De verschillen tussen payrollen en uitzenden, wat past bij jou?
Ben je op zoek naar flexibele werknemers en twijfel je of je een werknemer via een payrollbedrijf of uitzendbureau in dienst wil nemen? In deze blog krijg je meer informatie over de inlenersbeloning, de flexibiliteit die je kunt verwachten, wat je kunt doen als de werknemer ziek wordt en waar je over na dient te denken als je de payroll- of uitzendkracht zelf bij je in dienst wil nemen.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen payroll en uitzenden?
Hoewel payroll best veel op uitzenden lijkt, zitten er toch belangrijke verschillen tussen deze twee mogelijkheden. Wanneer je voor payroll kiest, kom je in een samenwerkingsdriehoek terecht. Het payrollbedrijf, jij als inlener en de werknemer die voor je komt werken communiceren met elkaar. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst bij het payrollbedrijf en jij leent de medewerker voor een bepaalde tijd in. Als je voor payroll kiest, ligt verantwoordelijkheid voor de werving en selectie van passend personeel bij jou. Het grote verschil met uitzenden is dat het uitzendbureau de werving en selectie van het personeel voor hun rekening neemt. Als inlener geef je bij hen aan naar wat voor type werknemer je op zoek bent. Zij zorgen voor de juiste werknemer en jij kunt de uitzendkracht vervolgens via een uitzendovereenkomst bij je laten werken. De werknemer werkt uit naam van het uitzendbureau en kan tegelijkertijd bij verschillende bedrijven aan de slag. Dit wordt ook wel non-exclusiviteit genoemd. Een payrollmedewerker is gedurende de periode van de flexibele arbeidsovereenkomst wel exclusief voor jou aan het werk.
Wat is een inlenersbeloning en waar bestaat dit uit?
De inlenersbeloning zorgt ervoor dat de uitzendkracht tenminste hetzelfde salaris verdient als de overige werknemers van het bedrijf aan wie hij/zij wordt uitgeleend. Het salaris wordt bepaald door de werkzaamheden die de uitzendkracht uitvoert. De inlenersbeloning ligt wettelijk vastgelegd binnen de cao voor uitzendkrachten. Hier worden in ieder geval de volgende punten tot gerekend:
– Arbeidsduurverkorting
– Periodeloon per loonschaal
– Initiële loonsverhoging
– Periodieken
– Vergoedingen zoals reiskosten
Bij payrolling wordt er vooral gekeken naar de geldende cao van het bedrijf of de branche waar de werknemer werkzaam zal zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de overige arbeidsvoorwaarden die voor het vaste personeel van de inlener gelden. Denk hierbij aan jubilea, toeslagen, vakanties en allerlei losse vergoedingen zoals de reiskosten.
Waarom is het administratief gezien interessant om voor een payroller te kiezen?
Naast het feit dat jij je personeels- en salarisadministratie bij een payrollbedrijf onder kunt brengen, kan de payroller nog veel meer taken voor je uit handen nemen. Wanneer je met een payroller samenwerkt, hoef jij je als ondernemer niet meer bezig te houden met arbeidscontracten, subsidieregelingen, cao- en personeelsvraagstukken en lastige juridische kwesties. Je kunt het payrollbedrijf het beste als je uitbesteedde HR-afdeling zien. Bij Payingit bestaat ons team uit ervaren werknemers die over alle kennis omtrent de Nederlandse wet- en regelgeving, cao’s en subsidieregelingen beschikken. Een aantal accountmanager komen zelf uit de uitzendbranche en weten dus heel goed waar jij tegenaan loopt. Vinden er wijzigingen plaats binnen de wet- en regelgeving, cao’s en subsidieregelingen? Dan zijn wij hier als eerste van op de hoogte. Wij voeren de wijzigingen door en brengen je op de hoogte van de nieuwe regels. Hierdoor zorgen wij er samen met jou voor dat je salaris- en personeelsadministratie altijd up-to-date is.
Wat kun je qua flexibiliteit bij payroll en uitzenden verwachten?
Ben je van plan om op de lange termijn een werknemer via een payroller of uitzender in te huren? Dan dien je rekening te houden met het aantal contracten dat je over een bepaalde periode kan en mag aanbieden. Payrollers werken met een ketenregeling, waardoor je een payrollmedewerker maximaal 3 contracten in 3 jaar tijd mag aanbieden. Wanneer je voor een uitzendkracht kiest, ben je flexibeler. De werknemer via een uitzendbureau kun je namelijk 5,5 jaar lang verschillende flexibele contracten aanbieden. Zorg dus dat je van tevoren weet hoe lang je de medewerker nodig zal hebben en hoeveel contracten je hem/haar wil bieden.
Wat nou als een werknemer ziek is en je te weinig personeel hebt?
Het kan altijd voorkomen dat je medewerker (langdurig) ziek wordt. Wanneer je met een payrollbedrijf samenwerkt, nemen zij het werkgeversrisico omtrent doorbetaling bij ziekte van je over. Echter regelt het payrollbedrijf geen vervangend personeel voor je. Hier dien je dus zelf achteraan te gaan. Wanneer de medewerker die via een uitzendbureau bij je werkzaam is ziek wordt, kun je het uitzendbureau voor een vervanger vragen. Dit is een groot voordeel aangezien je op die manier geen personeelstekort hebt en het werk altijd door kan blijven gaan.
Kort samengevat: wanneer kies je voor payroll en wanneer voor uitzenden?
Nu je meerdere voordelen voor beide varianten hebt doorgelezen, is het tijd om de belangrijkste factoren tegen elkaar af te strepen. Als ondernemer kies je voor payroll op het moment dat je 100% van je administratief wil uitbesteden. Ze zorgen dan ook voor de verloningen en een deel van de werkgeversrisico’s. Houd daarbij wel rekening met de ketenregeling, want dit zorgt ervoor dat je maximaal drie contracten in drie jaar kunt aanbieden. Je kunt beter voor de samenwerking met een uitzendbureau kiezen als je de werving & selectie van nieuw personeel uit handen wil geven. Daarnaast kun je via een uitzendbureau flexibelere contracten aanbieden, namelijk meerdere tijdelijke contracten over een periode van 5,5 jaar. Verder zorgt het uitzendbureau ook voor de verloning van het uitzendpersoneel en nemen zij een deel van werkgeversrisico’s op zich.
Kun je de werknemers die je via payroll of een uitzendbureau bij je laat werken in dienst nemen?
Ben je erg tevreden over een werknemer die je via een uitzendbureau of een payroller voor je laat werken? Dan kun je ervoor kiezen om de werknemer een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Houd er dan wel rekening mee dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap. Opvolgend werkgeverschap houdt in dat jij als werkgever een werknemer overneemt van een andere partij, terwijl hij/zij (soort)gelijke werkzaamheden bij je gaat verrichten. Daarbij ben je verplicht om de eerder gewerkte weken van de werknemer mee te nemen in het nieuwe contract. Dit kan invloed hebben op het type contract dat je aanbiedt. De kans is namelijk groot dat de werknemer direct of binnenkort in aanmerking komt voor een vast contract. Denk hier dus over na voordat je de werknemer in dienst neemt. Heb je ruimte voor een goed functionerende werknemer met een vast contract? Dan is er logischerwijs niets dat je tegenhoudt.
Waarom zou jij je diensten bij Payingit onderbrengen?
Wanneer je het juridisch werkgeverschap uitbesteed aan Payingit, houden wij alle veranderingen in wet- en regelgeving voor je in de gaten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over veranderingen in de cao’s en kun jij je volledig focussen op je core business. Jij alleen nog verantwoordelijk voor het aansturen van je werknemers, het maken van het werkrooster en het bepalen van de hoogte van hun brutolonen. Als je met ons samenwerkt, nemen wij bovendien een aantal werkgeversrisico’s bij je uit handen. Is je werknemer langdurig ziek? Dan zijn de ziektekosten voor onze rekening. Wil je weten wat wij precies voor je kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op!