Wat is opvolgend werkgeverschap?
Denk je erover na om een medewerker in dienst te nemen en betekent dit dat je de opvolgend werkgever wordt? Dan is het belangrijk dat jij je eerst meer verdiept in de juridische gevolgen die hieraan verbonden zitten. In deze blog lees je wat opvolgend werkgeverschap inhoudt, waar je recht op hebt bij opvolgend werkgeverschap en waar je als werkgever zelf verantwoordelijk voor bent.
Wat houdt opvolgend werkgeverschap in?
Volgens de wet is er sprake van opvolgend werkgeverschap als een werknemer soortgelijke werkzaamheden bij een andere werkgever gaat uitvoeren. Om dit te verduidelijken, willen wij graag een voorbeeld schetsen. Denk maar aan een uitzendkracht, die na een aantal maanden via het uitzendbureau gewerkt te hebben, door de opdrachtgever wordt in dienst wordt genomen. De werkzaamheden blijven hetzelfde voor de werknemer, alleen zijn/haar werkgever is veranderd. Neem je de uitzendkracht in dienst, maar gaat deze persoon een andere functie vervullen of zullen de werkzaamheden van elkaar verschillen? Dan is er geen sprake van opvolgend werkgeverschap.
De criteria van opvolgend werkgeverschap
Voordat er sprake is van opvolgend werkgeverschap, dien je als werkgever aan bepaalde criteria te voldoen. Deze criteria zijn opgesteld door de Hoge Raad. De exacte criteria lees je hieronder terug:
– Er dient allereerst sprake te zijn van twee verschillende werkgevers;
– De nieuwe arbeidsovereenkomst van de werknemer dient dezelfde verantwoordelijkheden en vaardigheden van de werknemer te vereisen als het vorige arbeidscontract;
– De werkgever dient aan te geven dat de overgang van de werknemer zijn/haar initiatief is;
– Er is sprake van een overgang van de werknemer, werkzaamheden, activiteiten en/of klanten van de ene werkgever naar de opvolgend werkgever;
– Er is sprake van opvolgend werkgeverschap als er tussen de periode van de overgang minder dan 6 maanden heeft gezeten..
Eerder was er het criterium dat de opvolgend werkgever de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer van tevoren moest kunnen inzien. Dit criterium is nu geschrapt. Als opvolgend werkgever hoef je de werknemer persoonlijk niet te kennen. Verder hoef je ook niet op de hoogte te zijn van zijn/haar kwaliteiten, voordat je de werknemer in dienst neemt.
Waar heeft de medewerker recht op bij opvolgend werkgeverschap?
Wanneer je een medewerker in dienst neemt als opvolgend werkgever, moet je met een aantal mogelijke scenario’s rekening houden. De werknemer kan aanspraak maken op rechtsbescherming voor bepaalde arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan een situatie waarbij er een transitievergoeding wordt uitgekeerd. De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend door de gewerkte jaren van de werknemer bij elkaar op te tellen. Is er sprake van opvolgend werkgeverschap? Dan worden de jaren bij de ‘eerste’ werkgever ook meegenomen in de berekening.
Verder is het handig om rekening te houden of de werknemer snel aanspraak maakt op een contract voor onbepaalde tijd. Als hier sprake van is, mag er geen nieuwe proeftijd worden aangegaan. Ook kan de wettelijke opzegtermijn van het contract langer zijn.
Hoe zit het met de transitievergoeding en opvolgend werkgeverschap?
De transitievergoeding is sinds juli 2015 van kracht. Wanneer een werknemer recht heeft op een transitievergoeding, ontvangt hij/zij een compensatie voor ontslag en om de transitie naar een nieuwe baan makkelijker te maken. Wanneer er sprake is van een transitievergoeding en opvolgend werkgeverschap, zal de transitievergoeding hoger zijn dan wanneer er geen opvolgend werkgeverschap bij komt kijken. Dit komt doordat de hoogte van de transitievergoeding wordt berekend door de arbeidsduur van de werknemer. Bij opvolgend werkgeverschap, tellen alle gewerkte maanden of jaren bij een andere werkgever ook mee. Houd hier dus rekening mee wanneer je afscheid neemt van een werknemer waarbij sprake is van opvolgend werkgeverschap.
Geef je gehele administratie aan Payingit uit handen
Ben je ondernemer en heb je medewerkers in dienst? Dan kun jij je werkgeverschap aan Payingit uit handen geven. Dit zorgt ervoor dat je niet meer hoeft om te kijken naar alle administratie rondom jouw medewerkers. Hierdoor houd je meer tijd over om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent: ondernemen! Payingit verzorgt de arbeidscontracten, verwerkt de gewerkte uren van je medewerkers en betaalt de uren maandelijks, 4-wekelijks of wekelijks uit. Daarnaast nemen wij ook een aantal werkgeversrisico’s van je over. Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!