gezonde werkplek

5 manieren waarop je een gezonde werkplek creëert en stimuleert

Een gezonde werkomgeving zorgt ervoor dat je werknemers minder vaak ziek zijn, waardoor de productiviteit van je team toeneemt. Wanneer het ziekteverzuim slinkt, wordt ook het personeelsverloop kleiner. Hierdoor kun je teamleden die goed functioneren langer aanhouden en verminder je stress en overwerk voor het hele team. Een gezonde werkomgeving heeft tegenwoordig zelfs invloed op het bevorderen van een gezonde levensstijl van je team. In deze blog lees je welke 5 manieren je kunt inzetten om een gezonde werkplek voor je personeel te creëren en stimuleren.

1. Zorg voor een gezonde werkplek

Wanneer je werknemers parttime of fulltime werken, wordt de werkplek eigenlijk een soort tweede thuis voor ze. Dit komt doordat ze veel tijd op het werk doorbrengen. Vooral wanneer het team zittend werk verricht, is het belangrijk om hun fysieke en mentale gezondheid te stimuleren en op peil te houden. Dit kun je doen door ergonomische kantoormeubelen aan te schaffen. Een op maat verstelbare bureaustoel, een sta-zit bureau en een bureaufiets zorgen voor meer comfort en beweging gedurende de werkdag.

Verder dient de luchtkwaliteit in de werkomgeving in orde te zijn. Schadelijke stoffen hoeven niet altijd zichtbaar te zijn. Denk na over de verf, bekleding van meubels en een manier om de lucht in de werkomgeving te kunnen reinigen. Planten zorgen er ook voor dat de lucht gereinigd wordt. Met speciale meet apparatuur kan de luchtkwaliteit binnen gemeten worden. Deze mag volgens de Arbowet tussen de 5 tot 100 keer meer schadelijke stoffen bevatten dan de buitenlucht. Wanneer de luchtkwaliteit op de werkvloer in orde is worden allergieën voorkomen.

De juiste verlichting op de werkvloer kan een positieve invloed hebben op het humeur van je teamleden. Lichten met het LEED-keurmerk (Leadership in Energy and Environmental Design) zorgen voor minder vermoeide ogen bij je werknemers. Daglicht is gezond en verder kun je het beste voor dimmers op je verlichting kiezen, zodat je personeel zelf de juiste intensiteit kan instellen.

Onder een gezonde werkplek valt ook het mentale welzijn van de werknemers. De HR-afdeling is verantwoordelijk voor het creëren van een positieve bedrijfscultuur. HR kan de werknemers ondersteunen, stimuleren en transparant met het team communiceren om de verwachtingen van beide partijen te managen. Wanneer de werknemers het gevoel krijgen dat er naar hun ideeën en behoeftes geluisterd wordt, zal hun betrokkenheid en motivatie alleen maar toenemen. Wanneer de werknemers gemotiveerd zijn stijgt de productiviteit en kunnen verschillende teams een beter bedrijfsresultaat genereren.

Harvard Business Review heeft onderzoek gedaan naar tevreden en gemotiveerde werknemers en kwam erachter dat deze groep werknemers 32% productiever is, dan werknemers die mentaal niet uitgedaagd worden op het werk.

2. Zorg voor een schone en veilige werkplek

Werken je medewerkers met gevaarlijke stoffen of apparatuur? Kies dan voor duidelijke regels en processen om dit in goede banen te leiden. De veiligheid van je werknemers staat altijd voorop. Je dient je onderneming te verzekeren tegen schade wat je werknemers kunnen lijden. Veiligheid kun je garanderen door een opgeruimde werkplek te faciliteren. Op die manier kunnen je werknemers niet struikelen over losse kabels. Wordt er op een gladde vloer gewerkt? Kies dan voor matten. Hierdoor kunnen je werknemers niet uitglijden. Matten houden vuil tegen en zorgen ervoor dat de werkvloer schoon blijft.

Verder is het belangrijk om over het type schoonmaakmiddel dat je gebruikt na te denken. Kies voor milieu- en diervriendelijke schoonmaakmiddelen zonder gevaarlijke stoffen. Dit voorkomt dat de luchtkwaliteit op kantoor vervuild raakt. Voorkom schimmels in je kantoorpand. Wanneer je vochtige plafonds of muren hebt, kunnen er schimmels ontstaan. Houd luchtfilters, ventilatieroosters en afvoeren goed schoon om dit te voorkomen.

Om de veiligheid op kantoor te vergroten kan je ook denken in de vorm van vertrouwenspersonen. Wanneer je werknemer het thuis of op kantoor zwaar heeft, kan een gesprek met een vertrouwenspersoon voor een gevoel van opluchting zorgen. Houd in de gaten dat er geen pesterijen op werk voorkomen. Dit kan het mentale welzijn van je werknemers in gevaar brengen.

3. Kies voor een goede kantine op de gezonde werkplek

Gezond eten draagt bij aan een gezond leven. Wanneer je werknemers op het werk gezonde voeding krijgen aangeboden, kunnen zij hun afweersysteem verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je werknemers minder snel ziek worden en dat zij zich fitter en energieker voelen op de werkvloer én in hun privéleven. Staan er snackautomaten op kantoor? Kies er dan voor om gezonde snacks aan de apparaten toe te voegen. Snacks met weinig vet en zout zijn verantwoord. De toegang tot gratis vers fruit doet je werknemers ook goed. Fruit bevat geen geraffineerde suikers en is een gezond tussendoortje.

4. Onderneem actie als de griep op kantoor heerst

Vooral in kleine kantoren of teams kan de griep voor problemen zorgen. Als één van de werknemers grieperig is, kan hij/zij de rest al snel aansteken. Als meerdere werknemers ziek zijn, blijft er werk liggen en keldert de productiviteit omlaag. Met de volgende tips voorkom je dat een groot deel van je werknemers tegelijk last krijgt van een griep of vervelende verkoudheid. Bacillen worden overgedragen door het aanraken van oppervlakten zoals deurklinken, kopieermachines, telefoons, trapleuningen en bureaus. Vandaar dat het belangrijk is om alle oppervlakten op de werkvloer goed schoon te houden. Merk je dat meerdere personeelsleden last hebben van de griep? Vraag de rest van het team dan om hun handen goed te blijven wassen.

5. Kies voor moderne technieken

Wanneer je griepgolven op kantoor wil vermijden in de toekomst, kun je er het beste voor kiezen om je werknemers zo nu en dan vanuit huis te laten werken. Wanneer je werknemers thuis werken, kunnen zij collega’s in ieder geval niet meer aansteken. Verder kan thuiswerken ook een goede oplossing zijn als je werknemer te ziek is om naar het werk te komen, maar aangeeft thuis wel kleine taken te kunnen volbrengen. Om je werknemers thuis te laten werken, dien je een complete werkplek aan huis te faciliteren. Geef je teamlid een computer of laptop mee. Werken er oudere werknemers op je kantoor, probeer hen dan te laten inzien hoe belangrijk het nemen van de jaarlijkse griepprik is. Vaccinaties helpen je personeelsleden om beter tegen ziekte bestand te zijn.

 

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak