Home Blog Welke werkzaamheden mogen minderjarigen uitvoeren?

Welke werkzaamheden mogen minderjarigen uitvoeren?

De meeste werkgevers werken met medewerkers van verschillende leeftijden. Zo zijn ouderen vaak goed voor de expertise en ervaring die ze hebben, en zorgen jongeren op hun beurt voor een frisse blik binnen je bedrijf. Vooral in de weekenden en tijdens vakanties worden veel jongeren (tijdelijk) ingehuurd. Wel gelden er in Nederland strenge regels voor werknemers die jonger dan 18 zijn. Maar welke werkzaamheden mogen minderjarigen eigenlijk uitvoeren als je deze in dienst hebt?

Verschillende leeftijdscategorieën

De Nederlandse overheid heeft regels ingevoerd die moeten voorkomen dat jongeren zwaar of gevaarlijk werk doen. Ook moeten jongeren naar school tot hun 18e, of tot zij een mbo-2, havo, of vwo diploma hebben. Het komt erop neer dat hoe ouder een werknemer is, hoe meer werkzaamheden hij of zij mag uitvoeren. Om dit te kunnen reguleren heeft de Nederlandse overheid jongeren in 4 verschillende categorieën opgedeeld.

#1 13-14 jaar

In de categorie van 13 tot en met 14 jarigen geldt dat er in bijna alle gevallen een volwassene aanwezig moet zijn als er werk of een klusje uitgevoerd moet worden. De werkzaamheden die 13 en 14-jarigen mogen uitvoeren zijn:

  • Klusjes rond het huis en in de buurt (denk aan heitje voor een karweitje).
  • Helpen met lichte en niet-industriële werkzaamheden.
  • Meehelpen in de winkel van hun ouders.

Alle genoemde werkzaamheden en klusjes mogen alleen gedaan worden op dagen waarop geen school is. Tenslotte mogen werknemers in deze leeftijdscategorie ook een maatschappelijke stage volgen als hier onderling goede afspraken over gemaakt zijn.

#2 15 jaar

Personen van 15 jaar mogen in een winkel werken waar zij werkzaamheden uitvoeren zoals vakkenvullen of klanten helpen met het inpakken van producten. Ook mogen zij groenten en fruit plukken, kranten bezorgen, werken in de recreatie, óf in de horeca. Een persoon van 15 jaar mag niet werken in een horecagelegenheid waar alcohol wordt geschonken.

 #3 16-17 jaar

Heb je werknemers van 16 of 17 jaar in dienst? Dan mogen zij bijna alle werkzaamheden verrichten. Dit mag geen werk waarbij hij of zij in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Ook mogen de werkzaamheden de medewerkers niet belemmeren om naar school te gaan.

#4 18 jaar of ouder

Als je 18 jaar of ouder bent mag je in principe alle werkzaamheden uitvoeren. Wel gelden er algemene regels die in de Arbowet staan.

Wat is jouw ervaring?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met het werken met jongeren. Laat weten hoe jij minderjarigen inzet in je onderneming. Dit kun je doen door te reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative