Home Blog De opkomst van freelancers

De opkomst van freelancers

Vandaag de dag hoor je in het werkveld niets anders dan zzp’ers, freelancers en uitzendkrachten. Payingit zocht uit hoe het komt dat er steeds meer freelancers verschijnen. Hiervoor hebben we het begrip freelancer onder de loep genomen, wat de voordelen ervan zijn voor de freelancer zelf, maar ook voor de ondernemers die ze inschakelen. We bekijken op welke manieren er over het uurtarief onderhandeld kan worden en wanneer het interessant kan zijn om een freelancer in te huren.

Wat verstaan we onder een freelancer?

Een freelancer is een persoon die zonder vast dienstverband werkt op de arbeidsmarkt. Freelancers vallen onder één categorie met de zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Het zijn dus werknemers die op projectbasis werken voor andere ondernemingen. Zonder een aanmeldingen bij de Kamer van Koophandel mag je officieel geen freelance werkzaamheden verrichten. Wanneer je freelancer bent, ben je ondernemer en dien je je te houden aan de verplichtingen die hierbij komen kijken zoals bijvoorbeeld het aangeven van je inkomstenbelasting. Een freelancer is niet verplicht om zich aan één onderneming te koppelen en kan zelf bepalen met hoeveel opdrachtgevers hij/zij in zee gaat.

Waarom werken er tegenwoordig veel mensen als freelancer?

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière als freelancer, mede omdat het steeds makkelijker wordt om voldoende opdrachten binnen te slepen. Vandaag de dag zie je dat er steeds meer onderneming opgericht worden ter ondersteuning van freelancers. Denk hierbij aan onlineplatforms voor opdrachten en projecten. Op deze platforms kunnen zowel opdrachtgevers als freelancers hun werk als vraag & aanbod presenteren.

Het is als freelancer van belang dat je met voldoende verschillende opdrachtgevers samenwerkt en dat je niet 70% van je uren bij één opdrachtgever maakt. Op dat moment is er namelijk sprake van schijnzelfstandigheid en kun je problemen krijgen met de belastingdienst. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Lees je dus goed in op de website van de belastingdienst en houd je aan de gestelde richtlijnen. Op deze manier weet je zeker dat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Wanneer is een freelancer interessant voor jou als ondernemer?

Het mooie aan werken met freelancers is de flexibiliteit en korte contractduur.
Een freelancer is vooral interessant op het moment dat je een aantal tijdelijke opdrachten hebt liggen waar je op dat moment geen werknemers voor hebt. Het is in dat geval niet rendabel om hier een extra medewerker voor aan te nemen. Freelancers werken vaak voor verschillende opdrachtgevers tegelijk en hebben daardoor meer ervaring opgedaan. Hierdoor kan jij een passende kandidaat uitzoeken voor jouw openstaande vacature.

Tegen welke problemen lopen freelancers in de praktijk aan?

Als freelancer ben je overgelaten aan je eigen wilskracht. Als jij geen tijd en energie hebt voor de werving van nieuwe opdrachten dan schiet jij jezelf in feite in de voet. Het is dus belangrijk dat je altijd op zoek blijft gaan naar nieuwe opdrachtgevers. Tot slot mis je als freelancer een aantal vanzelfsprekende zaken waar iemand in loondienst geen problemen mee heeft. Denk hierbij aan het zelf regelen van een pensioen, gebrek aan 13e maand en soms onregelmatige werktijden.

Op welke manier kun je over het uurtarief onderhandelen?

Voordat een freelancer aan het werk gaat is het belangrijk om het eens te worden over het uurtarief. Het kostenplaatje van een freelancer kan op het eerste gezicht heel hoog lijken, maar vergis je niet. De kosten voor een freelancer beperken zich tot de gestelde vergoeding in tegenstelling tot een medewerker in vaste dienst waarbij vaak een hoop onzichtbare kosten komen kijken. Dit wil niet zeggen dat een freelancer even duur is. Het kostenplaatje van een freelancer kan erom verschillen per klus afhankelijk van het vakgebied en de datum van oplevering.

Het is dus niet zo gek dat over de afgelopen jaren er steeds meer freelancers bij zijn gekomen, voor velen wegen de voordelen op tegen de nadelen. Wil jij weten wat Payingit voor jou kan betekenen neem dan een kijkje op onze website. Ga jij aan de slag als freelancer? Klik dan hier en lees verder!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative