Home Blog Het tropisch weerscenario: ruimere terrassen voor Amsterdamse horeca

Het tropisch weerscenario: ruimere terrassen voor Amsterdamse horeca

Groter terras bij warm weer voor Amsterdamse horeca: het tropisch weerscenario

Begint het zonnetje te schijnen en denk je lekker ergens op een terrasje neer te ploffen, zit alles vol. Herkenbaar? Voor mijn gevoel heeft heel Amsterdam ineens vrij als de zon doorkomt. De terrassen zijn namelijk altijd binnen no-time overladen. Maar wist je dat horecaondernemers hun terras mogen vergroten bij tropische temperaturen? Dit recht wordt het tropisch weerscenario genoemd. Deze versoepelende horecaregel geldt bij temperaturen van 28 graden Celsius of hoger. Toch merk ik in mijn omgeving dat niet veel mensen zich bewust zijn van deze regel. Omdat ik vind dat het van belang is dat mensen de regel wél kennen, geef ik tekst en uitleg in mijn blog.

 

 

De reden achter het tropisch weerscneario

De procedure is er om vanuit de gemeente de horeca in Amsterdam tegemoet te komen. Met hoge temperaturen is er namelijk behoefte aan verkoeling. Zowel voor het personeel als de gasten. Mensen moeten daarom de mogelijkheid hebben om met tropische temperaturen van de buitenlucht te genieten. Het tropisch weerscenario geldt echter alleen voor horecaondernemingen in stadsdeel centrum.

Hoe het precies werkt

Het is vrij simpel. Wanneer er 28 graden Celsius of hoger wordt voorspeld voor de volgende dag, geldt het tropisch weerscenario. Ook wanneer het op de dag zelf toch nog kouder wordt. De voorspellingen zijn dus bindend. Wel zijn er straten in Amsterdam die uitgesloten zijn van de regel. Denk hierbij aan de drukkere straten zonder terrassen zoals de Nieuwendijk, de Kalverstraat en de Heiligeweg.

 

Daar staat wel tegenover dat horecaondernemingen zonder terrasvergunning, die zich buiten de uitgesloten straten bevinden, ook profijt hebben van het tropisch weerscenario. Zij mogen namelijk een klein terrasje plaatsen wanneer er tropische temperaturen worden voorspeld.

Mijn tips met betrekking tot de regel

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 

  • Als er om 15:00 een voorspelling wordt gedaan van 28 graden of hoger voor de volgende dag, geldt de regel. Ook als het op de dag zelf kouder is;
  • De regel geldt alleen voor stadsdeel centrum;
  • De regel geldt van 10:00 ’s ochtends tot 01:00 ’s nachts. Op vrijdag en zaterdag is dit een uurtje langer, namelijk tot 02:00;
  • Voetgangers en verkeer mogen niet gehinderd worden. Daarnaast moeten nooduitgangen en huisdeuren geheel vrij blijven;
  • Buiten de uitgesloten straten (deze vind je op de site van de gemeente) geldt de regel ook voor horecaondernemingen zonder terrasvergunning. Zij mogen een klein terrasje neerzetten.

 

Tenslotte raad ik aan om de website van de gemeente Amsterdam in de gaten te houden. Zij geven aan of het tropisch weerscenario de volgende dag wel of niet van kracht is.

Vragen?

Heb je als horecaondernemer vragen over het vergroten van je terras? Of ben je op zoek naar extra informatie? Neem contact met mij op. Je kan een reactie plaatsen onder de blogpost op onze website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative