Home Blog Een goede motivatiebrief schrijven: 6 tips!

Een goede motivatiebrief schrijven: 6 tips!

Een goede motivatiebrief schrijven: 6 tips!

De economie trekt weer aan in ons kikkerlandje met als gevolg dat het aantal openstaande vacatures toeneemt. Is het eindelijk gelukt om een geschikte vacature te vinden? Dan moet je 9 van de 10 keer je CV en een motivatiebrief aanleveren. Veel mensen zijn van mening dat dit zo is gedaan, maar het schrijven van een juiste motivatiebrief vergt toch echt een goede voorbereiding. Het doel van je motivatiebrief is om te vertellen wie je bent, wat je kan, waarom je dit wil, wat je wil bereiken en tenslotte hoe je dit wil doen. Het belangrijkste om naar voren te laten komen is wat jij kan toevoegen. Kortom; wat maakt jou uniek? Aan de hand van 6 tips, help ik je bij het schrijven van een goede brief.

 

 

Tip 1: Maak gelijk duidelijk waarom je de brief schrijft

Je scoort punten als je vanaf het begin duidelijk maakt waarom je schrijft. Geef daarom dus in de eerste alinea direct aan wat de reden van je brief is. Hierin kan je laten weten dat je solliciteert naar een functie, een stageplek, of dat je een plek binnen een opleidingsinstituut wilt. Doe dit in directe taal en geef aan wat je wil en waarom.

Tip 2: Zorg voor een persoonlijk tintje

Wat onderscheidt jou van de rest? Wat zijn jouw kenmerken en waarom pas jij het beste bij deze positie? Naast de positie is het ook belangrijk om naar voren te laten komen waarom je bij het bedrijf of product past. Kortom, maak je brief persoonlijk. Welke eigenschappen en competenties omschrijven jou en hebben raakvlakken met de positie en het bedrijf of de vacature? Een goede manier om dit te doen is door anekdotes over jezelf toe te voegen.

Tip 3: Schep niet op

Nadat je in de inleiding hebt aangegeven waarom je de brief schrijft, stel je jezelf voor. Dit doe je aan de hand van je opleidingsniveau en werkervaring, een profielschets van jezelf en je interesses. Dit stuk gaat dus echt over jou. Probeer hierin niet op te scheppen en voorkom onoverzichtelijkheid. Geef in dit deel van je brief alleen feiten. Ga dus niet te diep in op de goede prestaties die je in het verleden hebt geleverd, een korte vermelding is al voldoende. De kracht zit hem in het kort en krachtig houden.

Tip 4: Leg verband tussen de gestelde eisen en jouw persoonlijkheid

Een motivatiebrief schrijf je als je van mening bent dat een bepaalde positie bij je past. Leg daarom verband tussen de eisen die gesteld worden en jouw eigen persoonlijkheid. Gebruik hierbij voorbeelden en licht toe waarom je bepaalde eigenschappen hebt. Geef aan wat je kan en leg uit wat de positieve gevolgen hiervan zijn als jij aangenomen wordt. Gebruik geen verhaaltjes, deze kan je bewaren tot aan het gesprek.

Tip 5: Geef aan wat je wilt bereiken

Geef in je brief aan wat je wilt bereiken en wat je ambities zijn. Wat voor doel heb je voor ogen bij de organisatie? Hoe zet je je hiervoor in? Door dit soort vragen te beantwoorden toon je aan hoe je jezelf kan ontplooien binnen de positie.

Tip 6: Zorg voor een wisselwerking

Tenslotte geef je niet alleen aan wat jij binnen het bedrijf kan toevoegen, maar ook wat het bedrijf jou kan geven. Hierin wordt de wisselwerking duidelijk. Het gaat nu eenmaal om geven en nemen, toch?

 

Sluit je brief kort en beleefd af. Dit kan eenvoudig door af te sluiten met ‘ik hoop snel van u te horen’ of ‘ik zie uw antwoord graag tegemoet’.

Tips van onze kennispartner

Onze kennispartner Eveline van de Sollicitatie Experts is expert op het gebied van het schrijven van een goede motivatiebrief. Als toevoeging aan de hierboven genoemde tips, vind je in haar blog nog meer tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief.

Op of aanmerkingen?

Heb je een opmerking of toevoegingen aan bovenstaande tips? Deel deze door te reageren via één van onze social media kanalen of onder de blogpost op onze pagina.

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative