5 tips voor een succesvol cv
In 10 seconden overtuigen door de juiste benadering van een vacature met een succesvol cv.
Kort, heel kort is de tijd die je krijgt om een eerste indruk te maken. Tien seconden krijg je om jezelf te profileren als een goede kandidaat voor de functie waarop je solliciteert. En dat betekent dat je cv niet alleen sterk en overtuigend moet zijn, maar ook helder en to-the-point. In één oogwenk moet duidelijk zijn dat jouw profiel voldoet aan de gestelde eisen in de vacature. En dat kan bij elke vacature anders zijn.
Op internet zijn tal van tips te vinden over wat je in je cv zet en hoe je een succesvol cv maakt. Ze zijn vaak heel praktisch en de meesten makkelijk toe te passen. Maar wil je echt indruk maken met je cv, dan moet je teruggaan naar de basis. En dan komen deze tips goed van pas. Begin met een schone lei en start met tip 1.
Hoe maak je een succesvol cv?
Tip 1: Scan de vacature
Misschien onverwacht als eerste tip bij het opstellen van je cv, maar o zo belangrijk. Want waar draait het om bij de vacature? Welke zaken geef je extra aandacht en welke minder? Dat is voor elke vacature verschillend. En dat is nou net het lastige bij het schrijven van een succesvol cv. Daarom zul je, voordat je aan je cv begint, goed de vacaturetekst moeten lezen. Lees hem met al je aandacht en zet de belangrijkste woorden of eisen in een apart document of schrijf ze op. Door deze stap aandachtig uit te voeren haal je veel informatie uit de vacaturetekst wat je helpt om een doelgericht en succesvol cv te schrijven.
Ook al solliciteer je op meerdere functies, wat meestal het geval is, het loont echt om elke keer weer met deze stap te starten en je cv aan te passen aan de functie waarop je solliciteert.
Is de vacaturetekst heel kort of weinigzeggend, google dan eens naar een vergelijkbare of bel de werkgever op voor meer informatie. Hoe beter je weet waar het in deze functie om draait, hoe gerichter je je cv kunt inrichten en je kennis en ervaring kunt verwoorden.
Tip 2: Schrijf doelgericht
Werkgevers nemen niemand aan louter op basis van een cv. Voordat je een baan aangeboden krijgt is er altijd nog wel een ander selectiemoment geweest. Jouw voornaamste doel bij het maken van je cv is om een stap verder te komen in het selectieproces en vaak is dat een eerste sollicitatie- of kennismakingsgesprek. Jouw tweede doel is om vervolgens met de inhoud van je cv de recruiter of werkgever te overtuigen en nieuwsgierig te maken naar de rest van je verhaal. En dat doe je door, op basis van de vacaturetekst (daar is ie weer), te presenteren welke specifieke, relevante kennis en ervaring jij meeneemt. Werk dit vervolgens zo concreet mogelijk uit met heldere resultaten. Resultaten zijn belangrijk om toe te voegen. Solliciteer je op een commerciële functie, geef dan bijvoorbeeld de groeipercentages weer waarmee jij het klantenbestand of de omzet hebt laten groeien. Dit zijn bewijzen van jouw kunnen. En deze concrete bewijzen zeggen meer dan alleen een beschrijving van je taken.
Tip 3: Etaleer jouw skills
Jouw ‘hard skills’, zoals kennis en ervaring, zijn de randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor de functie. Jouw ‘soft skills’ bepalen uiteindelijk of je de baan krijgt of niet. Wij mensen zijn sociale wezens, de meesten van ons werken graag met andere mensen samen en het liefst met collega’s waar we het goed mee kunnen vinden. En soms vraagt een functie in de ene omgeving om hele andere soft skills dan in de andere. Dan kan het maar beter meteen duidelijk zijn welk vlees jij in de kuip te bieden hebt. Hoe beter jij dit verwoordt, hoe meer dit de selectie ten goede komt. Verwerk dit in je samenvatting op LinkedIn en in je profielschets op je cv.
Tip 4: Kies een strakke vormgeving
Het oog wil ook wat en zeker het recruiters oog. Want dat oog is na een dag cv’s scannen behoorlijk vermoeid. Zeker als je bedenkt dat ten eerste de meeste cv’s nog steeds uitblinken in flinke lappen tekst en ten tweede, veel recruiters soms wel 100 cv’s of meer per dag beoordelen. Een strakke vormgeving verhoogt voor jou de kans dat een recruiter in die 10 seconden die hij of zij per kandidaat besteedt, meer relevante informatie uit jouw cv haalt dan uit een cv waar minder aandacht is besteed aan de vormgeving. En wat houdt een strakke vormgeving dan in? Dat is in ieder geval een vormgeving met veel witregels, opsommingen en korte zinnen.
Tip 5: Schrap
Bij tip 4 kwam het al aan bod, de grote lappen tekst in cv’s. En die lappen tekst maken een cv niet beter leesbaar en het verhaal vaak niet sterker. Een stevig profiel zet zichzelf kort en kernachtig neer. Dus pak die vacaturetekst er nog eens bij, leg je aangepaste cv ernaast en beoordeel: staat alles erin, is de match duidelijk en kun je binnen 10 seconden hier een oordeel over vormen? Nee? Schrap dan en pas aan. Laat alles wat overbodig is achterwege zodat er focus komt op dat wat er toe doet. Het klinkt zo simpel als tip, maar schrappen kan het verschil maken tussen een uitnodiging en een afwijzing.
En vooruit, stiekem toch nog tip 6: check de spelling. Vertrouw niet blindelings op de computer. Mijn tekstverwerkingsprogramma verandert soms op eigen initiatief woorden in woorden met een totaal andere betekenis. Goed gespeld, dat wel. En dat kun je bij een sollicitatie niet gebruiken. Dus, check op spelfouten en op grammatica. Zonde als je cv hierdoor terzijde wordt geschoven.
De Sollicitatie Experts
Vijf praktische tips zijn het, maar soms blijkt het goed toepassen in de praktijk toch een stuk lastiger. Met als resultaat dat je cv een goed overzicht geeft van je werkervaring, opleidingen en overige interessante zaken, maar net die overtuigingskracht mist die nodig is voor een uitnodiging voor een gesprek. En dat is jammer. Twijfel je of vind je het fijn dat voor de bekende puntjes op de i iemand met verstand van zaken er toch nog even naar kijkt? Neem dan contact op met Eveline Pernoud van of ga naar de website van De Sollicitatie Experts.