Vijf tips om je nachtdienst door te komen

Vijf tips om je nachtdienst door te komen

Nog een maandje en dan vindt het Amsterdam Dance Event plaats. Tijdens dit event staat onze geliefde hoofdstad 5 dagen lang in het teken van dance muziek en stroomt de stad vol met DJ’s en fans. Maar niet iedereen heeft tijd om te feesten, want wie tapt anders jouw biertjes en brengt je veilig thuis? Veel bedrijven die werken met onze planning tool hebben medewerkers in dienst, die werken op deze onregelmatige tijden. Bijvoorbeeld in de beveiliging of de horeca. Daarom hebben wij een aantal tips voor iedereen die een nachtdienst werkt. Dit om deze zware diensten zo goed mogelijk door te komen.

Tip 1: Draag een zonnebril

En dan bedoelen we niet tijdens je werk, maar tijdens je rit naar huis. Het komt misschien niet meteen in je op, maar dit is het moment waar een zonnebril goed van pas komt. Door licht wordt de aanmaak van dopamine in je lichaam gestimuleerd, waardoor je energie krijgt. En dit is niet de bedoeling als je straks je bed in duikt. Dit geldt ook voor het daglicht in huis. Door het schemerig te maken in huis komt het hormoon melatonine in je lichaam vrij. Zo slaap je als een roosje.

Tip 2: Houd een powernap vlak voor je dienst

Een korte powernap vlak voor je nachtdienst helpt je om alerter te zijn tijdens je shift. Denk erom dat je tussen de 15 en 20 minuten of 90 en 120 minuten slaapt. Tijdens je slaap doorloop je verschillende fases, en op deze manier word je niet gewekt tijdens je diepe slaap. Vergeet voordat je gaat slapen niet je wekker te zetten!

Tip 3: Vermijd cafeïne

Het is verleidelijk, maar probeer de laatste uren van je nachtdienst geen koffie of andere cafeïne houdende drankjes te drinken. Het houdt je misschien wel wakker zodat je de nacht door kan komen, maar het zorgt er ook voor dat je wakker blijft wanneer je wilt gaan slapen.

Tip 4: Ga naar buiten

Het is belangrijk om je biologische klok weer een beetje gelijk te zetten nadat je hebt geslapen. Door een stukje buiten te gaan wandelen of iets anders in de buitenlucht te doen krijg je weer energie. Op deze manier pak je ook je dagelijkse portie daglicht. Probeer dus niet te lang in bed te blijven liggen!

Tip 5: Pas op met autorijden

Moet je nog een stuk naar huis rijden vanuit je nachtdienst? Houd er dan rekening mee dat je snel versuft achter het stuur. Zorg voor frisse lucht in de auto en zet de kachel niet te hoog. Je kunt beter een dikke trui aandoen als het koud is. Door de frisse lucht langs je gezicht blijf je wakker. Heb je het gevoel dat je indut? Rijd dan niet verder!

 

 

Heb jij nog tips?

Werk of heb jij in de nachtdienst gewerkt? Heb jij nog tips of ervaringen die je wilt delen? Reageer dan gerust op onze blog of social media. Vinden wij alleen maar leuk!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak