Hoe laat je als zzp’er je modelovereenkomst goedkeuren?

Hoe laat je als zzp’er je modelovereenkomst goedkeuren?

Werk jij als zzp’er? Grote kans dat je wel iets voorbij hebt zien komen over de verplichting van het voorleggen van een overeenkomst bij de Belastingdienst. Wellicht heb je zelfs al zo’n modelovereenkomst opgesteld en voorgelegd, maar kwam het retour met een dik rood kruis erdoor. Geen zorgen, je bent niet de enige. Een groot deel van deze contracten tussen zzp’ers en hun werknemers wordt namelijk afgekeurd. Maar hoe voorkom je dat dit weer gebeurt?

Schijnzelfstandigheid

Als een ‘soort’ werknemer opereren wordt ook wel schijnzelfstandigheid genoemd. Met schijnzelfstandigheid bedoelen we iemand die als zzp’er werkt bij een opdrachtgever, terwijl er in de feitelijke situatie sprake is van een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst bestaat wanneer er sprake is van loon, persoonlijke arbeid en werkgeversgezag.

Wanneer ben je dan wel zzp’er?

De Belastingdienst hanteert de volgende criteria om te bepalen of jij zelfstandig bent:

  • Je dient meerdere opdrachtgevers of klanten te hebben.
  • Je bepaalt zelf hoe je eigen werk uitgevoerd wordt.
  • Je investeert in je eigen bedrijf; marketing, bedrijfsmiddelen enzovoort.
  • Je loopt risico en bent zelf aansprakelijk voor schade als iets misgaat.
  • Je streeft naar continuïteit en winst.

 

Afgekeurde modelovereenkomsten

De fiscus heeft sinds het begin van de nieuwe wet 4.481 modelovereenkomsten van zzp’ers binnengekregen. Daarvan is ongeveer de helft nog in behandeling en zijn er 1.033 overeenkomsten afgewezen. Van de binnen gekregen aanvragen werden er slechts 370 goedgekeurd. Hoe komt het dat zoveel aanvragen worden afgekeurd?

 

Van 1.033 ondernemers werd het contract verworpen omdat de Belastingdienst vond dat de zzp’ers niet als zelfstandigen werkten. Gevolg hiervan is dat zij net zoveel belasting moeten betalen als normale werknemers. En daardoor dus ook niet de belastingvoordelen van zelfstandigen krijgen. Ondernemers krijgen overigens nog geen boete als ze iets verkeerd doen. Die maatregel gaat pas in op 1 mei 2017.

Tip van ons!

Als je dit leest en je bent een startende zzp’er, dan denk je waarschijnlijk: “Wat nu?!” Dat is eigenlijk heel simpel. Ga naar de website van de Belastingdienst en download de modelovereenkomst voor jouw branche. Elke modelovereenkomst heeft een toelichting. Hierin vind je voor welke situatie de overeenkomst bedoeld is en onder welke voorwaarden je deze kunt gebruiken. Staat er geen overeenkomst op voor jouw beroepsgroep? Neem dan contact op met een arbeidsrechtsadvocaat die je kan bijstaan met het opstellen van je eigen overeenkomst.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak