Home Blog De FNV wenst minder flexwerk, is dit verstandig!?
De FNV wenst minder flexwerk, is dit verstandig!?

De FNV wenst minder flexwerk, is dit verstandig!?

FNV-voorzitter Han Busker gaf recentelijk in een interview aan minder flexwerk in Nederland te wensen. Gebeurt dit niet? Dan dreigt de FNV met protestacties te komen. Reden hiervoor is dat de vakbond de groeiende flexibilisering van de arbeidsmarkt wil tegengaan. Dit willen ze doen door te pleiten voor regelgevingen die het duurder maken om flexkrachten aan te nemen. Wij vroegen ons af of dit wel goed is voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Want is de arbeidsmarkt niet juist toe aan verandering?

Veranderingen in de arbeidsmarkt

Hugo-Jan Ruts, uitgever van kennisplatform ZiPconomy, is het niet eens met hoe de FNV over de flexibilisering denkt. Enerzijds snapt Ruts de zorgen wel, maar hij geeft ook aan de houding van de bond wel erg traditioneel te vinden. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat minder dan 1 op de 10 ZZP’ers liever een vaste baan heeft. De ruime meerderheid is dus tevreden met de flexibiliteit die ze hebben. Ook blijkt dat jongeren het tegenwoordig prima vinden om te werken op basis van een flexibel arbeidscontract. Tenslotte geeft Ruts aan dat de veranderende economie ook een bijdrage levert aan de behoefte aan veranderingen op de arbeidsmarkt. Punten als globalisering, robotisering, technologie en kunstmatige intelligentie worden genoemd als factoren die deze veranderingen bewerkstelligen.

Kortom: de arbeidsmarkt verandert en dit maakt de toekomst vrij onvoorspelbaar. Volgens Ruts is hier maar één antwoord op, namelijk flexibilisering. Niet per sé door meer flexcontracten te bieden, maar in de vorm van flexibele organisaties en flexibelere houdingen van werknemers.

Jongeren en hoger opgeleiden over het algemeen positiever over flexwerk

Eind juni publiceerden we een blog over een onderzoek waaruit blijkt dat hoger opgeleiden over het algemeen positief zijn over flexcontracten. Zij vinden de toename in flexwerk namelijk goed voor de werkgelegenheid in Nederland. Ook vindt de helft van jongeren in de leeftijdscategorie 18-29 jaar de groei in flexwerk goed voor het bedrijfsleven. In de categorie 30-44 jaar is 42% positief over flexwerk. In de categorie van 45-59 jarigen deelt maar liefst 37% deze mening. Aanzienlijk minder dan de jongere leeftijdscategorieën dus.

Wat is jouw mening!?

Uit bovengenoemde resultaten kunnen we opmaken dat de meningen over flexwerk verdeeld zijn. Zo vindt de FNV het maar niets, maar zijn jongeren en hoger opgeleiden wél positief. Hierdoor zijn wij benieuwd naar de meningen van onze lezers. Deel je mening door te reageren onder de blogpost op onze website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative