Wat kun je als ondernemer allemaal aftrekken van de belasting?
Ben je ondernemer en vraag jij je af op welke manier je minder belasting kunt betalen? Dan heb je de mogelijkheid om met fiscale regelingen en aftrekposten te werken. In deze blog lees je welke zaken je als ondernemer allemaal van de belasting kunt aftrekken. Je leest onder andere welke kosten aftrekbaar zijn en je zal zien dat je meer van de belasting kunt aftrekken dan je in eerste instantie denkt. Ben je benieuwd op welke manier je dit correct in je administratie verwerkt? Schakel dan vooral de hulp van een boekhouder in, zodat je geen onnodige fouten maakt tijdens je belastingaangifte.
Het is belangrijk dat je de juiste aftrekposten en fiscale regelingen voor jouw type rechtsvorm gebruikt. Een maatschap, eenmanszaak, VOF of commanditaire vennootschap wordt door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Wanneer je bedrijf één van deze rechtsvormen heeft, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ondernemersaftrek en mkb-vrijstelling. Alle andere regelingen zijn zowel voor ondernemers zoals hierboven genoemd én mensen met een bv geldig.
De kosten voor een bedrijfsruimte
Huur je een bedrijfsruimte of heb je bijvoorbeeld een kantoor of winkel gekocht? Dan kun je bepaalde kosten van je inkomstenbelasting aftrekken. Wanneer je een pand huurt, mag je alle kosten aftrekken. Is het pand je eigendom? Dan dien je aan te tonen of het pand privévermogen of ondernemingsvermogen is. Heb je een kantoor aan huis? Dan komt een deel van de kosten uit je privévermogen. Gebruik je het pand uitsluitend voor werk en woon je er bijvoorbeeld niet met je gezin? Dan kun je het pas tot het ondernemingsvermogen rekenen. Zorg ervoor dat je de juiste vorm voor de inkomstenbelasting kiest, want dit heeft uiteindelijk invloed op de aangifte die je doet.
Denk je erover na om een bedrijfspand te kopen? Dan is dit een investering die je voor je onderneming doet. Zoek daarom uit of je investeringsaftrek zou kunnen aanvragen.
Bedrijfskosten aftrekken
Kosten die je voor je onderneming maakt, wat dus zakelijke kosten zijn, kun je aftrekken van je belastingaangiften. Niet alle kosten kun je in één keer aftrekken, wanneer je bijvoorbeeld een auto voor de zaak koopt, dien je de kosten over meerdere jaren verspreid af te trekken. Maak je kosten die je zowel voor de zaak als je privéleven maakt, dan mag je alleen het zakelijke deel aftrekken. Zelfs studiekosten die je maakt om je kennis voor de onderneming up to date te houden, kun je in de inkomstenbelasting aftrekken als bedrijfskosten. Je dient de kosten om je kennis op peil te houden wel als privé-aftrekpost op te geven.
Wil je ervoor zorgen dat je administratie op de juiste manier verwerkt wordt. Laat dit dan vooral aan een professional over. Het is zonde om onnodige foutjes te maken, waardoor je een naheffing of erger nog, een boete zou kunnen ontvangen van de Belastingdienst. Wil jij je administratie uit handen geven? Dan ben je bij Payingit aan het juiste adres! Wij helpen je graag om je administratie op orde te houden, zodat je zonder zorgen je bedrijf kunt leiden.
Fiscaal gezien gunstig investeren
Wanneer je ondernemer bent, kun je sommige investeringen fiscaal aftrekken, wat gunstig voor je uitpakt! De regelingen gelden alleen als je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien of wanneer je door de vennootschapsbelasting als nv of bv wordt gezien. Er zijn verschillende type regelingen voor bepaalde fiscaal gunstige investeringen. Voorbeelden hiervan zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je kunt van deze regeling gebruik maken als je in een heel boekjaar maximaal €2400 euro hebt geïnvesteerd, waarbij ieder bedrijfsmiddel minimaal €450 euro heeft gekost. De energie-investeringsaftrek kun je gebruiken als je hebt geïnvesteerd in energiebesparende bedrijfsmiddelen.
Je hebt ook nog de keuze uit de milieu-investeringsaftrek. Deze regeling kun je toepassen op het moment dat je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeert. Als laatste zou je nog gebruik kunnen maken van de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Met deze regeling zorg je ervoor dat je zelf kiest op welke manier je milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen afschrijft.
Bepaalde kosten voor een zakelijke auto
Wanneer je een auto nodig hebt voor je onderneming, kun je uit twee mogelijkheden kiezen. Je zou een auto op de zaak kunnen kopen of je zou je huidige auto voor privédoeleinden ook zakelijk kunnen gebruiken. Wanneer je de auto zakelijk gebruikt, heeft dit invloed op je inkomstenbelasting en btw. Vind je het lastig om de auto zakelijk op de juiste manier in je administratie te verwerken? Kies er dan voor om een expert in te schakelen die je hierbij helpt.
Je kunt de margeregeling toepassen
Wist je dat je de margeregeling mag inzetten als je in gebruikte goederen handelt? De goederen dienen dan wel zonder btw door je te zijn ingekocht. De btw op jouw facturen bereken je niet over de gebruikte goederen, kunst, antiek of verzamelobjecten. Je betaalt dit over het verschil tussen de inkoop- en uiteindelijke verkoopprijs. Dit verschil wordt ook wel de winstmarge genoemd. De winstmarge is positief als je het product met winst verkoopt en negatief als je het met verlies doorverkoopt. Wanneer je een negatieve winstmarge hebt, betaal je geen btw, maar kun je ook geen btw terugvragen bij de Belastingdienst.
Huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget
Kom je als zelfstandig ondernemer niet boven de vermogens- of inkomensgrens heen? Dan heb je net zoals personen in loondienst recht op bepaalde toeslagen. Wanneer je voor jezelf werkt, fluctueert je inkomen sneller dan wanneer je in loondienst aan de slag gaat. De ene maand kun je veel meer geld verdienen dan de andere maand. Houd daarom je gemiddelde jaarinkomen in de gaten als je toeslagen aanvraagt. Je kunt online berekenen voor welke toeslagen je in aanmerking komt. Denk in ieder geval aan zorg-, huur-, of kinderopvangtoeslag en een kindgebonden budget.
Kwijtschelding belasting gemeente en waterschap
Kom je in de situatie dat je de belasting voor de gemeente en het waterschap niet kunt betalen? Dan zou je voor jezelf kunnen nagaan of je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke of volledige kwijtschelding. Voordat je dit kunt aanvragen, dien je aan te tonen dat je een kleine zzp’er bent, je geen eigen vermogen hebt en je ook een lage betalingscapaciteit hebt. Informeer bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.