Home Blog De Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI)

De Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI)

Heb je onze blog over de inlenersbeloning gelezen? Hierin beschreven wij dat de inlenersbeloning is opgenomen in de Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs. Om het makkelijker te maken: de WAADI. Deze wet gaat uitbuiting van arbeidskrachten tegen. Maar voor wie geldt de WAADI eigenlijk?

Voor wie is de WAADI?

De WAADI heeft als Wet alleen directe invloed op organisaties die personeel beschikbaar stellen. Dit zijn organisaties zoals uitzendbureaus, payrollbedrijven en uitleenbureaus. Om te bepalen of jouw organisatie rekening dient te houden met de WAADI, zijn 3 punten van belang:

  1. Je bedrijf ‘leent’ personeel uit aan een andere organisatie;
  2. Je krijgt hier een vergoeding voor van de andere inlenende partij;
  3. De arbeidskrachten die ‘uitgeleend’ zijn, staan onder toezicht en leiding van de organisatie aan wie hij of zij ter beschikking is gesteld.

Voldoet jouw organisatie aan bovenstaande punten? Dan dien je actie te ondernemen door je bedrijfsactiviteiten door te geven aan de Kamer van Koophandel.

Wat zijn de regels?

Stel je valt als ondernemer onder deze wet, waar moet je je dan aan houden? In onderstaand overzicht zie je de vijf belangrijkste regels van de WAADI onderverdeeld in wat juist wel en wat juist niet mag.

Wat te doen bij onduidelijkheid?

Twijfel je of je onder de WAADI valt bij het beschikking stellen van je arbeidskrachten? Dan raadt de KvK alsnog aan om te registreren dat je arbeidskrachten uitleent, uitzend of op de payroll hebt staan. Op deze manier riskeer je geen hoge boete bij controle van Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Laat je certificeren!

Organisaties die bedrijfsmatig personeel uitlenen of op de payroll hebben staan, kunnen zich laten certificeren en het SNA (Stichting Normering Arbeid)-keurmerk krijgen. Het voordeel? Je bent dan als organisatie onder voorwaarden gevrijwaard van de inlenersaansprakelijkheid. Dit houdt in dat je niet meer aansprakelijk bent voor de betaling van achterstallige loonheffingen en omzetbelasting van de inlener aan wie je personeel ter beschikking stelt.

Wat als je als uitzender je backoffice uitbesteed?

Besluit je als uitzender om je backoffice uit te besteden aan een payrollbedrijf? Dan hoef je niet aan deze eis te voldoen, omdat de payroller het juridisch werkgeverschap uit handen neemt. Je backoffice beschikt dan dus over de juiste certificering en zo voldoe je automatisch aan deze eis.

Twijfel je alsnog?

Weet je niet zeker of je onder de WAADI valt en heb je advies nodig? Stel je vraag door te reageren via onze social media-kanalen of onder onze blogpost. Wij helpen je graag verder.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative