Home Blog Hoe maak ik als ondernemer een goed vakantierooster?

Hoe maak ik als ondernemer een goed vakantierooster?

Hoe maak ik als ondernemer een goed vakantierooster

De vakantieperiode is aangebroken. Hét moment waar iedereen het hele jaar naartoe leeft. Dit is voor jou als ondernemer tegelijkertijd ook het moment waarop je ervoor zorgt dat doorloopt terwijl er mensen op het strand liggen te bakken. Want iedereen mag dan wel recht hebben op een minimaal aantal vakantiedagen, als al je medewerkers tegelijk op vakantie gaan, dan wordt het natuurlijk wel erg lastig om de boel te blijven runnen. Daarom geven wij 5 tips voor het maken van een goed vakantierooster voor tijdens de reguliere schoolvakantie in juli en augustus.

Tip 1: Voorkom onderbezetting

Niets is vervelender dan het hebben van te weinig personeel tijdens de drukke zomerdagen. Zeker in een branche als de horeca. Deze onderbezetting kan je tegengaan door je parttimers extra arbeidsuren aan te bieden. Lost dit niet alle problemen op? Dan raad ik je aan om vakantiekrachten aan te nemen. Dit kan je het makkelijkst doen door extra personeel aan te nemen op basis van een payrollcontract.

Tip 2: Ga per afdeling na wat je minimale bezetting moet zijn

Denk hier eens goed over na: hoeveel collega’s heb ik minimaal nodig om een afdeling draaiende te houden? Het is namelijk van belang dat elke schakel binnen je organisatie ‘up and running’ blijft. Als dit bepaald is, kan je de minimale bezettingsgraad vaststellen. Zo weet je per afdeling precies hoeveel mensen er per keer op vakantie kunnen.

Tip 3: Communiceer de vakantiewensen van je medewerkers

Een goed begin is het halve werk. Probeer daarom zo vroeg mogelijk te communiceren wie wanneer op vakantie wilt. Veel mensen boeken namelijk het liefst al vroeg in het jaar hun vakantie. Probeer in februari of maart  te kijken wie de voorkeur heeft voor welke periode. Op deze manier kan je al vroeg aangeven of het wel of niet uitkomt.

Tip 4: Zorg voor een duidelijke planning en maak deze bekend

Creëer overzicht door een duidelijke planning te maken. Wanneer deze klaar is, raad ik je aan om de planning onder al je medewerkers te verspreiden. Zo weet het hele team precies wie wanneer weggaat. Let wel op dat je de planning pas deelt als deze definitief is. Zo voorkom je onderlinge misverstanden.

Tip 5: Geef iedereen de gelegenheid om er tussenuit te kunnen gaan

Het is belangrijk dat al je medewerkers de gelegenheid krijgen om te genieten op een vakantiebestemming. Iedereen heeft het hele jaar hard gewerkt en heeft behoefte aan ontspanning. Er even tussenuit gaan zorgt voor rust, met een positieve uitwerking op de productiviteit bij terugkomst. Een win-win situatie voor zowel je personeel als voor jou als ondernemer.

 

 

Wat vind jij?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Hoe ga jij als ondernemer aan de slag met het maken van een vakantierooster? Ben je het eens met onze tips? Of heb je nog toevoegingen? Laat het weten door te reageren onder de blogpost onder onze website, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative