Vakantiekrachten: alles wat je moet weten!

Er is niets fijner dan een paar helpende handjes in de zomermaanden. Dit zijn relatief goedkope arbeidskrachten, perfect om de drukte van de zomermaanden op te vangen. Op deze manier kun je namelijk je eigen personeel op vakantie sturen en kunnen vakantiekrachten deze taken op zich nemen. Hierdoor verlies je geen momentum en kan je onderneming in deze drukke maanden open blijven. Hoewel je al vanaf je 13e levensjaar de arbeidsmarkt op mag, gelden er wel bepaalde regels aan het werk dat je op die leeftijd mag uitvoeren. Heeft jouw onderneming baat bij het inzetten van vakantiekrachten? Hieronder lees je meer!

Wetten en regelgeving rondom vakantiekrachten

Vakantiekrachten zijn vaak minderjarigen die in een paar maanden wat bij willen verdienen met een zomerbaantje. De wet splits deze groep in tweeën, kinderen (13, 14 & 15 jaar) en jongeren (16 & 17 jaar). Voor beide groepen gelden aparte arbeidsvoorwaarden, let hier dus goed op bij het sollicitatieproces!

Per leeftijdsgroep gelden de hierboven geplaatste arbeidsvoorwaarden. Per leeftijdsgroep gelden er andere regels rondom werkdagen, zondagen, rustperiodes, opeenvolgende werkdagen en maximaal aantal uren per week. Wil je meer weten over de voorwaarden, neem dan een kijkje op de website van Rijksoverheid.

Daarnaast heb je per leeftijdscategorie bepaalde regels omtrent welke vorm van arbeid wel of niet door die leeftijdscategorie mag worden uitgevoerd. Voor 13- en 14-jarigen geldt, dat zij eigenlijk alleen licht werk mogen uitvoeren. Denk hierbij aan vakken vullen, licht logistiek werk, recreatie of entertainment en seizoensgebonden werk in de kassen. De gouden regel is dat het werk geen nadelige gevolgen mag hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Daardoor is werken in de horeca of productie bijvoorbeeld niet toegestaan. Vanaf je 16e levensjaar mag je vrijwel alle werkzaamheden uitvoeren. Hierdoor voegen werkzaamheden zoals kassa draaien, een servicedesk bemannen en horeca werk zich bij de mogelijkheden.

Waar moet je op letten bij het sollicitatieproces?

Komt er iemand jonger dan 16 jaar oud bij je solliciteren? Dan dien je altijd een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in orde te maken, bijvoorbeeld alleen voor de maanden juni, juli en augustus van dat jaar. Sollicitanten onder de 16 jaar dienen schriftelijk of mondelinge toestemming te hebben van hun ouders/voogd of verzorger voor het aangaan van een arbeidsovereenkomst. In de praktijk is het ’t handigst als een van hen aanwezig zijn bij het sollicitatieproces. Is de sollicitant 16 jaar of ouder, dan heeft hij/zij geen toestemming nodig van een ouder/verzorger.

Hoe weet je hoeveel je minderjarige vakantiekrachten dient uit te betalen?

Het minimumjeugdloon ligt vastgelegd voor vakantiekrachten en jeugdige medewerkers tussen de 15 en 20 jaar oud. Er is dus geen minimumjeugdloon in de wet vastgelegd voor 13- en 14-jarigen. Je kunt hier als werkgever de bedragen voor de 15-jarigen voor als uitgangspunt gebruiken. Alle vakantiekrachten hebben ook nog eens recht op de opbouw van hun vakantiegeld, wat uit 8% van hun brutominimumloon bestaat. Je kunt er als werkgever voor kiezen om het vakantiegeld direct bij elke loonuitbetaling uit te betalen, of je laat het de vakantiekrachten opbouwen en keert het dan op een later moment in één keer aan hen uit.

Heb je vragen of wil je meer weten over de inzet van vakantiekrachten? Neem dan een kijkje op onze website!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak