Home Blog Vakantiegeld en -dagen met een nul-urencontract

Vakantiegeld en -dagen met een nul-urencontract

Als flexwerker met een nul-urencontract is het van belang om te kijken naar de rechten die je hebt  met dit contract. Aan een nul-urencontract zijn net als bij andere contracten arbeidsrechten verbonden. Hierbij heb je recht op het opbouwen van vakantiegeld en -dagen. Middels onze blog leggen wij uit op welke manier je vakantiegeld en -dagen opbouwt als je werkt op basis van een nul-urencontract.

De opbouw van vakantiegeld en -dagen bij een nul-urencontract

Door uren te maken spaar je vakantiedagen op. Het komt er op neer dat hoe meer je werkt, hoe meer vakantiedagen je opbouwt. Tijdens vakantiedagen wordt je gewoon doorbetaald terwijl je niet aan het werk bent. Het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt kan verschillen per CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst). Zo hanteert de ene CAO bijvoorbeeld 24 vakantiedagen bij een werkweek van 40 uur en een andere 25 dagen.

Vakantiegeld wordt op een andere manier opgebouwd. Je vakantiegeld bedraagt in bijna alle gevallen 8% van het brutoloon. Dit percentage is alleen anders indien dit ook op een andere manier is aangegeven in je CAO. Meestal ontvang je het door jouw opgebouwde vakantiegeld elk jaar rond de maand mei.

Het komt ook vaak voor dat werknemers een all-in-uurloon ontvangen. Dit houdt in dat je het vakantiegeld maandelijks ontvangt bovenop je brutoloon. Je krijgt dan niet in één keer het vakantiegeld betaald, maar maandelijks in twaalf keer tijdens de uitbetaling van je maandsalaris. Wij raden aan om eerst duidelijke afspraken te maken over hoe je vakantiegeld en -dagen opgebouwd gaan worden, voordat je een nul-urencontract tekent.

Benieuwd hoeveel verlofdagen je hebt opgebouwd?

Het saldo van je verlofdagen is te vinden onderaan je loonstrook. Dit saldo staat onder je reserveringen. Hieronder vallen: je vakantiegeld, je wettelijk opgebouwde vakantiedagen en de extra verlofdagen waar je recht op hebt volgens je CAO. Houd er rekening mee dat het saldo van je reserveringen een bruto bedrag is. Over dit bedrag moet dus nog belasting betaald worden.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative