Ondernemers in de detailhandel gefrustreerd door beleid arbeidscontracten

Detailhandel bang voor het bieden van vaste contracten

Ondernemers in de detailhandel bang voor het bieden van vaste contracten

Uit onderzoek van brancheorganisatie INretail blijkt dat ondernemers in de non-food detailhandel gefrustreerd raken door de wet- en regelgeving rondom het flexibel omgaan met personeel. De angst voor de risico’s die komen kijken bij het aanbieden van vaste contracten is de grootste oorzaak hiervan. Maar waarom zijn de detailhandelaren zo gefrustreerd? Wij waren benieuwd en zochten het uit.

De cijfers op een rijtje

Begin mei dit jaar publiceerde brancheorganisatie INretail het onderzoek. De resultaten zijn gebaseerd op 527 respondenten die allen werkgever zijn in de woon- en fashion-retail. 61% van de respondenten gaf aan werknemers in dienst te hebben met een aflopend contract. Vervolgens gaf 84% van de 61% aan zich weerhouden te voelen om personeel na twee jaar een vast contract aan te bieden. Dit terwijl 67% van het totaal aangeeft extra personeel te kunnen gebruiken. Dit belemmerd de doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten en het remt het aannemen van nieuwe medewerkers.

 

Bron: INretail

 

Waarom zijn werkgevers terughoudend!?

Dus ondanks dat de meerderheid aangeeft het personeel wel nodig te hebben, bieden zij de werknemers toch geen vast contract. Maar waarom niet? De voornaamste reden is de ontslagprocedure bij vaste contracten. De top 4 wordt aangevuld door:

  • De transitievergoeding;
  • Re-integratiekosten bij ziekte;
  • Het doorbetalen van het salaris bij ziekte van werknemers.

Verschil tussen vast en flex

Eerder schreven we al over de extremen van de Nederlandse arbeidsmarkt. De verhoudingen tussen vaste en flexibele arbeidscontracten blijven na invoer van de WWZ alleen maar groter worden. Doordat de financiële risico’s voor ondernemers sterk gegroeid zijn bij het aannemen van vast personeel, wordt het aannemen hiervan steeds minder interessant. Daar tegenover zijn mensen met een flexibel arbeidscontract relatief slecht beschermd tegen een eventueel ontslag.

Jouw mening!?

Wij zijn benieuwd naar wat jij vindt van het onderzoeksresultaat. Komt het als een verrassing? Of had je deze uitkomst wel verwacht? Laat het weten door te reageren onder onze blogpost op de site, of door te reageren op één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak