Zeven tips voor een betere concentratie op de werkvloer

Zeven tips voor een betere concentratie op de werkvloer

Ken je dat gevoel? Ben je net lekker aan het werk, begint je collega naast je ineens de top 40 mee te blèren, hangt een relatie aan de telefoon, of staat je collega opeens aan je bureau. Langdurig concentreren is niet altijd even makkelijk. Vaak zijn er veel stoorzenders die de concentratie verbreken. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou als werkgever, om ervoor te zorgen dat je werknemers zo geconcentreerd mogelijk aan het werk kunnen. En jij zelf natuurlijk ook.

1. Laat werknemers hun tijd zelf indelen

Niet iedereen is om half acht s’ochtends op z’n scherpst. Dit hoeft ook helemaal niet, want elk mens heeft op een ander moment op de dag een hoog energielevel. Waar de één piekt in de vroege ochtend, straalt de ander later op de dag. Hoe fijn is het voor je medewerkers, als zij kunnen werken op het moment dat zij op hun best zijn? Natuurlijk is dit niet bij elk bedrijf mogelijk, maar de tijden hoeven niet extreem af te wijken. Het kan al schelen als iemand een uurtje eerder of later begint.

2. Zorg voor een rustige omgeving

Niets zo vervelend als het mee kunnen genieten van een luid telefoongesprek, of geklets van collega’s. Zelfs de zachtste geluiden kunnen zorgen voor afleiding. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Daarom is een goed geïsoleerde werkplek van belang voor een goede concentratie.
Hierbij speelt de inrichting een belangrijke rol. Door veel werkplekken in een grote ruimte wordt het snel rumoerig. Probeer daarom de werkplekken zoveel mogelijk te verdelen in verschillende ruimtes. Is dit niet mogelijk? Door akoestische en visuele afscheidingen te gebruiken die geluid absorberen, wordt de akoestiek in de ruimte verbeterd.

3. Spoor een gezonde leefstijl aan

Door regelmatig te sporten zit je lekkerder in je vel, wordt je geheugen beter en kun je je beter focussen. Het aanmoedigen van sporten bij je medewerkers zorg je er dus indirect voor dat de productiviteit verhoogd wordt. Bovendien is de groep mensen die geregeld sport, meer tevreden met hun baan en zijn minder vaak ziek. Dit blijkt uit een onderzoek van Monsterboard.nl over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders.

 

Leuk weetje: Bij Payingit fietst het grootste deel van ons team elke dag naar werk. Ook pakken we de trap (Naar de vijfde verdieping) en hebben wij een voetbalteam. Op deze manier blijft iedereen fit!

4. Zorg dat de medewerkers zo min mogelijk gestoord worden

Het is misschien verleidelijk om voor een klein vraagje even langs te gaan bij een collega, maar dit kan iemand die net lekker zit te typen volledig uit zijn concentratie halen. Zorg er dus voor dat hier duidelijke afspraken over gemaakt worden. Spreek bijvoorbeeld af dat alle vragen via de mail gaan. Klinkt misschien kinderachtig, maar op deze manier kan iemand zelf bepalen wanneer zij antwoord geven. Natuurlijk geldt dit niet voor brandende zaken!

Bij ons op kantoor werken we met koptelefoons met noise cancelling. Dit betekent dat de omgevingsgeluiden die de koptelefoon opvangt, worden omgezet in tegengeluiden. Dit zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden zachter worden en dat wij gefocust blijven!

5. Vergader buiten de deur

Wist je dat een vergadering, tijdens een wandeling in de buitenlucht goed is voor het creatieve denkproces? Tijdens een wandeling word je minder geremd in je ideeën dan in bijvoorbeeld een vergaderzaal. Hetzelfde geldt voor externe vergaderruimtes. Door bijvoorbeeld een meeting te organiseren in een leuke lunchroom, zorg je ervoor dat mensen zich buiten hun vertrouwde omgeving bevinden. Hierdoor worden problemen creatiever opgelost.

6. Las herstelmomenten in

Uit onderzoek blijkt dat de concentratieboog van een mens, gemiddeld niet langer is dan 30 á 60 minuten. Zorg dus dat je werknemers om de zoveel tijd een paar minuten pauze inlassen. Zie dit niet als een moment waarin geen werk wordt verricht, maar een herstelmoment voor het brein. Een blokje om, of een wandeling naar het koffieapparaat draagt er al aan bij dat de concentratie hersteld wordt.

7. Leg je mobiel uit het zicht

Door het digitale tijdperk zijn wij 24 uur per dag bereikbaar. Even je Facebook bekijken, een appje versturen, iets liken of delen, oh wat zijn we snel afgeleid! Wist je dat je focus na zo’n onderbreking pas na 7 tot 15 minuten weer volledig terug is? Stop je mobiel in je tas of leg deze even omgekeerd. Op deze manier ben je een stuk productiever, en hoor je het wel als je gebeld wordt.

 

 

Heb jij nog tips?

Heb jij wel eens concentratieproblemen? Heb jij nog tips of ervaringen die je wilt delen? Reageer dan gerust op deze blog of social media. Vinden wij alleen maar leuk!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak