.nl begrijpt als payroll bedrijf als geen ander de betekenis van de kostprijs en helpt je graag om deze te bepalen en te verbeteren.

Houd rekening met dit soort voorzieningen tijdens de kostprijs berekenen

Bij het berekenen van de kostprijs van je producten of diensten, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde voorzieningen. Er zijn verschillende soorten voorzieningen die je meeneemt in het berekenen van de kostprijs. Denk bijvoorbeeld aan pensioenvoorzieningen voor je medewerkers of voorzieningen voor de vervanging van verouderde machines en apparatuur.

Het opnemen van deze voorzieningen in de kostprijs is belangrijk omdat ze invloed hebben op de financiële gezondheid van je bedrijf. Het berekenen van voorzieningen zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent op toekomstige uitgaven en geeft je bedrijf financiële stabiliteit. Bovendien geeft het opnemen van voorzieningen in de kostprijs je een realistischer beeld van de daadwerkelijke kosten van je producten of diensten. Hierdoor kun je beter bepalen of je producten of diensten rendabel zijn en of je de juiste prijs ervoor vraagt.

De reserveringen worden ook in de kostprijs opgenomen

Bij het runnen van een bedrijf komen er vaak kosten op je pad waar je op voorhand niet op had gerekend. Om jezelf te beschermen tegen deze onvoorziene kosten, zet je reserveringen opzij. Dit zijn gereserveerde bedragen voor toekomstige uitgaven die nog niet zijn verwerkt in de boekhouding. Reserveringen zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de kostprijs. Dit betekent dat de kostprijs van je product of dienst hoger zal zijn als je reserveringen opzijzet. Hierdoor krijg je een realistischer beeld van de kostprijs van je producten of diensten, omdat je rekening houdt met mogelijke onvoorziene kosten.

Het is belangrijk om op regelmatige basis je reserveringen te bekijken en bij te werken. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als de kosten hoger uitvallen dan verwacht. Het opzetten van reserveringen geeft je bedrijf dus financiële stabiliteit en zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent op onverwachte uitgaven. Op die manier kun je relaxter ondernemen.

Een belangrijk onderdeel van de kostprijs zijn de werkgeverslasten

De werkgeverslasten zijn de kosten die je maakt voor je werknemers en die je namens hen dient te betalen aan de Nederlandse overheid. Hierbij kun je denken aan sociale verzekeringen, pensioenpremies en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze kosten moeten worden meegenomen bij het berekenen van de kostprijs, omdat ze een directe impact hebben op de prijs van je product of dienst. Werkgeverslasten zijn namelijk een vast onderdeel van de arbeidskosten. Zij zijn nodig om ervoor te zorgen dat werknemers op een verantwoorde manier worden verzorgd en beschermd, zowel tijdens als na hun carrière.

Als je deze kosten niet meeneemt tijdens je kostprijs berekenen, zal dit leiden tot een onjuiste berekening en een verkeerd beeld van de winstgevendheid van je onderneming. Bovendien moet je deze kosten ook apart verantwoorden bij de Belastingdienst. Zij zullen je vragen om aan te tonen dat je deze kosten correct hebt verwerkt in je boekhouding en facturatie. Op het moment dat je niet in staat bent om dit aan te tonen, kun je een boete verwachten. In feite zijn werkgeverslasten dus onlosmakelijk verbonden met de kostprijs en moeten ze daarom worden meegenomen bij het berekenen van deze prijs. Zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met betrekking tot de laatste veranderingen op het gebied van werkgeverslasten en pas je berekeningen hierop aan, zodat je altijd een nauwkeurig beeld hebt van je kostprijs en winst.

Op deze manier kun je de kostprijs berekenen

Nu je meer informatie hebt ontvangen over hoe je een kostenprijs kunt berekenen, wil je natuurlijk ook concreet weten op welke manier je dat doet. Vandaar dat wij bij Payingit een handig stappenplan voor je hebben opgesteld. Hieronder lees je in 8 korte en overzichtelijke stappen op welke manier je de kostprijs het beste kunt berekenen:

Stap 1: Verzamel alle noodzakelijke informatie

Voordat je de kostprijs kunt berekenen, moet je alle informatie bij elkaar verzamelen die je nodig hebt. Dit omvat de kosten van grondstoffen, arbeid, vervoer, verkoopkosten en eventuele overheadkosten. Zorg ervoor dat deze informatie up-to-date is en houd rekening met eventuele wijzigingen in de kosten.

Stap 2: Bepaal de kosten van grondstoffen

Bereken de kosten van alle grondstoffen die je nodig hebt voor het produceren van het product of de dienst. Dit gaat om de kosten van de raw-materials, verpakkingen etc. Zorg ervoor dat deze kosten realistisch zijn en houdt rekening met eventuele variaties.

Stap 3: Bereken de arbeidskosten

Bereken de kosten voor arbeid die nodig is om het product of de dienst te produceren. Dit bestaat uit salarissen, sociale verzekeringen en eventuele overige arbeidskosten.

Stap 4: Bepaal de vervoerskosten

Bereken de kosten voor vervoer van grondstoffen naar de productielocatie en het vervoer van het product of de dienst naar de eindbestemming. Dit gaat over de kosten voor brandstof, onderhoud en mogelijke verzekeringen.

Stap 5: Bereken de verkoopkosten

Bereken de kosten die nodig zijn om het product of de dienst aan de man te brengen. Dit omvat de kosten voor marketing, verkoop en distributie.

Stap 6: Voeg overheadkosten toe

Bereken de overheadkosten, zoals kantoorruimte, apparatuur, verzekeringen en belastingen. Deze kosten moeten ook in de berekening worden opgenomen.

Stap 7: Voeg alle kosten samen

Voeg alle kosten die je hebt berekend samen en bepaal de totale kostprijs.

Stap 8: Vergelijk met de verkoopprijs

Vergelijk de kostprijs met de verkoopprijs en bepaal of je product of dienst winstgevend is. Als de verkoopprijs lager is dan de kostprijs, overweeg dan of er manieren zijn om de kosten te verlagen of de verkoopprijs te verhogen.

Door deze stappen te volgen, kun je een nauwkeurige berekening maken van de kostprijs van je product of dienst. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de kostprijs nog steeds realistisch is en aanpassingen door te voeren als dat nodig blijft. Zo voorkom je dat je een dief wordt in je eigen portemonnee.

Welke voordelen zitten er aan een gunstige kostprijs?

Een gunstige kostprijs is van groot belang voor het succes van elk bedrijf. Het is een belangrijke factor om te bepalen of een product of dienst op een winstgevende manier aangeboden kan worden. Maar voordelen van een gunstige kostprijs gaan verder dan alleen het bepalen van de winstgevendheid.

Een lage kostprijs geeft bedrijven de mogelijkheid om concurrerender te zijn en zich te onderscheiden van de concurrentie. Bedrijven kunnen producten of diensten aanbieden tegen lagere prijzen, waardoor ze aantrekkelijker worden voor klanten. Hierdoor vergroten ze hun marktaandeel en trekken ze meer klanten aan. Bovendien biedt een gunstige kostprijs bedrijven de mogelijkheid om te investeren in groei en verbetering. Door de kosten laag te houden, kun je meer middelen beschikbaar stellen om in nieuwe producten en diensten te investeren, je verkoopkanalen te verbeteren of je productieproces te optimaliseren.

Een goede kostprijs berekenen is van groot belang. Het biedt namelijk inzicht in de kosten van het aanbieden van producten of diensten, waardoor je gegronde beslissingen kunt nemen over de prijszetting en belangrijke investeringen. Het betekent ook dat bedrijven beter voorbereid zijn op veranderingen in de markt en in staat zijn om snel op deze veranderingen te reageren.

Informeer bij Payingit om een kostprijs voor je te berekenen

Ons team heeft jarenlang ervaring met allerlei facetten die bij werkgeverschap om de hoek komen kijken. Je kunt ons daarom ook om advies vragen op het moment dat jij je kostprijs wil berekenen. Het is een fijn idee om een sparringpartner te hebben op het gebied van HR en werkgeverschap. Dit zorgt ervoor dat je volgens de Nederlandse wet- en regelgeving handelt en je business altijd up-to-date is. Je kunt contact met ons opnemen door ons een mail te sturen, op te bellen, een keer gezellig langs te komen op kantoor of door het contactformulier in te vullen. Wij beantwoorden de vragen die je hebt en bespreken graag met je welke mogelijkheden je bij ons hebt.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative